RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 14 Şubat 2021, Pazar 11:45:47 tarihnde eklendi. 3952 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Abhazya – Ermenistan Demiryolu Gündemde!

SERGEY ŞAMBA “ABHAZYA OLARAK, RUSYA VE ERMENİSTAN ARASINDA BİR DEMİRYOLU BAĞLANTISI AÇMA PROJESİNE KATILMAYA HAZIRIZ!”
Abhazya – Ermenistan Demiryolu Gündemde!
14/02/2021. Suhum. 13 Şubat 2021. Sputnik. Çeviri: Fatih Atan (A’tanba - Тванба). Abhazya Cumhuriyeti Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şamba, Sputnik radyosuna verdiği röportajda, Rusya ile Ermenistan arasında Abhazya toprakları üzerinden geçen bir demiryolu bağlantısının olası açılması konusunun on yıldan fazla bir süre önce tartışıldığını söyledi. Abhazya’nın, Rusya ile Ermenistan arasında bir demiryolu bağlantısı açma projesine katılmaya hazır olduğunu ifade etti.
 
Sergey Şamba “Bu konuda ciddi tartışmalar oldu, ancak o zaman anlaşamadılar çünkü Gürcü tarafı, Abhazya'daki demiryolunun Sovyet zamanındaki kısmının - Gürcistan demiryolunun Abhaz kesimi olarak adlandırılması konusunda ısrar etti. Abhaz tarafı, bunu kabul etmedi” dedi.
 
Abhazya Cumhuriyeti Güvenlik Konseyi Başkanı, daha sonra bölgede Rusya'yı Güney Kafkasya'dan ayırmak için her şeyi yapan büyük oyuncuların çıkarlarının çatıştığını söyledi.
 
Sergey Şamba “Şimdi, Kuzey Kafkasya üzerinden bir demiryolu ulaşım yolu açma konusu ortaya çıktığında, Abhazya Parlamentosunun önerisi mantıklı bir şekilde ortaya çıktı. Kafkasya'da barış inisiyatifleri geliştirme arzusundan söz edersek, o zaman elbette ulaşım konusunu da dahil tüm konuları gündeme getirmeliyiz, iletişim ve ticaret yapmamız gerekiyor” dedi. 
 
Şamba, Bölgede barış içinde bir arada yaşamaya başlamanın zamanının geldiğine olan güvenini belirtti. Bunun garantisinin yerine getirilebilmesi içini tüm ilgili tarafların ekonomik süreçlere katılması ile olabileceğini sözlerine ekledi. 
 
Abhazya Cumhuriyeti Güvenlik Konseyi Başkanı, bu gelişmelerden dolayıdır ki, Gürcistan ile, demiryolu bağlantısının açılması gibi başka konularında içerisinde olduğu görüşmelerin yapılmasının gerekli olduğuna inanıyor.
 
Sergey Şamba “Ama bizim içerimizde bu konuda farklı görüşler bulunuyor, onlar yoğun görüşmelerin olduğu bir dönemde ortaya çıktılar. Pek çoğu çevre güvenliği açısından demiryolu ulaşımının açılmasına karşı çıktı. Ekonomik bir bileşen vardı, demiryolunun tatil köyleri ve otellerin bulunduğu, turizmin yoğun olarak kullanıldığı bölgelere en yakın yerlerden geçtiğini belirtiyorlar” dedi.
 
Moskova Devlet Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (МГИМО) Kafkasya Sorunları ve Bölgesel Güvenlik Merkezi'nde araştırmacı olan Nikolai Silaev, Sputnik radyosuna verdiği bir röportajda, bu projenin uygulanmasının önündeki bazı engellerin bulunduğuna dikkat çekti.
 
Nikolai Silaev “Teknik engeller, yolun tatil beldesi içerisinde ve deniz kıyısına çok yakın olmasıdır. Hatırladığım kadarıyla, Sovyet döneminde bu yol yük trafiği için kullanılmıyordu. Siyasi engele gelince, Abhazya’nın Ermenistan’la sınırı bulunmuyor ve bu nedenden dolayıdır ki, Gürcistan ile transit geçişlerinin koşulları konusunda müzakere yapmak gerekiyor. Abhazya devlet yönetimi muhtemelen Gürcistan ile bu tür görüşmelere başlayacaklar, bundan dolayıdır ki, onlar açısından bu bağımsızlığın tanınması anlamına gelecektir.” Dedi.  
 
Uzmanın görüşüne göre, Gürcistan'ın bu tür müzakereleri kabul etmesi olası görünmüyor. Silaev, diplomatik çözümlerin her zaman bulunabileceği gerçeğine rağmen, örneğin Rusya ile Gürcistan arasında mal ticareti konusunda bir anlaşma olmasına rağmen, bu projenin şu ana kadar işe yaramadığını ve bu konudaki beklentilerin pek iyimser olmadığını dile getiriyor.
 
Uzmana göre, Rusya Devlet Duması, Abhaz meslektaşlarının itirazını destekliyor görünse de, Rusya hükümeti tarafından demiryolunun restorasyonu ile ilgili kararın alınması gerekir.
 
Abhazya Parlamentosu milletvekilleri, cumhuriyetin Abhazya üzerinden Rusya ile Ermenistan arasında bir demiryolu bağlantısı açma projesine eşit koşullarda katılmaya hazır olduğunu bildirerek Rusya Devlet Dumasına başvurdu.
 
Ocak 2021'in başlarında Vladimir Putin, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Pashinyan ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından taraflar, ülkeler arasındaki demiryolu iletişimini sürdürme kararı aldılar.
 
Projeye göre, demiryolunun Azerbaycan'ın doğusundan geçeceği ve Ermenistan'ın 1992'den bu yana ilk kez Rusya'ya direkt tren seferleri yapmasına ve İran'a erişim sağlayacağı varsayılıyor. Bakü ise 30 yılı aşkın bir süredir engellemenin ardından Ermenistan tarafından oluşturulacak olan geçiş bölgesi sayesinde - Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti - ile iletişim kurabilecek ve Türkiye'ye erişim sağlayabilecek.
 
Kaynak: http://sputnik-abkhazia.ru
 
www.abhazyam.com

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.