RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 10 Mart 2021, Çarşamba 13:24:58 tarihnde eklendi. 991 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Abhazya Parlamentosunda Toplantı!

ABHAZYA CUMHURİYETİ DEVLET BAŞKANI ASLAN BJANİYA, PARLAMENTO’DA, MİLLETVEKİLLERİ İLE ABHAZYA’NIN GÜNCEL KONULARINI GÖRÜŞTÜ!
Abhazya Parlamentosunda Toplantı!
10/03/2021. Suhum. 09 Mart 2021. Sputnik. Foto: Abaza TV. Çeviri: Fatih Atan (A’tanba - Тванба). Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Aslan Bjaniya, 9 Mart Salı günü parlamentoda milletvekilleri ile dış politika, enerji sorunu, darbe girişimi ve diğer ülke sorunlarını görüştü. Görüşme hakkında Abaza TV tarafından kısa bir özet yayın yapıldı.  
 
Gürcistan ile ilişkiler:
 
Aslan Bjaniya ve milletvekilleri arasında yapılan görüşmede, geçtiğimiz yıl Aralık ayında Devlet Başkanı Aslan Bjania tarafından onaylanan Abhazya Cumhuriyeti’nin dış politika kavramı konusu gündeme getirildi.
 
Milletvekili Dmitry Ardzınba, ön görüşmeler sırasında parlamenterlerin istemesine rağmen, neden belge içerisinde bulunan Gürcistan ile çok düzeyli ilişkilere girileceğine dair bir ifade içerdiğini sordu.
 
Aslan Bjaniya, milletvekillerinin konsepte yansıyacak ifadelerin bulunduğu bir metin hazırlayabileceklerini kaydetti. Ona göre, milletvekilleri “çok düzeyli müzakereleri” dışlamayı gerekli görürlerse, bunda herhangi bir sorun olmayacak.
 
Görüşmede, Gürcistan ile ilişkiler bağlamında, eski başkan danışmanı Benur Kviraya’nın Gürcistan gezisi konusuna da değinildi. Milletvekillerine göre, Kviraya'nın Gürcistan'daki görüşmeleri, uluslararası gemilerin Skurcha’daki limana (Oçamçıra limanı – Abhazyam.com) uluslararası statüye sahip gemilerin girişi konusunda ki engellerin kaldırılması sorunlarıyla ilgiliydi
 
Devlet başkanı, Abhazya yasalarının bir ülke vatandaşının Gürcistan'a seyahat edemeyeceğini öngörmediğini söyledi. Ancak devlet başkanı, görüşmek bir yana, hiç kimseye hükümet adına Gürcistan'a gezi yapılmasına izin vermediğini söyledi.
 
Bjaniya'ya göre, geçmiş dönem hükümeti tarafından Kviraya'ya asla ödenmeyen yaklaşık 170 milyon ruble borç bulunuyor.
 
Aslan Bjaniya “Adam satış pazarları arıyordu, Rusya'ya gitti, Kırım'a gitti, Rus Demiryolları ile pazarlık yapmaya çalıştı, ülke içerisinde ki üretim sorunlarını çözmeye çalıştı. Oraya gitmeyi planladığı öğrenilince bu konuyu bir çok kişi ile görüştü. Danışman statüsüne sahip bir kişinin statüsüne sahip bir kişinin, gönüllü olarak bile olsa oraya gidemeyeceği konusunu kendisine söyledim” dedi.
 
Başkanlık Danışmanları:
 
Milletvekili Natalie Smyr'e göre, Bjaniya'nın eylemleri şüpheli olan çok sayıda danışmanı bulunuyor. Örnek olarak Lasha Sakania, Akhra Avidzba, Benur Kviraya ve Renat Karchaa'dan örnekler verdi, bunların içerisinden bir yıl içinde bazıları istifa etti, biri de görevden alındı.
 
Bjaniya, listede belirtilen danışmanlardan, yalnızca Avidzba'nın resmi danışman olduğunu, geri kalanlarının ise serbest danışmanlar olduğunu kaydetti.
 
Devlet Başkanı “Bugün bu insanlar görevde bulunmuyorlar. Her birinin istifa etmelerinin kendileriece belirtilen nedenleri vardı ya da tam tersine onları görevlerinden almaya ben karar verdim. Olabilir, hem başbakanlar hem de bakanlar değiştirilir. Ülkemizde, beş yıl içerisinde hem başbakan hem de içişleri bakanı beş kez değişti. Deneyimli insanlar olarak biliyorsunuz ki, bir danışmanların bünyeye çok bağlı olan kişiler olmadığını biliyorsunuz. Yetkileri alıtında kimse çalışmıyor ve kural olarak ilgili oldukları konular hakkında çalışıyorlar” vurgulamasında bulundu
 
Darbe girişimi:
 
Milletvekillerinin Devlet Güvenlik Servisi tarafından eski devlet başkanlığı danışmanı Akhra Avidzba'nın darbe girişiminde bulunduğundan şüphelenildiği bilgisinin doğru olup olmadığı sorusuna, Bjaniya “Bir kurumun çalışmalarına müdahale etme ve etkileyici emirler verme alışkanlığım yoktur” dedi. 
 
Devlet başkanı, Devlet Güvenlik Servisi tarafından yakın zaman içerisinde kapalı kapılar ardında milletvekilleri ile görüşmeye hazır olacağını kaydetti.
 
Yolsuzlukla mücadele:
 
Görüşme sırasında yolsuzlukla mücadele konusuna da değinildi. Bjaniya, Abhazya Denetleme Kurumu’nun dört yıl içerisinde Başsavcılığa 38 konu hakkında belge gönderdiğini, ancak davalarda sonuç bulunmadığını kaydetti.
 
Bjaniya “Başsavcılığa doğrudan talimat veremiyorum, bu tür yetkilere sahip değilim. Faaliyetleri inceliyorum ve sorular soruyorum. Bu da, birisinin - Savcılık ya da Denetleme Kurumu’nun – konular üzerinde çalışmadığı anlamına geliyor.” Dedi.  
 
Devlet başkanına göre, yolsuzlukla mücadele yasası, bazı düzenlemeler yapılmadıkça ve yeni yasal normlar getirilmedikçe işe yaramıyor ve işlemiyor.
 
Bjaniya “Bir görevlinin kendisine yöneltilecek olan “ çıkar sağlama”, “ yasadışı zenginleştirme”, “yolsuzlukla mücadele edilmemesi” gibi konuların gündeme getirileceğiğni bilmesi gerekir. Bu sorun bir dizi önlem alınmadan çözülemeyecektir” dedi.
 
Enerji sorunları: 
 
Aslan Bjaniya'ya göre Abhazya'da elektrik tarifesinde kaçınılmaz olarak bir artış gerçekleşecek. Artış 01 Ocak 2022 gibi erken bir zamanda gerçekleşebilir.
 
Bjaniya “Bu istenmeyen bir önlemdir, ama onsuz yapamazsınız. Ancak bugün için 40 kopek ödediğimizi varsaysak bile, çoğu kişi bu parayı ödemiyor çünkü elektrik sayaçları yok. Cihazların olduğu yerdeki ödemelerin %90’ını biz sağlıyoruz” dedi.  
 
Milletvekili Leonid Chamagua, ölçüm cihazlarının satın alınması için her yıl cumhuriyetin bütçe fonlarına para yatırılması önerisinde bulundu. 
 
Bjaniya, “Achuguara” enerji hakkındaki arızanın tamir edilerek sorunun çözüldüğünü söyledi. Hükümetin Rusya Eneji Bakanlığı ile bir anlamaya vardığını ve 70 milyon Ruble’lik sayaç siparişinin verildğini bunların 10 – 15 Nisan’a kadar Abhazya’ya teslim edileceğini sözlerine ekledi. Montaj çalışmaları Abhazya enerji kurum görevlileri tarafından gerçekleştirilecek.  
 
Kaynak: http://sputnik-abkhazia.ru
 
www.abhazyam.com

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.