RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 19 Mart 2021, Cuma 09:00:34 tarihnde eklendi. 762 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Sergey Şamba Söyleşisi – V

SERGEY ŞAMBA “BEN GÜRCİSTAN İLE TİCARİ İLİŞKİLER KURMAKTAN DEĞİL, ABHAZYA’YA YASADIŞI YOLLARDAN GETİRİLEN MALLARDAN DEVLET BÜTÇESİNE GİDECEK OLAN VERGİLERİ TOPLAMAKTAN SÖZ EDİYORDUM!”
Sergey Şamba Söyleşisi – V
19/03/2021. Suhum. 15 Mart 2021. Sputnik. Liana Bjnoupha. Çeviri: Fatih Atan (A’tanba - Тванба).  Abhazya Cumhuriyeti Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şamba.  70. Yaşgünü olan 15 Mart’ta Sputnik Abhazya Muhabiri Liana Bjnoupha’nın  ulusal kurtuluş hareketine nasıl aktif olarak katıldığı, savaştan sonra Gürcistan ile müzakerelerin nasıl yürütüldüğü ve Abhazya ile arasındaki ilişkilerin gelişimini nasıl gördüğü, bugün ülkedeki siyasi durumun ne durumda olduğu ve nasıl düzeltileceği hakkında, ve ayrıca, yolsuzlukla mücadele yasasında ve cumhuriyetin dış politikasının başkanlık sisteminde nasıl yürütülmesi gerektiği hakkındaki sorularını yanıtladı.
 
Not: Ropörtaj uzun olduğu için sizlere bölümler halinde ulaştıracağız. Abhazyam.com.   
 
Sergey Mironovich Şamba: Abhazya Cumhuriyeti’nde bir devlet adamı ve halk figürü, arkeolog, tarih bilimleri doktoru, Abhaz halkının ulusal kurtuluş hareketinin aktif katılımcılarından biri olan Aydgylara Halk Forumu'nun başkanı olarak görev aldı. 1997'den 2010'a kadar Abhazya'nın dış politikalarını yürüten dışişleri bakanlığı çalışmalarına başkanlık etti, başbakan, devlet başkanı adayı ve parlamento başakn yardımcılığı görevlerini yürüttü. Sergey Şamba, Temmuz 2020'den beri Abhazya Güvenlik Konseyi Sekreterliği görevini yürütüyor.  
 
Liana Bjnoupha - Bir röportajınızda, Ingur'dan geçen yasadışı ticareti yasallaştırmanın gerekli olduğunu söylediniz. Bunu gerçekleştirebilmek için neler gerekiyor, nasıl yapılmalı ve bu sorunu çözme şansı nedir?

Sergey Şamba - Bazı tahminlere göre, başta gıda olmak üzere mallarmızın % 40'ı bizim pazarlarımızdan kaçırılıyor. Elbette birileri bundan para kazanıyor ama devlet değil. Son zamanlarda, Gürcistan ile ticari ilişkiler istiyorum diyerek belirtmiş olduğum sözlerim çarpıtıldı. Gürcistan ile ticari ilişkiler kuramayız, çünkü kendisi bunu kabul etmeyecektir.

Ticari ilişkiler yasallaştırılırsa, devletler arası bir belge imzalanmalıdır. Gürcistan bizimle böyle bir anlaşma imzalamayacak. On yıldan fazla bir süredir Cenevre'de güç kullanılmaması üzerine bir antlaşma imzalamaya çalıştığımızı görüyoruz, çünkü bunu devletler arası bir anlaşma olarak görüyorlar. Yine de 1997'de Vladislav Grigorievich ve ben Primakov'un arabuluculuğuyla Tiflis'e gittiğimizde Ardzınba ile Şevardnadze arasında güç kullanılmaması ve hatta silah kullanma tehdidinin yasaklanması hakkında bir mutabakat imzalandığını da söylemeliyim, ancak ondan sonra 1998 olayları gerçekleşti. Cenevre'de bulunan heyetimiz bunun imzalanması konusunu gündeme getirdi, ancak onlar bundan çekiniyorlar.

Ben, Gürcistan ile ticari ilişkiler kurmaktan değil, Abhazya'ya yasadışı yollardan getirilen mallardan devlet bütçesine gidecek olan vergileri toplamaktan söz ediyordum.

Bazıları yasadışı olan bu tür ticari olayların neden tamamen yasaklanmadığını söylüyor. Kazanç getiren böyle bir şeyin yasaklanması çok zordur. İkincisi, halkımızın zor zamanlarda para kazanmasına karşı değilim, bırakın vergi ödesinler. Sergei Vasilyevich Bagapsh tarafından imzalanan yasa ile bugün için Gürcistan ile ticaret yasağımız bulunuyor, ancak yasada 50 kilograma kadar kişisel eşya taşımasına izin verilen bir boşluk var. Bu 50 kilogram daha sonra 70-100 kilograma çıkıyor. Rus gümrüklerinde sadece beş kilogram taşıyabilirsiniz. Ben, bu 50 kilogramın yasaklanması gerektiğine inanıyorum ve bunun içine yasadışı yollardan kaçırılan malları da ekliyorum, Gal semtinde bir gümrük departmanı var, bunları müsadere etsin. Bakanlar Kurulu bu malların tarifesini belirlesin ve görevini yapsın. Konu bu kadar. Bunu uygulamanın oldukça gerçekçi olduğunu düşünüyorum.

Gürcistan devlet yönetimi ve diğer yandan Parlamentosu oybirliğiyle Rus Dumasına başvuruyor ve Rusya ve diğer ülkelerle ilişki kurmak için bölgedeki engellerin kaldırılması için yardım istiyor. Bu başvuru, metni iki veya üç kez tekrarlandı. Rusya ve Gürcistan dışında sınırımız yoksa başka hangi ülkelerden bahsediyoruz? Onları anlıyorum ve destekliyorum. Sorun şu ki, bugün bölgedeki durumu canlandırabilecek olan ulaşım koridorları açılırsa ve Abhaz ve Gürcü tarafları bu konu ile ilgilenirse sorunu görüşmek mümkün olur.  

Bizim ayrıcalıklı konumlarımızdan birisi de, farklı ulaşım yollarının geçebileceği bir bölgede olmamız ve transit ulaşım ticaretinden iyi para kazanabileceğimizdir. Bu konuda bir Rus-Abhaz-Gürcü komisyonu kurulduğunda bu gerçekleşebilir, ancak bu konuda hşö bşr yere varılamadı. O zaman anladım ki, görünüşe göre, Gürcü tarafı bununla ilgilenmiyor, çünkü hala bir yerlerden Rusya'nın bu bölgeden ayrılmasının gerekli olduğunu bildiren talimatlar alıyor.
 
Sürecek...
 
Kaynak: http://sputnik-abkhazia.ru
 
www.abhazyam.com

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.