RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 17 Mart 2021, Çarşamba 10:48:58 tarihnde eklendi. 803 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Sergey Şamba Söyleşisi – III

SERGEY ŞAMBA “ELBETTE EN SAYGIN ABHAZ SİYASETÇİ VLADİSLAV ARDZINBA’DIR, ANCAK ONUNLA BİLE O KADAR TARTIŞMAYA GİRERDİK Kİ, BİZİ AYIRIRLARDI!”
Sergey Şamba Söyleşisi – III
17/03/2021. Suhum. 15 Mart 2021. Sputnik. Liana Bjnoupha. Çeviri: Fatih Atan (A’tanba - Тванба).  Abhazya Cumhuriyeti Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şamba.  70. Yaşgünü olan 15 Mart’ta Sputnik Abhazya Muhabiri Liana Bjnoupha’nın  ulusal kurtuluş hareketine nasıl aktif olarak katıldığı, savaştan sonra Gürcistan ile müzakerelerin nasıl yürütüldüğü ve Abhazya ile arasındaki ilişkilerin gelişimini nasıl gördüğü, bugün ülkedeki siyasi durumun ne durumda olduğu ve nasıl düzeltileceği hakkında, ve ayrıca, yolsuzlukla mücadele yasasında ve cumhuriyetin dış politikasının başkanlık sisteminde nasıl yürütlmesi gerektiği hakkındaki sorularını yanıtladı.
 
Not: Ropörtaj uzun olduğu için sizlere bölümler halinde ulaştıracağız. Abhazyam.com.   
 
Sergey Mironovich Şamba: Abhazya Cumhuriyeti’nde bir devlet adamı ve halk figürü, arkeolog, tarih bilimleri doktoru, Abhaz halkının ulusal kurtuluş hareketinin aktif katılımcılarından biri olan Aydgylara Halk Forumu'nun başkanı olarak görev aldı. 1997'den 2010'a kadar Abhazya'nın dış politikalarını yürüten dışişleri bakanlığı çalışmalarına başkanlık etti, başbakan, devlet başkanı adayı ve parlamento başakn yardımcılığı görevlerini yürüttü. Sergey Şamba, Temmuz 2020'den beri Abhazya Güvenlik Konseyi Sekreterliği görevini yürütüyor.  
 
Liana Bjnoupha - Sergei Mironovich, 1990'da başkanlık ettiğiniz "Aidgylara" dan söz ettiniz, ardından Abhazya Yüksek Sovyeti’nde milletvekili seçildiniz, Abhazya halkının Kurtuluş Savaşı sırasında cumhuriyetin ilk savunma bakan yardımcısı olarak görev yaptınız. Kamu ve devlet yapılarında görevler, daha sonra toplumun ve devletin karşılaştığı sorunların çözümünü nasıl etkiledi? 1990'ların dönemini nasıl değerlendiriyorsunuz?
 
Sergey Şamba – Kardeşim (Taras Şamba – Abhazyam.com) ve Neproshin birlikte bağımsızlığımız için tüm yasal zeminleri ortaya koyan “Abhaz Devletinin Yasal Temelleri” kitabını yazdı. Atmış olduğumuz adımların nihayetinde sonuç verdiğini söylemeliyim. Rusya Devlet Başkanı Dmitry Medvedev bağımsızlığımızı tanıdığını açıkladığında yasal normlarımıza güvendi. Yani elbette her şey önemliydi ve mücadelemiz anlamsız değildi.

Kuzey Kafkasya'nın kardeş halklarını, birçok Rus sosyal ve politik organizasyonunu bizlerle birlikte bir araya getirmeyi başardık. Sovyetler Birliği'nin korunması için yapılan referandumda etkin olarak rol aldılar. Bizler Moskova'da SSCB Yüksek Sovyeti salonunda büyük bir kongre düzenledik, burada bizim inisiyatifimizle yerel, bölgesel ve diğer düzeylerden milletvekilleri yer aldı. SSCB Yüksek Sovyeti'nin yöneticileri de oraya davet edildi.

Sovyetler Birliği'nin her yerinden insanlar tecrübe alışverişi yapmak için bizim “Аидгылара” organizasyonumuza geldi. Hatta, Mingrelia'dan insanlar bile geldi. Çağdaş ve verimli bir organizasyon oluşturduk. Temsilcilerimiz SSCB'yi dolaştı. İşte bunlar bu ideal içindi, savaş sırasında genç insanlarımız bu bayrak ve arması için ölüme gittiler.

Gençliğimizde arkadaşlarımla ideallerimiz hakkında konuştuğumu hatırlıyorum ve kimse Abhazya'nın Gürcistan'dan ayrılabileceğine inanamıyordu. Onlara muhtemelen bunu bizlerin göremeyeceğini, ama belki torunlarımızın göreceğini söyledim. Şimdi dünyadaki her şey o kadar hızlı gelişiyor ki hala çok şey görebileceğiz.
 
Liana Bjnoupha - Farklı yıllarda Dışişleri Bakanı, başbakan oldunuz, cumhurbaşkanı adayıydınız, parti kurdunuz, muhalefette bulundunuz. Muhtemelen, bir politikacının kariyerinde ve biyografisinde olması gereken her şey bulunuyor. Siyasi yapılardaki varlığınız - hükümet yanlısı, muhalefet olarak, bunların ilkeleri nelerdi, size neler rehberlik etti?
 
Sergey Şamba - Toplumun ve devletin çıkarları bana rehberlik etti. Birini desteklersem, söz verdiği şeyi yapabileceğini umuyordum. Yapamayacağını görünce tabii ki hayal kırıklığına uğradım. Desteklemiş olduğum devlet başkanının, yapılması gerekeni yapmayacağını görmüş olsam şimdi bile eleştiririm. 

Elbette en saygın Abhaz siyasetçisi Vladislav Ardzınba'dır, ancak onunla bile o kadar tartışmaya da girerdik ki bizi ayırırlardı.

Liana Bjnoupha - Sır değilse hangi konular üzerinde oldu?
 
Sergey Şamba - Elbette stratejik konularda değil, taktik konularda. Her zaman ne düşündüğümü söyledim ve yine de konuşacağım. Önceden, bahsettiğim bazı şeylerin toplumda algılanmayacağını, eleştireceklerini, tepki göstereceklerini biliyorum, ama zamanla yine de söylediklerimin yanına geleceklerini biliyorum. Her durumda, bu her zaman oldu ve yeniden olacak.
 
Kaynak: http://sputnik-abkhazia.ru
 
www.abhazyam.com

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.