RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 10 Aralık 2020, Perşembe 09:09:34 tarihnde eklendi. 1294 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Abhazya – Rusya Dış Politika İlişkileri!

ABHAZYA CUMHURİYETİ DEVLET BAŞKANI ASLAN BJANİYA TARAFINDAN HAZIRLANAN DIŞ POLİTİKA PROGRAMINDA, RUSYA FEDERASYONU İLE İLİŞKİLER GÜNDEME GETİRİLDİ!'
Abhazya – Rusya Dış Politika İlişkileri!
10/12/2020. Suhum. 07 Aralık 2020. Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanlığı. Çeviri: Fatih Atan. (Atanba - Тванба). Abhazya Cumhurbaşkanı Aslan Bjaniya tarafından, "Abhazya Cumhuriyeti'nin dış politika konseptinin onaylanması hakkında" bir kararname imzaladı (Devlet başkanlığı internet sitesinde "Belgeler" bölümünde yayınlandı). 
 
Abhazyam.com olarak,  "Abhazya Cumhuriyeti'nin dış politika konseptinin onaylanması hakkında"  kararnamesinin tüm olarak yayınlanmasını ve yorumlarımızı  siz değerli okurlarımızla paylaşacağız. Kararname uzun olduğu için, öncelikli olarak Türkiye Diasporası, Gürcistan, Suriye ve Rusya Federasyonu, Abhazya’nın bağımsızlığını tanıyan ülkeler, BDT ülkeleri ile ilişkiler, AB ile ilişkiler, diğer ülkeler ile ilişkiler  hakkında ki bölümleri ayrı olarak sizlerle paylaşacağız.
 
1. Abhazya Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında karşılıklı yarar sağlayan müttefik ilişkilerinin güçlendirilmesi ve geliştirilmesi:
 
1.1. Rusya Federasyonu ile ilişkilerin stratejik önemi ve önceliği, Rusya Federasyonu'nun Abhazya Cumhuriyeti'nin güvenliğini sağlamadaki kilit rolü, devletlerarasındaki yakın siyasi, sosyo-ekonomik ve kültürel bağları dikkate alan Abhazya Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu ile devletlerarası işbirliğini mümkün olan her biçimde güçlendirecektir.
 
Abhazya-Rusya ilişkilerinin müttefik niteliğini güvence altına alan temel belgeler, Abhazya Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında 17 Eylül 2008 tarihli Dostluk, İşbirliği ve Karşılıklı Yardım Antlaşması ve 24 Kasım 2014 tarihli Abhazya Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu İttifak ve Stratejik Ortaklık Anlaşmasıdır. Bu Antlaşmalar Abhazya Cumhuriyeti'nin çıkarlarını tam olarak karşılar. Anlaşmalar, Abhazya Cumhuriyeti'nin egemenliğini güçlendirmeyi ve özellikle iç kalkınma kaynaklarını oluşturma ve devletin çeşitli alanlarda kendi yeteneklerini genişletme sürecinde Rusya Federasyonu'ndan Abhazya Cumhuriyeti'ne yardım sağlanmasını amaçlamaktadır. Abhazya-Rusya ilişkilerinin yasal çerçevesi, iki devletin çıkarları doğrultusunda tam olarak gerçekleştirilmesi gereken güçlü bir potansiyel içermektedir. İki ülke arasında imzalanan antlaşma ve anlaşmaların kapsamlı bir şekilde uygulanması, Abhazya Cumhuriyeti'nin uluslararası konumlarının güçlendirilmesine yardımcı olacak ve uluslararası işbirliğine aktif katılımı için koşullar yaratacaktır.
 
1.2. Abhazya Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında imzalanan Antlaşmanın 4. Maddesi uyarınca uluslararası politika alanında Rusya Federasyonu ile yakın işbirliği, barışın güçlendirilmesi, Kafkasya bölgesinde istikrar ve güvenliğin artırılması ve bu amaçla karşılıklı çıkar sağlayan uluslararası sorunlar hakkında düzenli görüşmelerde bulunulması 24 Kasım 2014 tarihli ittifak ve stratejik ortaklık işbirliği anlaşması ve 11 Mart 2015 tarihinde Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı arasında koordineli bir dış politikanın uygulanmasına yönelik mekanizma hakkında ki yazılı belge.
 
1.3. Abhazya Cumhuriyeti'nin Gürcistan ile devlet sınırının ve Abhazya Cumhuriyeti'nin egemenliğine, egemenlik haklarına ve yargı yetkisine tabi olan deniz alanlarının sınırlarının ortak korunması, Abhazya Cumhuriyeti'nin güvenliğinin sağlanmasının ve bölgesel istikrarın sürdürülmesinin önemli bir bileşenidir. Bu önlemler, diğerlerinin yanı sıra, Abhazya Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında 30 Nisan 2009 tarihli Abhazya Cumhuriyeti devlet sınırının korunmasına yönelik ortak çabalara ilişkin Anlaşmaya bağlı olarak uygulanmaktadır.
 
1.4. Abhazya Cumhuriyeti, askeri güvenliğini sağlamak ve savunma ve güvenlik için ortak bir alan yaratmak, mekanizmaların etkinliğini artırmak için Rusya Federasyonu ile sürekli olarak askeri-teknik işbirliği geliştiriyor. Abhazya Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetlerinin savunma kapasitesini artırmaya yönelik bir dizi önlemin uygulanmasının yasal dayanağı, Abhazya Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında 15 Eylül 2009 tarihli askeri alanda işbirliği anlaşması ve 17 Şubat 2010 tarihinde imzalanan Abhazya Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti arasındaki askeri-teknik işbirliği anlaşmasıdır.
 
1.5. Abhazya Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu ile ticari ve ekonomik, bilimsel, teknik, kültürel ve insani işbirliğinin daha da genişletilmesi ile ilgili olarak çalışmaktadır. Abhazya Cumhuriyeti, imzalanan uluslararası anlaşmalara uygun olarak, sosyo-ekonomik ilerlemeye katkıda bulunacak olan Rusya Federasyonu ile kültürel, insani ve sosyo-ekonomik işbirliğini güçlendirmek ve kapsamlı bir şekilde geliştirmek için çaba gösterecektir.
 
1.6. Rusya Federasyonu Federal Meclisi, Rusya Federasyonu yürütme organları, siyasi partiler, kamu ve dini kuruluşlar (dernekler) ile bağların sürdürülmesini içeren Abhazya Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu'nun çeşitli bakanlıkları ve daireleri arasında çok seviyeli temasların yapıcı gelişimi ve oluşturulması.
 
Abhazya Cumhuriyeti'nin ekonomik gelişimi bağlamında, Rusya Federasyonu ile ikili ilişkilerin derinleştirilmesi çerçevesinde gelecek vaat eden yönlerden biri, Rusya Federasyonu'nun ciddi kuruluşları ile ticari, ekonomik ve diğer bağların geliştirilmesidir. Abhazya Cumhuriyeti, Kuzey Kafkasya cumhuriyetleri ve coğrafi, tarihi ve kültürel özellikler nedeniyle Abhazya tarihinde her zaman özel bir rol oynayan Güney Rusya'nın bölgeleri ile ilişkilerini daha da genişletmeye ve güçlendirmeye devam edecek.
 
Bu yöndeki devlet politikasının önemli bir unsuru olarak, Abhazya Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasındaki ekonomik, kültürel ve insani bağları önemli ölçüde genişletecek olan Kuzey Kafkasya cumhuriyetleri ve Güney Rusya'nın topraklarında Abhazya Cumhuriyeti konsoloslukları ve kültür merkezlerinin açılması imkânının sağlanması gerekmektedir.
 
Kaynak: http://presidentofabkhazia.org/upload/iblock/e3b/KONTSEPTSIYA-Vneshey-politiki.pdf    
 
www.abhazyam.com 

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.