RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 11 Aralık 2020, Cuma 15:04:40 tarihnde eklendi. 4443 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Abhazya Cumhuriyeti 2021 Dış Politika Programı!

ABHAZYA CUMHURİYETİ DEVLET BAŞKANI ASLAN BJANİYA TARAFINDAN AÇIKLANAN 2021 YILI DIŞ POLİTİKA PROGRAMI!
Abhazya Cumhuriyeti 2021 Dış Politika Programı!
11/12/2020. Suhum. 07 Aralık 2020. Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanlığı. Çeviri: Fatih Atan. (Atanba - Тванба).  Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Aslan Bjaniya tarafından, "Abhazya Cumhuriyeti'nin dış politika konseptinin onaylanması hakkında" bir kararname imzaladı (Devlet başkanlığı internet sitesinde "Belgeler" bölümünde yayınlandı). 
 
Abhazyam.com olarak,  "Abhazya Cumhuriyeti'nin dış politika konseptinin onaylanması hakkında"  kararnamesinin tüm olarak yayınlanmasını ve yorumlarımızı siz değerli okurlarımızla paylaşıyoruz.
 
“Abhazya Cumhuriyeti Dış Politika Kavramı

I. Genel hükümler:

Abhazya Cumhuriyeti Dış Politika Kavramı (bundan sonra Kavram olarak anılacaktır), Abhazya Cumhuriyeti'nin dış politika uğraşlarının uygulanmasındaki içerik, ilkeler, ana yönler, amaçlar ve hedefler hakkındaki temel görüşler sistemini yansıtan ana siyasi belgedir. Bu Kavramı benimsemenin uygunluğu, devletin dış politikasını uygulamak için bir karmaşık kavramsal yaklaşımlar ve talimatlar oluşturma gereksiniminden kaynaklanmaktadır.

Bu Kavramın temeli, Abhazya Cumhuriyeti Anayasası, Abhazya Cumhuriyeti anayasa kuralları ve yasaları, Abhazya Cumhuriyeti uluslararası antlaşmaları, genel kabul görmüş uluslararası hukuk ilkeleri, Abhazya Cumhuriyeti Ulusal Güvenlik Kavramı, 15 Şubat 2011 tarihli Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanlığı Kararı, UP-55 Kararnamesi ile onaylanmıştır. Abhazya, 6 Kasım 2006, UP-149 "Abhazya Cumhuriyeti'nin tek bir dış politikasının uygulanmasında Dışişleri Bakanlığının koordinasyon rolü üzerine" ve Abhazya Cumhuriyeti'nin diğer yasal düzenlemeleri hakkında alınan kararlara dayanmaktadır.

Abhazya Cumhuriyeti dış politikasının ana ilkeleri şunlardır:

- ulusal çıkarların önceliği;

- dış zorluklara ve tehditlere karşı verilecek olan etkin yanıt;

- çok düzeyli dış bağlantılar;

- Eşitlik ve karşılıklı saygıya dayalı işbirliğine açıklık.

Abhazya Cumhuriyeti'nin ulusal çıkarlarına uygun olarak, dış politika çabaları aşağıdaki hedeflere ulaşmayı hedeflemelidir:

- Abhazya Cumhuriyeti'nin ulusal güvenliğini sağlamak, vatandaşlarını korumak, egemenliği ve toprak bütünlüğünü güçlendirmek

Devlet Çalışması;

- Devletin sosyo-ekonomik kalkınması için uygun dış koşulların yaratılması, Abhazya Cumhuriyeti'ne yabancı yatırımların çekilmesine yardım edilmesi ve Abhazya Cumhuriyeti'nin yurtdışındaki ticaret ve ekonomik çıkarlarının teşvik edilmesi;

- Yurtdışında bulunan Abhazya Cumhuriyeti vatandaşlarının haklarının ve meşru çıkarlarının korunması;

- Rusya Federasyonu ile stratejik ortaklığın geliştirilmesi ve güçlendirilmesi;

- Abhazya Cumhuriyeti ile diplomatik ilişkiler kuran devletlerle karşılıklı yarar sağlayan ortaklığın geliştirilmesi ve güçlendirilmesi;

- Abhazya Cumhuriyeti'nin uluslararası toplum içerisinde daha fazla tanınması;

- Dünyanın tüm bölgelerinde Abhaz Diasporasıyla etkileşimin güçlendirilmesi;

- Abhazya Cumhuriyeti'nin olumlu bir uluslararası imajının oluşturulması ve güçlendirilmesi;

- Gürcü-Abhaz sorununun çözümü ve Gürcistan ile ilişkilerin normalleşmesi;

- Kafkasya bölgesinde barış ve istikrarın güçlendirilmesine yardım;

- Abhazya Cumhuriyeti'nin küresel ve bölgesel uluslararası kurumlara girme çabalarının yoğunlaştırılması.

II. Abhazya Cumhuriyeti'nin çağdaş dünya ilişkileri ve dış politikası:

Çağdaş uluslararası sistem, askeri savaşlar da dahil olmak üzere ciddi sonuçlarla ve çatışmalarla dolu, hızlı değişimler ve değişen güç kutuplarıyla karakterizedir. Bölgesel güçlerin rolü büyüdü. Uluslararası terörizm, hammadde mücadelesi, COVID-19 salgınının küresel yayılımı ve Abhazya Cumhuriyeti üzerinde olumsuz etkisi olabilecek bir dizi başka sorun gibi küresel nitelikteki sorunlar ciddi bir tehdit oluşturmaktadır.

Abhazya Cumhuriyeti, insan ve medeni hak ve özgürlükleri tanıyan ve garanti eden yasal, demokratik bir devlettir. Abhazya Cumhuriyeti bölgesel istikrarda önemli bir faktördür, çok kutuplu bir dünyayı savunur ve Güney Kafkasya bölgesindeki çatışmaları azaltmaya yönelik önlemleri kapsamlı bir şekilde destekler. Abhazya Cumhuriyeti barışçıl bir dış politika izler ve uluslararası hukukun ilke ve normlarına dayanarak kendi dış politikasını oluşturur.

III. Dış politikanın ana yönleri:

Abhazya Cumhuriyeti dış politikasının ana yönleri şunlardır:

- Abhazya Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında karşılıklı yarar sağlayan müttefik ilişkilerinin güçlendirilmesi ve geliştirilmesi;

- Gürcistan ile ilişkilerin düzenlenmesi;

- Abhazya Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanıyan ülkelerle ilişkilerin geliştirilmesi;

- Türkiye Cumhuriyeti ile ilişkiler;

- Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ve Avrasya Ekonomik Birliği'nin parçası olan devletlerle etkileşim kurmak;

- Avrupa Birliği ülkeleri ile ilişkilerin geliştirilmesi;

- diğer ülkelerle ilişkilerin kurulması ve geliştirilmesi;

- Abhazya Cumhuriyeti vatandaşının pasaportunun yabancı devletlerin devlet sınırlarını geçme hakkı veren bir belge olarak tanınması.

1. Abhazya Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında karşılıklı yarar sağlayan müttefik ilişkilerinin güçlendirilmesi ve geliştirilmesi:

1.1. Rusya Federasyonu ile ilişkilerin stratejik önemi ve önceliği, Rusya Federasyonu'nun Abhazya Cumhuriyeti'nin güvenliğini sağlamadaki kilit rolü, devletlerarasındaki yakın siyasi, sosyo-ekonomik ve kültürel bağları dikkate alan Abhazya Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu ile devletlerarası işbirliğini mümkün olan her biçimde güçlendirecektir.

Abhazya-Rusya ilişkilerinin müttefik niteliğini güvence altına alan temel belgeler, Abhazya Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında 17 Eylül 2008 tarihli Dostluk, İşbirliği ve Karşılıklı Yardım Antlaşması ve 24 Kasım 2014 tarihli Abhazya Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu İttifak ve Stratejik Ortaklık Anlaşmasıdır. Bu Antlaşmalar Abhazya Cumhuriyeti'nin çıkarlarını tam olarak karşılar. Anlaşmalar, Abhazya Cumhuriyeti'nin egemenliğini güçlendirmeyi ve özellikle iç kalkınma kaynaklarını oluşturma ve devletin çeşitli alanlarda kendi yeteneklerini genişletme sürecinde Rusya Federasyonu'ndan Abhazya Cumhuriyeti'ne yardım sağlanmasını amaçlamaktadır. Abhazya-Rusya ilişkilerinin yasal çerçevesi, iki devletin çıkarları doğrultusunda tam olarak gerçekleştirilmesi gereken güçlü bir potansiyel içermektedir. İki ülke arasında imzalanan antlaşma ve anlaşmaların kapsamlı bir şekilde uygulanması, Abhazya Cumhuriyeti'nin uluslararası konumlarının güçlendirilmesine yardımcı olacak ve uluslararası işbirliğine aktif katılımı için koşullar yaratacaktır.

1.2. Abhazya Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında imzalanan Antlaşmanın 4. Maddesi uyarınca uluslararası politika alanında Rusya Federasyonu ile yakın işbirliği, barışın güçlendirilmesi, Kafkasya bölgesinde istikrar ve güvenliğin artırılması ve bu amaçla karşılıklı çıkar sağlayan uluslararası sorunlar hakkında düzenli görüşmelerde bulunulması 24 Kasım 2014 tarihli ittifak ve stratejik ortaklık işbirliği anlaşması ve 11 Mart 2015 tarihinde Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı arasında koordineli bir dış politikanın uygulanmasına yönelik mekanizma hakkında ki yazılı belge.

1.3. Abhazya Cumhuriyeti'nin Gürcistan ile devlet sınırının ve Abhazya Cumhuriyeti'nin egemenliğine, egemenlik haklarına ve yargı yetkisine tabi olan deniz alanlarının sınırlarının ortak korunması, Abhazya Cumhuriyeti'nin güvenliğinin sağlanmasının ve bölgesel istikrarın sürdürülmesinin önemli bir bileşenidir. Bu önlemler, diğerlerinin yanı sıra, Abhazya Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında 30 Nisan 2009 tarihli Abhazya Cumhuriyeti devlet sınırının korunmasına yönelik ortak çabalara ilişkin Anlaşmaya bağlı olarak uygulanmaktadır.

1.4. Abhazya Cumhuriyeti, askeri güvenliğini sağlamak ve savunma ve güvenlik için ortak bir alan yaratmak, mekanizmaların etkinliğini artırmak için Rusya Federasyonu ile sürekli olarak askeri-teknik işbirliği geliştiriyor. Abhazya Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetlerinin savunma kapasitesini artırmaya yönelik bir dizi önlemin uygulanmasının yasal dayanağı, Abhazya Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında 15 Eylül 2009 tarihli askeri alanda işbirliği anlaşması ve 17 Şubat 2010 tarihinde imzalanan Abhazya Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti arasındaki askeri-teknik işbirliği anlaşmasıdır.

1.5. Abhazya Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu ile ticari ve ekonomik, bilimsel, teknik, kültürel ve insani işbirliğinin daha da genişletilmesi ile ilgili olarak çalışmaktadır. Abhazya Cumhuriyeti, imzalanan uluslararası anlaşmalara uygun olarak, sosyo-ekonomik ilerlemeye katkıda bulunacak olan Rusya Federasyonu ile kültürel, insani ve sosyo-ekonomik işbirliğini güçlendirmek ve kapsamlı bir şekilde geliştirmek için çaba gösterecektir.

1.6. Rusya Federasyonu Federal Meclisi, Rusya Federasyonu yürütme organları, siyasi partiler, kamu ve dini kuruluşlar (dernekler) ile bağların sürdürülmesini içeren Abhazya Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu'nun çeşitli bakanlıkları ve daireleri arasında çok seviyeli temasların yapıcı gelişimi ve oluşturulması.

Abhazya Cumhuriyeti'nin ekonomik gelişimi bağlamında, Rusya Federasyonu ile ikili ilişkilerin derinleştirilmesi çerçevesinde gelecek vaat eden yönlerden biri, Rusya Federasyonu'nun ciddi kuruluşları ile ticari, ekonomik ve diğer bağların geliştirilmesidir. Abhazya Cumhuriyeti, Kuzey Kafkasya cumhuriyetleri ve coğrafi, tarihi ve kültürel özellikler nedeniyle Abhazya tarihinde her zaman özel bir rol oynayan Güney Rusya'nın bölgeleri ile ilişkilerini daha da genişletmeye ve güçlendirmeye devam edecek.

Bu yöndeki devlet politikasının önemli bir unsuru olarak, Abhazya Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasındaki ekonomik, kültürel ve insani bağları önemli ölçüde genişletecek olan Kuzey Kafkasya cumhuriyetleri ve Güney Rusya'nın topraklarında Abhazya Cumhuriyeti konsoloslukları ve kültür merkezlerinin açılması olanağının sağlanması gerekmektedir.

2. Gürcistan ile ilişkilerin çözümü

2.1. Güney Kafkasya'da potansiyel olarak istikrarı bozucu bir faktör olan Gürcü-Abhaz ülkeler arası çatışmasının çözümü. Abhazya Cumhuriyeti anayasal sisteminin bağımsızlığı, egemenliği, toprak bütünlüğü ve temellerine yeniden silahlı saldırı ve tecavüz tehdidi devam ediyor.

Abhazya Cumhuriyeti Devleti, Abhazya Cumhuriyeti'nin uluslararası toplum içerisinde izolasyonunu amaçlayan ve uluslararası arenada Abhazya Cumhuriyeti'nin olumsuz imajını yaratmayı amaçlayan Gürcistan'ın düşmanca politikasına karşı yeterli bir tepki ve karşı hareket üzerinde çalışıyor.

2.2. Abhazya Cumhuriyeti, Gürcistan ile eşit ve iyi komşuluk ilişkileri kurmakla ilgileniyor. Abhazya Cumhuriyeti ile Gürcistan arasındaki ilişki ancak karşılıklı tanıma ve egemenliğe saygı ve birbirlerinin içişlerine karışmama temelinde yeniden kurulabilir.

Abhazya halkı bağımsız bir devlet kurma haklarının her türlü koşuluna sahiptir ve Gürcistan da dahil olmak üzere diğer devletlerle eşit bir şekilde ilişkiler kurma niyetindedir. Geçmişte Abhazya ve Gürcistan arasındaki ilişkilerin tüm olumsuz deneyimlerinin üstesinden gelmeden, ilişkileri normalleştirme yolunda ilerlemek olanaksızdır.

İlişkilerin normalleşmesine yönelik önemli bir adım, tarafların düşmanlıkları yeniden başlatma niyetindeki eksikliklerini gideren bir belge olmalıdır. Böyle bir belgenin kabul edilmesi, Gürcistan'ın barışçıl niyetini garanti edecek ve Gürcistan'ın gerçek bir eşit diyaloğa hazır olduğunu gösterecektir.

2.3. Güney Kafkasya'da İstikrar ve Güvenlik Konulu Uluslararası Cenevre Tartışmalarına katılım şu anda Abhazya Cumhuriyeti'nin ulusal çıkarlarını savunmasına ve Rusya, Amerika Birleşik Devletleri, BM, AB ve AGİT gibi önemli uluslararası aktörlerle doğrudan diyalog kurmasına izin veren tek uluslararası formattır.

Uluslararası Cenevre Görüşmeleri çerçevesinde Abhazya Cumhuriyeti, Gürcistan ile güç kullanılmaması konusunda yasal olarak bağlayıcı bir belge imzalama ihtiyacında ısrar etmeyi sürdürüyor.

Abhazya Cumhuriyeti, Gürcistan ile Abhazya Cumhuriyeti arasında, Uluslararası Cenevre Görüşmeleri çerçevesinde çözümü mümkün olmayan karşılıklı menfaat konularını Gürcistan tarafıyla karşılıklı görüşmenin mümkün olacağı çok düzeyli görüşmelerin ek bir formatının oluşturulması için koşullar yaratılması olasılığını benşmsemektedir.

3. Abhazya Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanıyan ülkelerle ilişkilerin geliştirilmesi

3.1. Abhazya Cumhuriyeti'nin Rusya Federasyonu ile birlikte diplomatik ilişkilere sahip olduğu ülkelerle çok taraflı bağların güçlendirilmesi ve genişletilmesi: Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti, Nikaragua Cumhuriyeti, Suriye Arap Cumhuriyeti, Pridnestrovia Moldavya Cumhuriyeti, Güney Osetya Cumhuriyeti, Vanuatu Cumhuriyeti, Nauru Cumhuriyeti ve Tuvalu Cumhuriyeti.

Abhazya Cumhuriyeti, kültür, eğitim ve spor alanlarında siyasi, ekonomik, ticari, bilimsel ve teknik alanlarda ikili ilişkilerin yoğunlaşmasına katkıda bulunacak olan Abhazya Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanıyan ülkelerle devletler arası düzenleyici yasal çerçeveyi genişletmek için çalışmaları sürdürecek.

Abhazya Cumhuriyeti, Latin Amerika ve Asya-Pasifik ortaklarıyla siyasi, ticari, ekonomik, kültürel ve insani işbirliğini genişletmeye odaklanacak. Abhazya Cumhuriyeti, ikili ilişkileri sürekli olarak güçlendirmeyi, ilişkilerin geliştirilmesini teşvik etmeyi ve bu devletlerde Abhazya Cumhuriyeti'nin çıkarlarını desteklemeyi amaçlamaktadır.

Abhazya Cumhuriyeti bu devletleri önemli ortaklar olarak görüyor ve onlarla siyasi, ticari, ekonomik, bilimsel, teknik ve kültürel bağların çok yönlü gelişmesini hedefliyor.

3.2. Suriye Arap Cumhuriyeti ile ikili işbirliğinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi.

Abhazya Cumhuriyeti'nin bağımsızlığının Suriye Arap Cumhuriyeti tarafından tanınması ve ardından ülkelerimiz arasında diplomatik ilişkilerin kurulması ışığında, Abhazya Cumhuriyeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti arasındaki ikili işbirliğinin kapsamlı gelişimi ve güçlendirilmesi özellikle önemlidir. 

Suriye, önemli doğal kaynakları ve yüksek ekonomik potansiyeli ile Orta Doğu'daki kilit devletlerden biridir. 4 Eylül 2018 tarihinde Şam'da imzalanan Abhazya Cumhuriyeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Dostluk ve İşbirliği Antlaşması, ülkelerimiz arasındaki ikili işbirliğinin başarılı etkileşimi için sağlam bir temel belirlemektedir.

Abhazya Cumhuriyeti, iki ülke arasında karşılıklı çıkarların tüm alanlarında işbirliğini daha kapsamlı bir şekilde geliştirme ve güçlendirme yolunu izleme niyetindedir.

3.3. Abhazya Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanıyan devletlerin siyasi kaynaklarını, onu resmen tanıyan devletler çemberini daha da genişletmek ve diğer devletlerle diplomatik ilişkiler kurmak için kullanmak.

3.4. Uluslararası işbirliği aracı olarak parlamentolar arası ve belediyeler arası ilişkilerin ve temasların geliştirilmesi.

4. Türkiye Cumhuriyeti ile İlişkiler

4.1. Türkiye topraklarında büyük bir Abhaz-Abaza ve Çerkes diasporasının varlığı dikkate alındığında, bu devletle çok düzeyli bağlar kurma olasılığı cumhuriyetimiz için büyük önem taşımaktadır. Türkiye Cumhuriyeti'nin çeşitli siyasi ve ekonomik aktörleri ile işbirliğinin geliştirilmesi, dış politikanın yönlerinden biri olabilir.

4.2. Türkiye'den yurttaşların tarihi vatanlarına geri dönüş sürecini yoğunlaştırmak amacıyla Abhaz diasporasıyla çalışmaya devam etmek gerekiyor. Diaspora dernekleri, örgütleri ve kültür merkezleri ile bağların ve temasların güçlendirilmesine devam edilecektir.

5. Bağımsız Devletler Topluluğu ve Avrasya Ekonomik Birliği'nin bir parçası olan devletlerle etkileşim kurmak

Abhazya Cumhuriyeti, kendi çalışmaları ve (veya) Rusya Federasyonu'nun yardımıyla uygulanan Sovyet sonrası alanda entegrasyon süreçlerine tam katılım için koşullar yaratmayı amaçlamaktadır.

Öncelikli görevler arasında, kaybedilen bağların yeniden sağlanması ve Bağımsız Devletler Topluluğu'nun (BDT) ve Avrasya Ekonomik Birliği'nin parçası olan devletlerle etkileşimin kurulması yer almaktadır.

6. Avrupa Birliği ülkeleri ile ilişkilerin geliştirilmesi

Abhazya Cumhuriyeti, olası tüm etkileşim alanlarında Avrupa Birliği ülkeleri ile ilişkiler kurmak ve geliştirmekle ilgilenmektedir. Abhazya Cumhuriyeti, Avrupa Birliği ülkeleri ile siyasi düzeyde işbirliği eksikliğini dikkate alarak, insani konularda işbirliğini geliştirmekle ilgilenmektedir.

Her şeyden önce, hareket özgürlüğü, Avrupa eğitimine erişim, tıbbi bakım ve kültürel ve insani işbirliğinden söz ediyoruz.

7. Diğer ülkelerle ilişkilerin kurulması ve geliştirilmesi

Abhazya Cumhuriyeti, Latin Amerika, Asya-Pasifik bölgesi, Orta Doğu ve Afrika ülkeleri ile dostluk ve işbirliği ilişkileri kurmak ve geliştirmekle ilgilenmektedir.

Dünyanın bu uzak bölgelerinde bulunan ülkelerle karşılıklı yarar sağlayan siyasi, diplomatik, ticari, ekonomik, kültürel ve insani işbirliğinin geliştirilmesi, Abhazya Cumhuriyeti'nin dış politika çıkarları kapsamındadır.

8. Abhazya Cumhuriyeti vatandaşının pasaportunun yabancı devletlerin devlet sınırlarını geçme hakkı veren bir belge olarak tanınması

Abhazya Cumhuriyeti vatandaşlarının pasaportunu, özellikle Abhazya Cumhuriyeti dışındaki bir vatandaşın kimliğini onaylayan Abhazya Cumhuriyeti pasaportunu yabancı devletlerin devlet sınırlarını geçme hakkı veren bir belge olarak tanımak için yabancı devletlerle etkileşim sağlanacak. Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Abhazya Cumhuriyeti vatandaşlarının uluslararası dolaşımını engelleyen yapay engelleri ortadan kaldırmaya yönelik aktif çalışmalarını sürdürecek.

IV. Dış politika bilgi iletişim desteği

Abhazya Cumhuriyeti'nin dış politikasının başarılı bir biçimde uygulanmasına destek, önemli unsurlarından biri uluslararası toplumu devletin iç ve dış politikası hakkında bilgilendirmek için önlemlerin sistematik olarak uygulanması ve Abhazya Cumhuriyeti'nin yurtdışında olumlu bir imajının oluşturulması olan etkili bir bilgilendirme politikası eşlik etmelidir.

Bilgi iletişim politikasının gerekli bir unsuru da Abhazya Cumhuriyeti vatandaşlarını ülke yönetimi tarafından üstlenilen dış politika adımları ve girişimler hakkında bilgilendirmektir.

Bilgi iletişim politikasının önemli bir görevi, dünya toplumunu Abhazya Cumhuriyeti'nde gerçekleşen gerçek süreçler hakkında yanlış bilgilendirme girişimlerine karşı koymanın yanı sıra, Abhazya Cumhuriyeti ile ilgili uluslararası nitelikteki olaylara yeterli ve zamanında yanıt vermeyi içeren bilgi güvenliğini sağlamaktır.

Abhazya Cumhuriyeti'nin dış politikasına ilişkin bilgi iletişim politikasının yürütülmesinde başrol Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığına aittir.

V. Abhazya Cumhuriyeti dış politikasının oluşumu ve uygulanması

Abhazya Cumhuriyeti devlet başkanı, anayasal yetkiler uyarınca, Abhazya Cumhuriyeti'nin dış politikasının ana yönlerini belirler ve ayrıca uluslararası ilişkilerde Abhazya Cumhuriyeti'ni resmi olarak temsil eder.

Abhazya Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, devletin dış politikasının ana yönlerini uygular, dış politika ve dış ekonomik ilişkileri uygular, hükümetler arası anlaşma ve anlaşmalar yapar ve uygular.

Halk Meclisi - Abhazya Cumhuriyeti Parlamentosu, Abhazya Cumhuriyeti Anayasasına uygun olarak, Abhazya Cumhuriyeti'nin devletlerarası antlaşmalarını onaylar ya da onaylamaz.  

Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı:

- Abhazya Cumhuriyeti'nin genel bir dış politika stratejisini geliştirir, Abhazya Cumhuriyeti'nin dış politikasının ana yönlerinin uygulanmasına katılır, Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı'na uygun önerileri hazırlar;

- Abhazya Cumhuriyeti'nin egemenliğini, güvenliğini, toprak bütünlüğünü ve uluslararası arenadaki diğer çıkarlarını korumak için diplomatik ve uluslararası yasal argümanlar oluşturur;

- Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanının Abhazya Cumhuriyeti dış politikasında devlet politikasını yürütmesi ve Abhazya Cumhuriyeti'nin egemenliğini ve bağımsızlığını korumak için tedbirler alması için gerekli koşulları sağlar;

- yabancı devletler ve uluslararası kuruluşlarla görüşmeler sağlar;

- Abhazya Cumhuriyeti'nin tek bir dış politika rotasının uygulanması konusunda Abhazya Cumhuriyeti devlet makamlarının koordineli işleyişini ve etkileşimini sağlar;

- Abhazya Cumhuriyeti'nin uluslararası yükümlülüklerinin uygulanması üzerinde genel kontrol uygular.

Bu Konseptin hükümlerinin başarılı bir şekilde uygulanması için, Abhazya Cumhuriyeti'nin dış politikası ile ilgili konularda tüm bakanlıkların ve dairelerin eylemlerinin net bir şekilde koordinasyonunun sağlanması gerekmektedir.

Dış politika, Abhazya Cumhuriyeti'nin çıkarlarını tam olarak karşılamalı, Abhazya Cumhuriyeti'nin ilerici gelişimi ve güvenliği için sağlam bir temel oluşturmanın kalite araçlarından biri haline gelmeli ve dış politika pozisyonlarını güçlendirmelidir.

Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'nın Abhazya Cumhuriyeti'nin ulusal çıkarlarını uluslararası arenada savunmak için tutarlı çalışmalar yürütmesi, Abhazya Cumhuriyeti'ni egemen ve bağımsız bir devlet olarak tanıyan ülkelerle ortaklıklar geliştirmesi ve dünyanın çeşitli bölgelerinde yeni diplomatik bağlantılar kurması gerekiyor.”
 
Kaynak: http://presidentofabkhazia.org/upload/iblock/e3b/KONTSEPTSIYA-Vneshey-politiki.pdf
   
www.abhazyam.com

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.