RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 19 Kasım 2020, Perşembe 09:46:39 tarihnde eklendi. 4490 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Aslan Bjaniya Ropörtajı - II

ABHAZYA CUMHURİYETİ DEVLET BAŞKANI ASLAN BJANİYA, “VLADİMİR PUTİN’LE, DAĞLIK KARABAĞ, AİBGA KÖPRÜSÜ, MÜLK SATIŞI, TRANSKAFKASYA DEMİRYOLU KONULARINI GÖRÜŞTÜK!”
Aslan Bjaniya Ropörtajı - II
19/11/2020. Suhum. 17 Kasım 2020. Abhazya – İnform. Çeviri: Fatih Atan (Atanba - Тванба). Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Aslan Bjaniya, 17 Kasım 2020 Tarihinde, gazetecilerle, Muhalefet ile ilişkiler, COVID-19 ile mücadele, eğitim konusu, Rusya vatandaşlığı, yabancılara mülk satışı, Aibga köprüsü, Abhazya – Rusya Devlet Sınırı, Güney Kafkasya Demiryolu ulaşımı ve Karabağ’dan çıkarılacak dersler konusunda değerlendirmelerde bulundu.
 
Rus vatandaşlığı hakkında;
 
Aslan Bjaniya “Bu sorun artık çözüldü, belgeler Abhazya’ya geldi, ancak bazı düzeltmeler yapılması gerekiyor. Belgelerin üzerinde gerçekleştirilmesi gereken belirli bir prosedür var - bizim açımızdan kısa bir prosedür, ancak bu tür sorunların çözülmesi gerekiyor.

Bazıları bu prosedürlerin daha önce yapılmış olabilmesi gerektiğini söyleyebilir. Evet, daha erken olabilirdi. Ben de benzer sorunları çözme konusunda biraz deneyim kazanıyorum ve bu durumda, sorunlar olabildiğince çabuk çözüldüğünde eylemlerin algoritmasına geleceğiz. 2021'in ilk yarısında bu sorun ortadan kalkacak” dedi.  
 
Mülk Satışları;
 
Aslan Bjaniya “Ruslara gayrimenkul satışı ile ilgili konuyu, Rusya Devlet Başkanı ile ayrı olarak görüşmedik. Ancak bazı genel yaklaşımlardan söz ettik. Ülkelerimiz arasında imzalanan anlaşmayı çok iyi bildiğinizden kesinlikle eminim. 24 Kasım'da bu anlaşma altı yılını dolduracak. Bu anlaşmaya yansıyan konuları konuştuk. Anlaşmada yazdığına göre; “Bizler, Abhazya Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu arasındaki devlet egemenliğini güçlendirmek için niteliksel olarak yeni bir ülkeler arası ilişkiler düzeyine geçiş yapılmasını; yeni küresel ve bölgesel zorlukları hesaba katarak, koordineli bir dış politika izlemeyi, ortak savunma ve güvenlik politikası oluşturmayı ve ortak bir sosyal ve ekonomik alan oluşturmayı; Abhazya Cumhuriyeti’nin kendi inisiyatifi ya da Rusya Federasyonu’nun yardımıyla Sovyet sonrası alanda entegrasyon süreçlerine tam katılımı için koşulların yaratılması üzerine ... Peki sizce ortak bir alan, savunma ve güvenlik alanının yaratılması nedir? Ortak bir sosyal ve ekonomik alanın yaratılması ne anlama geliyor? Ya da AC’nin kendi inisiyatifiyle ya da RF'nin yardımıyla Sovyet sonrası alanda uygulanacak olan entegrasyon süreçlerine RA'nın tam katılımı için koşulların yaratılması mı? Muhtemelen devletlerin ittifakından ne kadar sık söz ettiklerini duymuşsunuzdur - Rusya-Beyaz Rusya arasında ki ve örneğin ben, anlaşmamızın noktalarını da benzer biçimde olduğunu anlıyorum.

Bir kez daha vurgulamak isterim ki, görüşmeler son derece açık bir biçimde geçti. Gayrimenkul satış sorunları hükümet ve meclis düzeyinde çözülecek, bazı sorunlar devletimiz, vatandaşlarımız tarafından çözülecektir. Referandum gibi bir mekanizmamız var ve bu mekanizmayı sadece iç siyasi işlemler için değil, daha genel sorunları çözmek için de kullanabiliriz.

Rusya ile müttefik olmamızın bir destekçisiyim, kasıtlı olarak “ortaklık” kelimesini kullanmaktan kaçınıyorum. Ancak, bu antlaşmada yazıldığı gibi, gerçekten yeni bir devletlerarası ilişkiler düzeyine ulaşmamız için, bu antlaşmanın bazı hükümlerinin uygulanması gerekir. Süreç, yeni bir anlaşmayla ilgili değil, altı yıl önce imzalanan anlaşmayla ilgili olarak işliyor” dedi. 
 
Aibga Asma Köprüsü Hakkında;

Aslan Bjaniya “Toplantıda köprü inşa etme konusu görüşülmedi, ancak Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Aibga'da böyle bir konu olduğunu biliyordu ve bu konuyu konuştuk. Bunun bir parçası olarak, bir sınır belirleme komisyonumuz olması gerektiğini konuştuk. Sınır tanımlanmalı ve bölge işaretlenmelidir. Tanımlanan sınır, sınırlandırma olarak adlandırılır ve çizilen sınır işaretleri sınırı belirler.

Vladimir Putin'e Abhaz tarafının Aibga ile ilgili sahip olduğu belgeler hakkında bildiğim her şeyi anlattım. O bu bilgileri not etti” dedi 
 
Rusya-Abhazya sınırındaki son durum hakkında;
 
Aslan Bjaniya “Psou kontrol noktasında çalışma modunun değiştirilmesi gereksinimini konu ettik. Bugün orada ne gibi sorunlar olduğunu görüyor musunuz? Bizler, vatandaşlarımıza narenciye taşımacılığının 6 Ruble'den fazlaya mal olmayacağına dair söz verdik. Ve bu sözü şimdilik tutuyoruz. Ama daha önce orada oluşan bir fark bulunuyor, bu da sınırın her iki tarafında bulunan bazı ceplere düşüyordu ve bizim için sorun yaratanlar da bu insanlardır.

Dün Başbakan'a Federal Gümrük Servisi ile temasa geçmesi talimatını verdim. Yaşanan olaylar Rusya Federasyonu'nun duruşu değil, orada arabalar duruyor. Bu, üreticilerimizden para almak isteyen belirli bazı yetkililerin pozisyonudur. Birkaç gün içinde orada bir dönüm noktası yaşanacak ”dedi.
 
Abhazya üzerinden transit demiryolu geçişi hakkında;

Aslan Bjaniya “Şimdiye kadar bu konu tartışma düzeyinde bulunuyor. Niyetler ve sonuçlar arasında çok büyük mesafeler vardır. Her zaman niyetler vardı ama sonuç her zaman olmadı! Sizlerin bunu bilmenizi isterim!

Biz, Karabağ'daki olayların çok değiştiğini ve değişeceği konularını görüştük. Bu bakımdan transit mümkün müdür? Uygun koşullar oluşursa geçiş mümkündür! Yakın gelecekte durum daha net ve daha anlaşılır hale gelecektir. Dolayısıyla bu konuya döneceğimizi düşünüyorum ”dedi 
 
Karabağ'dan Çıkarılacak Dersler;
 
Aslan Bjaniya “Bence buradan çıkarılacak dersler bulunuyor: birkaç bin ailede telafisi olanaksız keder oluştu. Ve ilk ders barışın bedeli. Barışın gerçekleşmesi çok önemli. İkinci ders, bu barışı sağlamanın ne tür yollarla mümkün olacağıdır.

Bizim, Gürcistan'la küresel anlamda, çözülmemiş bir sorunumuz bulunuyor, bu nedenden dolayıdır ki, Azerbaycan'ın Karabağ ile ve Gürcistan'ın Abhazya ile ilişkileri arasında bazı benzetmeler yapılabilir. Açıktır ki Abhazya halkının menfaatlerini sağlamak adına, bu tarihsel aşamada ve sonrasında da menfaatlerini Rusya Federasyonu ile müttefik ilişkilerinin güçlendirilmesi çok önemlidir.

Bu görüşümü, Rusya Devlet Başkanı ile yaptığım bir toplantıda söz arasında gündeme getirdim. Dünya daha barışçıl konuma gelmedi. Bu arada, başka bir konuyu da görüştük: 2008 savaşı, teknik anlamda dahil olmak üzere 2020 savaşından önemli ölçüde farklı olarak duruyor. Daha önceleri 10 kişinin belirli işlevleri yerine getirmesi gerekirken ve şimdi iki kişi bunu gerçekleştiriyor ve bu arada bir bilgisayarlaştırma ve robotlaştırma süreci de bulunuyor.

Biraz zaman geçtikten sonra Dağlık Karabağ'da neler olacağını göreceğiz. Rusya'nın, Abhazya’nın birlikte güvenliklerinin sağlanması ile ilgili birçok sorun bulunuyordu, bu koşullarda ne tür ilişkiler kurmalıyız? Dünya daha güvenli, daha öngörülebilir, daha insancıl hale geldi mi? Anlaşıldığı üzere, o gerçekleşmedi.

Sorun, bazı devletlerin etki alanlarını genişletmek istemeleri ve yayılmacılık girişimlerinde bulunmalarıdır. Görünüşe göre onlar için yer küre üzerinde çok az toprak var ya da çok az kaynak var. Rusya topraklarında ise çok sayıda kaynak var, bu yüzden tüm olaylar Rusya Federasyonu etrafında dönüyor. Elbette ki, durumu istikrarsızlaştırmak için tüm yöntemleri kullanarak her şeyi elinden almaya çalışıyorlar.

Bu konu üzerine konuştuk ve Rusya devlet başkanı, Rusya Federasyonu çevresinde Rusya Federasyonu'na barışçıl ilişkilerde bulunan müttefik devletlerinin varlığıyla ilgileniyor. Bu çok önemli! O ayrıca Rusya'nın çevresinde istikrarlı devletlerin bulunmasıyla da ilgileniyor ve bu gerçekten samimi bir ilgi.

Ben de, bu yaklaşımları paylaşıyorum. Gerçekten belirtmek isterim ki, tarihimizi, coğrafyamızı hesaba katarak burada Abhazya'da, bizim topraklarımızda üretiyoruz, bu kelime için özür dilerim ki, büyük Rus halkına karşı olumlu duygular besliyor, sempati duyuyoruz. Umut ediyorum ki, orada da benzer duygular yaşanıyor. 

Çok ciddi bir desteğimiz var ve onu takdir etmemiz ve değer vermemiz gerekiyor. Bizim bu ilişkileri geliştirmemiz gerekiyor. Abhazya belli sayıda devlet tarafından tanınıyor ve istisnasız herkese karşı minnettarız, ancak Rusya Federasyonu ile olan ilişkilerimizin benzeri yok, çünkü çok yakınız, gerçekten birbirimize çok ciddi anlamda gereksinimimiz bulunuyor.

Bizler, birbirimizi destekleyeceğiz ve bundan eminim! Her zaman için mantıklı bir konuma gereksinimimiz var. İlişkimizde sahtelik olmamalı. Bizim “evet” imiz meşru olmalı ve herhangi bir nedenle olanaksız olduğunu söylersek, onun haklı olduğu gösterilmeli ve belgelendirilmelidir” dedi.  
 
Kaynak: www.abkhazinform.com
 
www.abhazyam.com

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.