RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 06 Mart 2021, Cumartesi 16:14:49 tarihnde eklendi. 1329 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Fazıl İskender Anısına!

DÜNYACA ÜNLÜ ABHAZ YAZAR FAZIL İSKENDER, 92 YAŞINDA, SAYGI İLE ANIYORUZ.!
Fazıl İskender Anısına!
06/03/2021. Abhazyam.com  06 Mart 2021. Fatih Atan (A’tanba - Тванба). Dünyaca ünlü yazar Fazıl İskender 6 Mart 1929'da Abhazya’da doğdu. Kitapları düzinelerce yabancı dile çevrildi ve bugün eserleri hala okurlar tarafından aranıyor. .
 
Fazıl Abdulovich, kendisini Abhazya'yı gündeme getiren bir Rus yazar olarak nitelendirdi - burada kahramanlarının yaşadığı Abhazya’da, Çegem’li Sandro (Sandro Dayı)  romanı ve diğer ünlü eserleri ile Rus ve Dünya Edebiyatında ki unutulmaz yerini almış bir yazardır.
 
Abhazyam.com olarak Fazıl İskender’I bir kez daha anıyor ve edebiyat dünyasına katmış olduğu değerli eserleri ve çalışmaları karşısında saygı ile eğiliyoruz. 
 
Fazıl Abdulovich İskender:(06 Mart 1929 – 31 ,Temmuz 2016): Suhum’da tuğla fabrikası sahibi eski Fars kökenli bir ailenin çocuğu olarak 6 Mart 1929 yılında doğdu. SSCB’nin usta yazarının babası 1938 yılında sürgün edildi ve ailesi ile hiçbir zaman için buluşamadı. Usta yazar, annesinin akrabalarının bulunduğu Abhaz köyü olan Çegem’de eğitim gördü.
 
Abhazya’daki Rus okulundan altın madalya kazanarak mezun oldu. Moskova Kütüphane Enstitüsü’nden mezun oldu. Daha sonra üç yıl eğitim gördüğü Maksim Gorki Edebiyat Enstitüsü’nden 1954 yılında mezun oldu.
 
1954 – 1956 yılları arasında Kursk ve Bryansk’da gazeteci olarak çalıştı. 1956 – 1990 yılları arasında Abhazya Devlet Yayınevi Editörü olarak görev yaptı. 1990 yılı başından bu yana Moskova’da yaşadı.
 
İlk kitabı olan ve şiirlerini topladığı “Patika Yolları” «Горные тропы»  1957 yılında Suhum’da yayınlandı, 1960 yılında “Gençlik” «Юность» yazmaya başladı. 1962 yılında roman yazmaya başladı. Yazar ilk romanı olan «Созвездие Козлотура» 1966 yılında yayınlandı.
 
Fazıl İskender’in çocukluk dönemini anlatan ve epik alanda yazılmış en önemli eserleri: “Çegem’li Sandro”  «Сандро из Чегема», epik çocuk romanı “Chika” «Чика», öykü romanı “Tavşanlar ve Boa Yılanları” «Кролики и удавы», öykü ve konuşma konulu “Amerikalının Rusya Hakkındaki düşünceleri” «Думающий о России и американец». Ve ayrıca çok okunan romanı “İnsan ve Çevresi” «Человек и его окрестности», “Okul Valsi, veya Utanç Enerjisi ”«Школьный вальс, или Энергия стыда», “Şair” «Поэт», “İnsan ve Çevresi” «Стоянка человека», “Sofichka” «Софичка», öyküleri: “Herkül’ün Onüçüncü Kahramanlığı” «Тринадцатый подвиг Геракла», “Başlangıç” «Начало»,  “Horoz”«Петух», “Deniz Hakkında Öyküler” «Рассказ о море», “Dede” «Дедушка» ve diğer eserleri bulunuyor.
 
Yazarın çocukluğunun geçmiş olduğu Çegem köyünde yaşananların birçoğu onun eserlerinde yaşıyor. Eserleri “Abhazya Edebiyatı” «Литературная Абхазия», “Yeni Dünya «Новый мир», “Hafta” «Неделя» dergilerinde yayınlandı.
 
1979 yılında yayınlanan sansür olmayan antoloji “Metropol”e «Метрополь» (Küçük Devin Büyük Seksi) adlı öyküsü ile katıldı. 1987 yılında KVN Yarışması Finali Büyük Jüri Üyesi oldu.
 
2006 Yılında “Yüzyılın İmzası” «Автограф века» kitabının oluşumuna katkıda bulundu.
 
Bir halk figürü olarak toplumun manevi otoritesi olarak sürekli olarak küçük halkların savunucusu oldu.
 
Abhaz Diasporasının en saygın ve sözü dinlenir yaşlı kişisi olarak biliniyordu.
 
Fazıl İskender, bir Aleksandr Puşkin ve Yosif Brodskov şiirleri, Fyodor Dostoyevski ve İvan Turganyev eserleri hayranı.
 
Fazıl İskender, biyografi kitabında “Ben – kesinlikle Rus yazarıyım, Abhazya üzerine birçok güzel şeyler söylüyorum (Şakıyorum). Maalesef, Abhazca hiçbir şey yazmadım. Rus kültürü benim için tek seçimdi” dedi.
 
www.abhazyam.com 

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.