RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 07 Mart 2021, Pazar 11:33:38 tarihnde eklendi. 2883 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Abhazya Sovyet Cumhuriyeti!

YÜZ YIL ÖNCE 04 MART 1921’DE ABHAZYA SOVYET SOSYALİST CUMHURİYETİ KURULDU!
Abhazya Sovyet Cumhuriyeti!
07/03/2021. Suhum. 04 Mart 2021. Sputnik. Saria Kvaratskhelia. Çeviri: Fatih Atan (A’tanba - Тванба).  Bundan yüz yıl önce, 4 Mart 1921'de Suhum'da Sovyet iktidarı kuruldu. Bu, Abhaz Bolşevikleri ile Gürcü Menşivikleri arasında dört yıl süren bir mücadelenin ardından gerçekleşti.
 
Bu olay sayesinde Abhazya, 1864'te Çarlık Rusya'sı tarafından tasfiye edilen devletini yeniden kurmayı başardı.
 
Abhazya Cumhuriyetinde, Sovyet iktidarının kuruluş yıldönümü vesilesiyle, Sputnik Abhazya web sitesinde “100 yıl önce: devrim ve Abhazya” adlı özel bir proje yayınlanacak.
 
Abhazya'da yaşama geçen sosyalist devrim bir gecede gerçekleşmedi. Sovyet Cumhuriyeti dört yıldır buna doğru ilerliyerek gerçekleşti. 1917 Şubat Devrimi'nden sonra Abhazya'da iktidar, Gürcistan'da iktidarda bulunan Gürcü Sosyal Demokratları - Menşevikler tarafından ele geçirildi.
 
O zamana kadar, cumhuriyette Nestor Lakoba ve Ephraim Eshba başkanlığında bir Bolşevik örgüt kurulmuştu. Rusya Sovyetleri ile birlikte Abhazya'nın Sovyetleşmesini savundular. Lakoba ve Eshba, Şubat Devrimi ve Çarlık imparatorluğunun çöküşünden sonra Abhazya'da da bir devrimin kaçınılmaz olduğunu gördüler. (Nestor Lakoba: http://www.abhazyam.com/haber/6290/nestor-lakobanin-dogum-gunu.html ; Ephraim Eshba: http://www.abhazyam.com/haber/3367/ephraim-eshba-120-yasinda.html ) 
 
Tarihçi Stanislav Lakoba, Sputnik haber ajansına yaptığı konuşmada “Şubat devrimi, tüm Güney Kafkasya gibi, Rus İmparatorluğunun bir parçası olduğu için Abhazya'nın da kaderini etkileyemezdi. Doğal olarak, Şubat 1917'deki burjuva-demokratik devrim büyük bir halk tepkisine neden oldu” dedi.
 
Ancak Abhazya'da Bolşevizm fikrine destek hemen verilmedi. Ve Kasım 1917'de Suhum'daki Halk Kongresi'nde Bolşeviklerin bir İşçi ve Halk Temsilcileri Konseyi oluşturma önerisi reddedildi. Bunun yerine Abhazya Halk Meclisi (o dönemde önemli kararları kabul eden Abhazya'nın ilk Parlamentosu ) “Deklarasyon” ve “Abhaz Halk Konseyi Anayasası” kabul edildi.
 
1917 Ekim Devrimi'nden ve Rusya'da Sovyet iktidarının kurulmasından sonra Nestor Lakoba tarafından, Gudauta'da savaşan bir köylü birliği olan “Kiaraz” kuruldu. Cumhuriyet içerisinde, Gürcü Menşeviklerle savaşma çağrısında bulundular. Abhazya'da devrim hazırlıkları böyle başladı.
 
Mart 1918'de Gagra şehrinde silahlı bir ayaklanma başlatıldı. Kısa zamanda isyancılar Gudauta'yı ele geçirdi. Batı Abhazya'yı Menşeviklerden kurtaran Kiaraz müfrezeleri Suhum'a girdi. 26 Mart'ta Suhum’da Sovyet iktidarını kurdular. Sadece Kodor bölgesi Sovyet İktidarı’nın kontrolü dışında kaldı.
 
Bolşevikler iktidara geldikten sonra Abhaz Halk Konseyi'ni feshettiler ve Geçici Devrim Komitesi'ni kurdular. Lakoba ve Eshba, Vladimir İlyich Lenin ile kişisel olarak ilişkiye girdiler. Ancak iktidarlarını güçlendirecek zamanları yoktu. Abhaz Halk Meclisi milletvekilleri yardım için Gürcistan'a gittiler ve Menşevik Djugeli liderliğindeki çıkarma birlikleri Abhazya'ya gönderildi. Savaş’ta Bolşevikler yenildi ve Gagra'ya geri çekilmek zorunda kaldılar. Ve Abhaz Halk Meclisi milletvekilleri yeniden iktidara geldi.
 
Sovyetlerin dağılmasından sonra, Gürcistan hayali bir bahane yaratılarak, genel vali ilan edilen ve hem siyasi hem de askeri güç bahşedilen Menşevik Georgiy Mazniev'in birlikleri Abhazya'ya getirildi. Aslında bu gelişme Abhazya'nın işgaliydi. Mazniev, başlangıçta Abhaz Halk Konseyi ile hesaplaşmadı, soygunlar yaptı ve cumhuriyet sakinlerine yönelik baskılara başladı. Abhaz Halk Konseyi'ni iki kez feshetti ve kendinin emrinde iş yapabilecek olan insanlardan oluşan yeni yapılanmalar gerçekleştirdi.
 
1918'in sonunda Nestor Lakoba, Suhum'da tutuklandı. Mazniev'in davranışları halka hakaret olarak görüldü, Abhazya’nın bölgelerinde kitlesel karışıklıklar yeniden başladı.
 
1919 baharında Nestor Lakoba serbest bırakıldı. Köylü birliklerini yönetti ve bolşevikler silahlı ayaklanma için birkaç girişimde daha bulundu, ancak başarısız oldular.
 
Menşevikler tarafından her yerde silahlara el konuldu, Bolşeviklerin evleri yakıldı. Nestor Lakoba ve ortakları yer altı faaliyetleri yürütmek zorunda kaldı. 1919-1920'de Lakoba Abhazya dışında faaliyet gösteriyordu. Başlangıçta Acara'da yasadışı parti faaliyetlerinde bulundu, ardından Kuban'a taşındı.
 
Burada bir sonraki silahlı ayaklanma için hazırlıklara başladı. Bu kez Kızıl Ordu Birlikleri Abhaz Bolşeviklerine katıldı.
 
Abhazya halkı, Sovyet iktidarı mücadelesini Gürcistan'dan kurtuluş mücadelesi olarak algılamaya başladı.
 
Ayaklanma 22 Şubat 1921'de başladı. Soçi'den Kızıl Ordu birlikleriyle birlikte “Kiaraz” müfrezeleri Abhazya'ya geçtiler. Gagra, Gudauta, Novy Afon kurtarıldı. 
 
Fransız savaş gemisi Jean Bar ve Abhazya kıyılarını bombalayan İtilaf devletlerine ait savaş gemileri tarafından denizden desteklenmelerine rağmen Menşevikler geri çekilmek zorunda kaldılar. 
 
4 Mart'ta Suhum'da ve 8 Mart'ta Abhazya'nın tüm bölgelerinde Sovyetler Birliği kuruldu.
 
Cumhuriyette Sovyet iktidarının kurulmasından sonra, devrimin liderleri Lenin'e radyodan “ilk devrimci selamlarını” gönderdiler.
 
Selam mesajı “Abhazya'nın isyankar işçileri ve köylüleri, suçlu Menşevik hükümetini devirdi ve Abhazya'da Sovyet iktidarı ilan etti. Genç Sovyet Abhazya, ilk devrimci selamlarını Büyük Sovyet Rusya'ya gönderdi - tüm küçük ezilen ulusların himayesi ve bütün işçi kitlelerinin hamisi dünyaya -” açıklamasında bulunuyor.
 
Abhazya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti 28 Mart 1921'de kuruldu. Ülke, 1864'te Çarlık Rusyası tarafından tasfiye edilen devleti yeniden onarmış oldu.
 
Ve 1925'te, özellikle Abhazya'nın hem Güney Kafkasya Federatif Sovyet Cumhuriyeti’nden (ЗСФСР) hem de SSCB'den (СССР) özgürce çekilme hakkından söz eden Abhazya Anayasası kabul edildi.
 
Kaynak: http://sputnik-abkhazia.ru
 
www.abhazyam.com

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.