RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 07 Aralık 2020, Pazartesi 12:07:28 tarihnde eklendi. 1272 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Gürcistan’ın Dostları Gurubu, Hortladı!

ABHAZYA CUMHURİYETİ DIŞİŞLERİ “AGİT, GÜRCİSTAN YANLISI TUTUMUNU DEĞİŞTİRMEZSE, ABHAZYA OLARAK CENEVRE GÖRÜŞMELERİNDEN ÇIKARILMASI HAKKINDA Kİ TALEBİNİ SAKLI TUTMAKTADIR!
Gürcistan’ın Dostları Gurubu, Hortladı!
07/12/2020. Suhum. 06 Aralık 2020. Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı. Çeviri: Fatih Atan. (Atanba - Тванба). Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, 4 Aralık 2020 Tarihinde düzenlenen AGİT Bakanlar Konseyi toplantıları sırasında, Gürcistan’ın dostları gurubu bakanlarının (aralarında Türkiye’de bulunuyor) yapmış oldukları ortak açıklama hakkında bir bildiri yayınladı.  
 
Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığının AGİT'teki Gürcistan Dostlar Grubunun Ortak AçıklamasıHakkındaki Bildirisi:
 
“4 Aralık 2020 Tarihinde düzenlenen AGİT Bakanlar Konseyi toplantıları sonrasında, AGİT içerisinde bulunan Gürcistan'ın Dostları Gurubu ortak bir bildiri yayınladı.

Ne yazık ki, Gürcistan'ın dostları gurubu tarafından Abhazya Cumhuriyeti hakkında kabul edilen açıklama da, cumhuriyetimizin temsilcileri tarafından Cenevre'de sürdürülen uluslararası görüşmelerde, BM, AB ve AGİT Eşbaşkanlarının denetiminde düzenli olarak dile getirilen Abhaz tarafının resmi bakış açısıyansıtılmadı. Bu açıklamadaki bariz tutarsızlığa ve tam önyargıya rağmen, AGİT, Tiflis'in resmi olarak her türlü eylemini destekleme politikası tarafından yönlendirilmeyi sürdürüyor. AGİT katılımcısı olan bu devletler, böylesine tek taraflı bir konumun, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı fikrini geçersiz kıldığını fark etmemeye çalışıyorlar.

Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı olarak, Abhaz tarafının Gürcistan'ın izlediği uluslararası izolasyon politikası ve Gürcistan'ın NATO ile artan etkileşimi ile ilgili meşru endişelerini sürekli olarak dile getirdik. Suhum tarafından, Tiflis'in, taraflar arasında güç kullanılmamasına dair bir belge imzalayarak Abhazya'nın güvenliğini sağlama konusunda ilerlemeyi engelleyen inatçı isteksizliğinden başka endişe duyulamaz. Ancak Gürcistan ve Batılı ortakları Abhazya Cumhuriyeti'nin sağlam temellere dayanan endişelerini fark etmemeyi tercih ediyorlar.

Bu koşullarda, AGİT katılımcısı devletler, çatışmanın tüm taraflarının görüşlerini dikkate alarak bölgedeki duruma ilişkin daha anlamlı ve dengeli değerlendirmelere varmış olmalıydılar. AGİT'in söylemlerinde ve eylemlerinde kendini gösterebilecek tarafsız bir yaklaşım, bölgedeki siyasi gerçeklerin yeterli bir şekilde algılanmasına yönelik dikkate değer bir adım olacaktır. Bununla birlikte, gerçekte, yalnızca Tiflis'in çatışmacı tavrını teşvik eden ve Abhazya ile Gürcistan arasında samimi bir diyaloğun kurulmasını hiçbir şekilde kolaylaştırmayan tek taraflı bir siyasallaştırılmış konum hakimdir.

AGİT temsilcileri, mevcut Cenevre formatındaki çalışmalara Eşbaşkanlardan biri olarak katılıyor. Aynı zamanda Abhaz tarafı da bu bölgesel yapıya hiçbir zaman güven duymadı ve Gürcistan ile Abhazya arasında 1993-2008 yılları arasında süren müzakere sürecinde Abhaz tarafı AGİT temsilcilerinin katılımına kategorik olarak karşı çıktı ve bunun sonucunda görüşmeler BM himayesinde yapılmaya başlandı.

Abhaz tarafına, mevcut süreçler hakkındaki görüşlerini dile getirmek için herhangi bir uluslararası mekanda konuşma fırsatı verilmemesi eylemi sürdürülmektedir. Dolayısıyla, AGİT ve diğer uluslararası yapıların ayrımcılık ve son derece önyargılı yaklaşımlarıyla karşı karşıyayız, bu da çatışmanın taraflarından birini oy hakkından mahrum bırakıyor.

Bu aşamada AGİT'in müzakere sürecinde tarafsız bir arabulucu olarak kendine olan güvenini tamamen tükettiği ve Gürcistan'ın izlemiş olduğu politikada suç ortağı olduğu söylenebilir. Mevcut durumu dikkate alan Abhaz tarafı, AGİT temsilcilerinin Güney Kafkasya'da İstikrar ve Güvenlik Konulu Uluslararası Cenevre Görüşmeleri Eşbaşkanlarından çıkarılmasını talep etme hakkını saklı tutmaktadır.

AGİT temsilcilerinin Gürcistan-Abhaz sorununu çözme konusuna yönelik son derece Gürcistan eğilimli tutumlarını değiştirmeleri ve Abhazya temsilcilerine AGİT uzman komitelerinin faaliyetleri çerçevesinde konuşma fırsatı vermeleri durumunda, bu gelişme, Abhaz tarafınca bu örgütün çalışmalarında ki yaklaşımların gözden geçirilmesine olanak sağlayacaktır.”
 
Kaynak: http://mfaapsny.org/ru/
 
www.abhazyam.com 

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.