RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 01 Mart 2021, Pazartesi 20:27:50 tarihnde eklendi. 3328 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Pashinyan Halktan Özür Diledi!

NİKOL PASHİNYAN, ERMENİSTAN VE KARABAĞ HALKINDAN ÖZÜR DİLEDİ. ARMEN SARKİSYAN’DAN, GENELKURMAY BAŞKANI ONİK GASPARYAN’I GÖREVDEN ALMASI ÇAĞRISI YAPTI. MUHALİFLER ERİVAN ŞEHİR YÖNETİM BİNASINI BASTI!
Pashinyan Halktan Özür Diledi!
01/03/2021. Erivan. 01 Mart 2021. TASS. Çeviri: Fatih Atan (A’tanba - Тванба). Ermenistan Devlet Başkanlığı basın servisinden bu sabah yapılan açıklamada, devlet başkanı Armen Sarkisyan, 1 Mart 2008 trajik olayları nedeniyle yapmış olduğu açıklamada  “taraflar, vermis oldukları siyasi mücadelede  yasal çerçevenin dışına çıkmamalıdırlar, şiddete, istikrarsızlığa yol açılmamalı, aralarındaki çelişkiler hoşgörüsüzlük, karşılıklı nefret, dahası çatışma ve bölünme atmosferine dönüşmemelidir. Herkesi bir kez daha hoşgörü göstermeye ve dayanışma içerisinde bulunmaya çağırıyorum” dedi.
 
Ermenistan Güvenlik Konseyi Başkanlığı basın servisinden, Pazartesi günü yapılan açıklamada, devlet başkanı Armen Sarkisyan’dan başbakan Nikol Pashinyan tarafından görevinden alınan Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan’ın azil kararnamesini onaylamasını istedi. 
 
Açıklamada “Savunma politikasının ana yönlerini belirleyen organ olan Güvenlik Konseyi, Silahlı Kuvvetlerin siyasi süreçlere dahil edilmesine yönelik tüm girişimleri şiddetle kınamaktadır. Yasaya göre, Silahlı Kuvvetlerin Genelkurmay Başkanının atanması veya görevden alınması önerisi, Bakanlar Kurulu başkanının takdirine dayanıyor. Güvenlik konseyi olarak, Genelkurmay Başkanı ve ilgili kararnameyi imzalayın çağrısını yineliyoruz” bilgisine yer verildi.
 
Ermenistan muhalefet bloğuna bağlı birkaç düzine insan, Pazartesi günü öğleden sonra, Erivan’da şehir yönetimi binasını basarak, başbakan Nikol Pashinyan’ın istifasını istediler. Protestocular “Bu binanın yönetim organizasyonları kullanılarak, Nikol Pashinyan’ın mitingine katılacakların listelerini hazırlıyorlar. Sizleri uyarıyoruz, Nikol kaçacak ve sizler yasalar önünde hesap vereceksiniz, bizler ordumuzun yanındayız” açıklamasında bulundular. 
 
Ermenistan devlet başkanı Armen Sarkissian ve Başbakan Nikol Pashinyan Pazartesi günü bir araya gelerek ülke içeridinde ki siyasi durumu tartıştılar. 
 
Devlet başkanlık basın servisi açıklamasında “Devlet başkanı Armen Sarkissian'ın sağlık sorunları olduğu için, Başbakan onu ziyaret etti. Ziyaret sırasında taraflar arasında ülke içerisinde ki siyasi durum görüşüldü” bilgisine yer verildi. 
 
Bu arada Ermenistan Başsavcısı Arthur Davtyan tarfından yapılan açıklamada, ülke içerisinde istikrarı bozma girişimleri karşısında cezai işlemler başlatılacağı belirtildi
 
Arthur Davtyan “Ülkede iç istikrarı bozmaya yönelik her türlü girişim hukuki bir değerlendirmeden geçirilmelidir. Savcılarımıza, siyasi itidal, tarafsızlık ilkesi rehberlik etmeli ve onlar hukuk temelinde yalnızca devletin çıkarları doğrultusunda hareket etmelidir.” Dedi.
 
Bu akşam, Erivan’ın Cumhuriyet meydanında 10 bin kişiye ulaşan Pashinyan taraftarları tarafından miting düzenlendi. 
 
Armenpress Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre, Nikol Pashinyan, miting sırasında yapmış olduğu konuşmada “Herkesten, tüm Ermenistan vatandaşlarından, Diaspora'nın tüm Ermenilerinden, tüm Artsakh vatandaşlarından (tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti) hatalarımdan dolayı özür dilemek istiyorum. Nerede yanlış yaptığımı çok düşündüm. Üçüncü cumhuriyetin yetkililerinin tüm hatalarından dolayı devletten özür dilerim ama bunun pişmanlık gibi görünmesini değil, Ermenistan'ın gururlu vatandaşları olarak teslim olmayacağımız konusundaki kararlılığımızın bir işareti gibi görünmesini istiyorum. , özgür ve mutlu bir Ermenistan mücadelesinde asla teslim olmayın” dedi. 
 
Başbakana göre, bazen mevcut durum nedeniyle kötü ile daha kötü arasında seçim yapılması kaçınılmazdı. Halkın geleceğinin, güvenlik, dış politika, bölgesel ve yerel nitelikteki zorluklar da dahil olmak üzere acil sorunların çözümüne bağlı olduğunu da sözlerine ekledi. 
 
Pashinyan “İşin garibi, hatalarımızın ana nedenlerinden biri hükümet olarak toplum içerisinde ki popüler olmamızdı. O kadar çok sevildik ki, halk ve Anavatan ile ilgili her şeyi doğru ve ideal bir biçimde yapmaya çalıştık. Çoğu durumda, mükemmellik arayışı hatalara yol açmıştır” dedi. 
 
Pashinyan “Genelkurmay başkanı tarafından yapılan açıklamanın eski yetkililerin ve özellikle de Serj Sarkisyan'ın etkisinin bir sonucu olduğunu doğrudan belirtmek istiyorum. Genelkurmay Başkanı yaptığı açıklama ile yasayı ihlal etti ve istifa etmesi gerekiyor. Bu kaçınılmaz, ancak bundan sonra Silahlı Kuvvetler saflarında kan davası olacağı anlamına gelmiyor. Sarkisyan ve eski yetkililer meşru yetkililere karşı bir ordu kurmaya çalışıyorlar” dedi. 
 
Pashinyan “Şimdi mitingimizi tamamlıyoruz, bir fener alayı düzenleyeceğiz, Maştots Caddesi boyunca, ardından Koryun Caddesi boyunca yürüyeceğiz ve Abovyan Caddesi boyunca 1 Mart kurbanlarının anısını onurlandıracağımız Myasnikyan Meydanı'na ulaşacağız” diyerek konuşmasını bitirdi. 
 
Aynı zamanda Baghramyan Caddesi'nde, Parlamento binası önünde ki meydanda, başbakanın istifasını isteyen ve 10 bin kişiyi bulan bir muhalefet mitingi düzenleniyor. Muhalefet gurubu “Vatan Kurtuluşu Hareketi” tarafından Erivan merkezinde parlamento binası yakınında düzenlenen mitingi sona erdi. Pazartesi günü olay yerinden haberine göre, miting polisle ve yakınlarda gerçekleşen Başbakan Nikol Paşinyan'ın destekçileriyle çatışma çıkmadan gerçekleşti. 
 
Muhalefet hareketinin liderlerinden biri, “Mitingi bugün bitiriyoruz. Gece burada kalacağız ve Ermenistan'ın kurtuluşu buradan başlayacak” dedi. Miting neredeyse üç saat sürdü. Mitingde, farklı siyasi guruplardan insanlar yer aldı, eski”Kolektif güvenlik Anlaşma Örgütü” (ОДКБ) ‘CSTO’ genel sekreteri Yuri Khachaturov, eski savunma bakanı Seyran Ohanyan ve Ulusal Güvenlik Konseyi eski başkanı Artur Vanetsyan da dahil olmak üzere çeşitli siyasi kişiler konuştu. Ermenistan Yezidi cemaatinin temsilcisinin konuşması özellikle dikkat çekiciydi ve bu konuşma miting katılımcılarını heyecanlandırdı.
 
Protestocuların meydanda oluşturmuş oldukları çadırlar yerlerinde duruyor, miting düzenleyicileri yapılacak olan eylem biçimleri hakkında bilgi vereceklerini belirttiler.   
 
Kaynak: https://tass.ru/politicheskiy-krizis-v-armenii
 
www.abhazyam.com 

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.