RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 24 Mart 2021, Çarşamba 09:06:41 tarihnde eklendi. 2171 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Rusya – NATO, Karadeniz’de Karşı, Karşıya!

ALEKSANDR KHROLENKO “KARADENİZ ÜLKELERİNDE YAŞAYAN SİVİL NÜFUSU, PENTAGON VE NATO’NUN SORUMSUZ “OPERASYONLARINDAN” SADECE GÜCÜNÜN TEST EDİLMESİ RİSKLİ OLAN RUSYA FEDERASYONU’NUN ASKERİ GÜCÜ KORUR!”
Rusya – NATO, Karadeniz’de Karşı, Karşıya!
24/03/2021. Suhum. 23 Mart 2021. Sputnik. Aleksandr Khrolenko. Çeviri: Fatih Atan (A’tanba - Тванба). Askeri gözlemci Aleksander Khrolenko, 20 Mart'ta Karadeniz'de başlayan NATO tatbikatlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu..
 
Alelekandr Khrolenko, Askeri Gözlemci:
 
Romanya önderliğinde düzenlenen NATO Deniz Kalkanı 2021 (NАТО Sea Shield 2021) tatbikatı, tahmini bölgesel krizleri çözmeyi amaçlıyor ve Karadeniz bölgesinde gerçek anlamda istikrarsızlık koşulları yaratıyor.
 
20 Mart'ta Romanya açıklarında Sea Shield 2021 deniz manevralarına, Bulgaristan, İspanya, Hollanda, Polonya, Romanya, ABD, Türkiye'den 2.400 askeri personel, 18 savaş gemisi ve destek gemisi, 10 uçağın katılımıyla başlandı. Bükreş’ten yapılan açıklama metninde aynı zamanda şunlar da vurgulandı: “Tatbikatlar bölgede varolan jeopolitik krize tepki olarak NATO'nun deniz harekatının tüm aşamalarını kapsıyor, bunların rolü Romanya ordusunun çevrede değişen güvenlik konusunda ittifakın denizdeki konumunu güçlendirmeye sürekli hazır olduğunu göstermektir.” 
 
Metinde, Uluslararası tatbikatların temel amacının Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri, kara kuvvetleri, Romanya İçişleri Bakanlığı ve diğer NATO deniz kuvvetleri arasındaki etkileşim ve işbirliğinin geliştirilmesi olduğu açıklamasında bulunuldu.
 
Açıkçası, manevra efsanesinde ilan edilen “kriz” komşuda bekleniyor ve komşu Moldova Cumhuriyeti (Transdinyester ile birlikte) bu yapay oluşuma daha uygun. Yabancı silahlı yapılanmaların “terörle mücadele operasyonu” için tarafsız bir ülkeye sokulması teknolojik olarak karmaşık değildir ve Bükreş ile Kişinev arasındaki ilgili anlaşmalarla da desteklenmektedir. Daha önceleri, Moldova Devlet Başkanı Maia Sandu, Rus barış güçlerini Transdinyester’den (Pridnestroviya) geri çekme gereksinimi hakkında bir dizi açıklama da bulunmuştu. 
 
NATO ve ortakları tarafından güçlü bir biçimde istenen, Ukrayna (ayrılan Donbass ile) Karadeniz bölgesindeki ikinci “sıcak nokta” olabilir. İttifak tarafından “yetenekleri gelişmiş bir ortak” olarak nitelendirilen bu ülke, 2021 yılında, Amerikalılar, Polonyalılar, Romenler ve İngilizler olmak üzere 11.000 yabancı askerin katılımıyla Rus Kırım yakınlarında sekiz askeri tatbikat düzenlemeyi planlıyor.
 
Ayrıca, Gürcistan’ın da NATO’nun katılımıyla askeri-politik bir kriz olduğu iddia edebilir, ancak Ağustos 2008’den sonra Karadeniz bölgesindeki çatışmanın gelişmesi için en az olası yer ve en savunmasız senaryo burasıdır.
 
Sıcak bir karşılama
 
NATO Deniz Kalkanı 2021 ( Sea Shield 2021) ortak Deniz, Hava ve Kara Kuvvetleri tatbikatı 29 Mart'ta sona erecek. Amerika Birleşik Devletleri ve NATO'nun büyük bir filosunun Kırım yakınlarındaki bir başka motivasyonsuz görünümü, doğal olarak Rusya'nın sert tepkisine neden oldu: Karadeniz Filosu, ittifak  savaş gemilerinin eylemlerini 24 saat izliyor, altı “Varshavyanka” cinsi denizaltı, gizli bir biçimde görevlerini sürdürüyor, 50'den fazla deniz ve operasyonel-taktik havacılık sistemlerine ait (Su-27SM, Su-30SM, Su-24M, Su-34) tiplerde son derece düşük irtifalarda yüzey hedeflerine füze fırlatma ve bombalama gerçekleştirbilecek güce sahip savaş uçakları bulunuyor. İki birliğe bağlı pilotlar (Güney Askeri Bölgesi ve Karadeniz Donanması hava kuvvetleri), Karadeniz'de güvenliği sağlarken keşif saldırı komplekslerinin bir parçası olarak gemi saldırı gruplarına eşlik etmekte ve görevlerini yürütmektedirler.
 
Karadeniz Filosuna ait denizaltı imha gemileri, çeşitlifarklı görevlerde bulunmak amacı ile taktik tatbikatlar düzenlemek için denize açıldılar. Aynı zamanda Karadeniz Filosuna ait Deniz Piyade Birliği de kıyıların savunması için tatbikat yapıyor. Kırım’da bulunan Opuk tatbikat eğitim alanında Novorossiysk askeri birliklerinin havadan saldırı karşısında dağ alanlarında bulunan uçaksavar füze alayıyla taktik bir tatbikat düzenleniyor. Bu savaş resmi, potansiyel bir düşmana karşı varılacak olan koşulsuz - nicel ve nitel, operasyonel ve teknolojik - üstünlüğünü yansıtmaktadır.
 
Karadeniz Filosuna ait savaş gemi ve denizaltıları, kıyı füze sistemleri ve uçakları, ABD Donanmasına ait Monterey kruvazörü ve NATO 2. Daimi Deniz gurubuna ait (Standing NATO Maritime Group) iki İspanyol füze fırkateyni, Romanya, Bulgar ve Türk gemilerinden oluşan NATO 2. Daimi Deniz gurubuna ait (Standing NATO Maritime Group) savaş gemilerini takip ediyor. 
 
Kalkan ve Kılıç
 
Bakalım NATO gemileri varsayımsal olarak belirtilen bir kriz bölgesine hangi araçlarla ve niyetlerle geldi. Örneğin, Amerikan muhrip Thomas Hudner, 2500 km'ye kadar menzile sahip 96 adete kadar Tomahawk seyir füzesi taşıyor (Köstence limanından Moskova'ya - yaklaşık 1500 km). “Tomahawk"ların 200 kiloton kapasiteye kadar nükleer savaş başlıkları ile donatılabileceğini unutmayın.
 
ABD Donanması'nın çok amaçlı donanımlı kruvazörü Monterey (Ticonderoga tipi), 36  adet Mk46 denizaltı saldırı torpidosunu saymazsak, 122 adet çeşitli kombinasyonlarda anti-gemi, anti-denizaltı, uçaksavar karşıtı Tomahawks füzelerini barındırıyor. Monterey, (Sea Shield 2021 tatbikatında bulunan) bir grup geminin amiral gemisi olarak kendi başına füze saldırıları gerçekleştirebilir veya toplu hava savunması sağlayabilir.
 
Füze gemilerinin uzmanlık alanları öylesine etkili ki, bir “kriz çözümü” bağlamında baktığımızda, birkaç hafta içinde tüm ülkeleri çöküşe sürükleyebilir ve milyonlarca insanı felaketlere sürükleyebilirler. Irak - Aralık 1998'de “Çöl Tilkisi” Operasyonu - 415 Tomahawk füzesi. Libya - Mart 2011'de “Odyssey Başlıyor” Operasyonu - 110 Tomahawks füzesi. Ağustos 1998 ve Ekim 2001'de toplam yaklaşık olarak yüzelli bin seyir füzesi Afganistan'ı vurdu. Suriye’ye sadece 7 Nisan 2017'de 59 Tomahawk füzesi atıldı. Elbette bu, Pentagon'un “erdemli” jeopolitik ayarlamalarının tam listesi değil.
 
Yabancı basında çıkan haberlere göre, sadece Irak ve Afganistan'da, 2001'den beri “kriz” operasyonları 500.000'den fazla can aldı. Milyonlarca insan mülteci durumuna düştü. Doğu Avrupa'da bunu yinelemeyi gerçekten hayal eden var mı? Ve paradoks şudur ki, Karadeniz ülkelerindeyaşayan sivil nüfusu, Pentagon ve NATO'nun sorumsuz “operasyonlarından” yalnızca, gücünün test edilmesi riskli olan Rusya Federasyonu'nun askeri gücü güvenilir bir biçimde korur.
 
Kaynak: http://sputnik-abkhazia.ru
 
www.abhazyam.com

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.