RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 21 Mart 2021, Pazar 11:16:55 tarihnde eklendi. 2366 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Sergey Şamba Söyleşisi – VIII

SERGEY ŞAMBA “SURİYE TARAFINDAN TANINMA KONUSU ÇOK ÖNEMLİ. ABHAZYA İÇİN SURİYE BİR TÜR KUTSAL TOPRAK YAPISINDADIR, ÇÜNKÜ BİZİM DİASPORAMIZ ORADA YAŞIYOR!”
Sergey Şamba Söyleşisi – VIII
21/03/2021. Suhum. 15 Mart 2021. Sputnik. Liana Bjnoupha. Çeviri: Fatih Atan (A’tanba - Тванба). Abhazya Cumhuriyeti Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şamba.  70. Yaşgünü olan 15 Mart’ta Sputnik Abhazya Muhabiri Liana Bjnoupha’nın  ulusal kurtuluş hareketine nasıl aktif olarak katıldığı, savaştan sonra Gürcistan ile müzakerelerin nasıl yürütüldüğü ve Abhazya ile arasındaki ilişkilerin gelişimini nasıl gördüğü, bugün ülkedeki siyasi durumun ne durumda olduğu ve nasıl düzeltileceği hakkında, ve ayrıca, yolsuzlukla mücadele yasasında ve cumhuriyetin dış politikasının başkanlık sisteminde nasıl yürütülmesi gerektiği hakkındaki sorularını yanıtladı.
 
Sergey Mironovich Şamba: Abhazya Cumhuriyeti’nde bir devlet adamı ve halk figürü, arkeolog, tarih bilimleri doktoru, Abhaz halkının ulusal kurtuluş hareketinin aktif katılımcılarından biri olan Aydgylara Halk Forumu'nun başkanı olarak görev aldı. 1997'den 2010'a kadar Abhazya'nın dış politikalarını yürüten dışişleri bakanlığı çalışmalarına başkanlık etti, başbakan, devlet başkanı adayı ve parlamento başakn yardımcılığı görevlerini yürüttü. Sergey Şamba, Temmuz 2020'den beri Abhazya Güvenlik Konseyi Sekreterliği görevini yürütüyor.  
 
Liana Bjooupha - Abhazya ile dünyanın geri kalan ülkekeri arasında ilişki kurmaya gelince, hangi önceliklere, ilkelere ve hedeflere sahip olmalıyız?

Sergey Şamba - Elbette tüm dünya tarafından tanınmak için çabalamalıyız ve bu tür adımlar atılıyor. Bu karmaşık bir süreçtir ve nesnel bir duruma veya yasal temele  bağlı değil, ülkelerin jeopolitik çıkarlarına dayandığı açıktır. Eğer, ilgi alanlarımız hakkında konuşmak istersek, Rusya ile olan ilişkilerimiz hakkında konuşursak olursak,bunlar bize devletimizin karşı karşıya olduğu her türlü sorunu çözme fırsatı veriyor.

Eğer ekonomiden söz edecek olursak, Rus pazarı çok büyük ve tüm dünyaya gereksinimimiz yok. Rekabetçi ürünlerimiz olsaydı ve bunları Rusya pazarına ihraç etseydik, tüm gereksinimlerimizi karşılayabilirdik. Rusya'dan gelen turistler - tümünü bile kabul edemiyoruz. Güvenlik hakkında konuşursak, hatırlarsanız, bir zamanlar en büyük tehdit Gürcistan'dan geliyordu ve sınırları korumak için dönüşümlü olarak askeri güvenlik güçleri göndermek zorunda kaldık. Bugün için Gürcistan ile savaş tehdidi genel olarak arka plana çekildi ve kimse bunu düşünmüyor. Rusya Federasyonu ile bir ittifak durumumuz var. Biliyorsunuz ki, hiçbir küçük devlet doğru ittifaklar kurmadan kendini savunamaz. Bizler bu konuda bunu başardık. Yani bu birliktelikle tüm sorunlarımızı çözdük, sadece kendimiz için doğru olan biçimde hareket etmeliyiz.

Bana öyle geliyor ki, Suriye tarafından tanınma konusu çok önemli. Bu ülkenin içinde bulunduğu durumuna rağmen, Abhazya için Suriye bir tür kutsal toprak yapısındadır, çünkü bizim diasporamız orada yaşıyor ve Suriye genel olarak dünya medeniyetinin merkezlerinden biridir.

Diplomasi, tıpkı askeri alanda olduğu gibi, çok para gerektiryor. Mütevazı yeteneklerimizi göz önünde bulundurursak büyük atılımlar beklememeliyiz, ancak bu konuda bazı cesaret verici atılımlar beklemeye değer olduğunu görüyorum. 
 
Liana Bjnoupha - Konuşmamızı sonlandırırken ve diplomasi ve siyaset konusundan uzaklaşırken, boş zamanınızı işten ayırmaktan hoşlandığınız şeyler, ilgi alanlarınız, hobileriniz nelerdir?
 
Sergey Şamba - Torunlarımı futbola götürmeye başladığım için yıllarca onlara kendimi kaptırdım. Çalışmadığım bir dönem vardı ve onlarla Sochi, Dagomys, St. Petersburg ve diğer şehirlerdeki karşılaşmalara gittim. Torunlarım birbiri ardına yaşama girdiklerinden bu yana, bu görevimi bugüne kadar zevkle yapıyorum - on yılı aşkın süredir. Antrenmanlarına geliyorum, temiz havada oturuyorum, torunlarıma destek veriyorum. Ve bu arada çok sayıda felsefi ve tarihi eser okudum. Bir zamanlar dövüş sanatları ile uğraşıyordum, ancak son yıllarda herhangi bir fiziksel etkinlikte bulunmadım.

Liana Bjnoupha - Yolculuğa başlamanın kolay olmadığını, ayrılmamanın daha da zor olduğunu söylüyorlar. Size bu konuda ne yardımcı oluyor?
 
Sergey Şamba - Babamın dediği gibi, bu benim kaderim oldu. Çoğu zaman her şeyi bırakma arzusu oluyordu.  Vakit geçti. Görünüşe göre her şey yapılabilirdi. Eğer bir tür düzenlilik, gelişme olsaydı, elbette ki tatile de giderdim.

Söyleşi Bitti...
 
Kaynak: http://sputnik-abkhazia.ru
 
www.abhazyam.com

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.