RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 16 Mart 2021, Salı 09:58:48 tarihnde eklendi. 935 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Sergey Şamba Söyleşisi - II

SERGEY ŞAMBA “GÜRCİSTAN’LA BİRGÜN DURUM GERÇEK DEĞERLENDİRME AŞAMASINA GELECEK VE ORTAK ÇIKARLAR ÇERÇEVESİNDE BAZI SORUNLARI ÇÖZMEK MÜMKÜN OLACAK!”
Sergey Şamba Söyleşisi - II
16/03/2021. Suhum. 15 Mart 2021. Sputnik. Liana Bjnoupha. Çeviri: Fatih Atan (A’tanba - Тванба).  Abhazya Cumhuriyeti Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şamba.  70. Yaşgünü olan 15 Mart’ta Sputnik Abhazya Muhabiri Liana Bjnoupha’nın  ulusal kurtuluş hareketine nasıl aktif olarak katıldığı, savaştan sonra Gürcistan ile müzakerelerin nasıl yürütüldüğü ve Abhazya ile arasındaki ilişkilerin gelişimini nasıl gördüğü, bugün ülkedeki siyasi durumun ne durumda olduğu ve nasıl düzeltileceği hakkında, ve ayrıca, yolsuzlukla mücadele yasasında ve cumhuriyetin dış politikasının başkanlık sisteminde nasıl yürütlmesi gerektiği hakkındaki sorularını yanıtladı.
 
Not: Ropörtaj uzun olduğu için sizlere bölümler halinde ulaştıracağız. Abhazyam.com.   
 
Sergey Mironovich Şamba: Abhazya Cumhuriyeti’nde bir devlet adamı ve halk figürü, arkeolog, tarih bilimleri doktoru, Abhaz halkının ulusal kurtuluş hareketinin aktif katılımcılarından biri olan Aydgylara Halk Forumu'nun başkanı olarak görev aldı. 1997'den 2010'a kadar Abhazya'nın dış politikalarını yürüten dışişleri bakanlığı çalışmalarına başkanlık etti, başbakan, devlet başkanı adayı ve parlamento başakn yardımcılığı görevlerini yürüttü. Sergey Şamba, Temmuz 2020'den beri Abhazya Güvenlik Konseyi Sekreterliği görevini yürütüyor.  

Liana Bjnoupha - 1990'lardan beri siyasetin içindesiniz, çeşitli görevleriniz var. Çalışmalarınızın doğası gereği, Gürcistan'daki çeşitli siyasi figürlerle iletişim kuruldu, orada bugün için biçimlenen siyasi figürleri görüyoruz. Size göre Gürcü siyasi elitleri içerisinde neler değişmiyor? 
 
Sergey Şamba – Askerlik görevinden sonra Abhaz Dili Araştırma Enstitüsü'nde (АбНИИ) çalışmaya başladım ve orada kendimi, ben etkilemek istemekten başka bir şey yapmayan Abhaz yurtseverleri arasında buludum. Katıldığım ilk eylem Pakuashch köyünde yapılan bir toplantıydı, o zamanlar büyük toplantılar düzenleniyordu. O zamandan beri, sürekli olarak ulusal kurtuluş hareketinin yapılanması içerinde bulundum. Sonra bu hareketin lideri olarak seçildim.

Alexey Gogua'dan sonra “Аидгылара” Örgütüne başkanlık yapmam için öneri geldi. Moskova'dan da kardeşim gelmişti ve başkan olarak seçildiğim kongreden sonra eve geldim. Bütün aile evdeydi - kız kardeş, erkek kardeş, baba, anne ve hepsi üzüntülüydü. Onlar, bilim öğrenimimi sürdüreceğimi ve doktora tezimi savunacağımı umduklarını söylediler. Ben de onlara, “Аидгылара” da sadece bir yılıkl başkanlığı kabul ettiğimi ve ardından bilimsel çalışmalarıma döneceğimi söyledim. Bu sözlerim karşısında babam bana: “Hayır oğlum, bu görev ömür boyu sürecek” dedi. İşte böyle ve ben de bugüne kadar bu durumda kaldım.

Evet, yıllar boyunca Rusya ve Gürcistan'ın birçok tanınmış siyasi lideriyle, farklı ülkelerden dışişleri bakanları ve politikacılarla iletişim kurdum. Gürcistan hakkında konuşursak, evet, sık sık zorlu görüşmelerimiz oldu. Aynı zamanda, görüşmelerden sonra oldukça normal bir biçimde iletişim kurduğumuzda, kahve veya daha sert bir şey içmek için bir yere gidebilirdik, ancak onlar bu tür buluşmalarda kendi çıkarlarını savundular ve biz de kendi çıkarlarımızı savunduk.

Bu arada, kardeşim gibi hiçbir zaman doğum günümü kutlamadım. 50 yaşıma geldiğimde Kırım'da görüşmelerimiz vardı. Bu toplantının arabuluculuk görevinde - BM temsilcileri – bulunuyordu, toplantıda “güven artırıcı önlemler” adlı bir format hazırlandı ve bu formatta diplomatların yanı sıra halk temsilcileri de bulunuyordu. Doğum günümden kimseye söz etmedim ama Ukrayna Dışişleri Bakanı Zlenko toplantının onuruna büyük bir açık büfe masası düzenledi ve konuşmasının sonunda doğum günüm olduğunu söyledi, beni kutladı ve anısına bir saat hediye etti. 

Savaş öncesi parlamentomuzun milletvekillerinden oluşan ve çoğu mülteci olan Gürcü heyeti de dahil olmak üzere herkes kutlamak için sıraya girdi ve yanıma geldiler. Onlar “Siz bizim bir numaralı düşmanımızsınız, ancak size saygı duyuyoruz, çünkü halkınızın çıkarları için dürüstçe savaşıyorsunuz” dediler. İşte böyle, dolayısıyla onlarda, halklarının çıkarları için dürüstçe savaştılar. Bu nedenden dolayıdır ki, görüşmeler sırasında, herhangi bir kişisel ilişki açısıyla değil, ilkeli konumlarımıza bağlı olarak hareket ettim. Onlar da aynı konumda idiler. Bu kişilerin arasında herhangi bir konuda anlaşabileceğimiz oldukça aklı başında insanlar da vardı. Elbette, konumlarından dolayı geri adım atmadılar ve bunu zorlamaya da hakkımız yoktu.

Şimdi, bana öyle geliyor ki, bugün için Gürcistan'daki insanlar taviz verme konusunda daha da az yetenekli durumdalar. Gerçek, Gürcü  toplumunda Abhazya ile ilişkilerin nasıl değiştirilebileceğine dair bir hissiyatın olduğunu da duydum. Geçenlerde, Abhazya ile ilişkilerde görüşlerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyen, Gürcistan'ın tanınmış bazı şahsiyetleri tarafından yazılan ve imzalanan bir bildiriyi okudum. Uzun vadeli de olsa da bu sürecin hala bir perspektifi olduğunu düşünüyorum. Birgün durum gerçek bir değerlendirme aşamasına gelecek ve ortak çıkarlar çerçevesinde bazı sorunları çözmek mümkün olacak.
 
Sürecek…
 
Kaynak: http://sputnik-abkhazia.ru
 
www.abhazyam.com

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.