RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 22 Ekim 2020, Perşembe 11:44:49 tarihnde eklendi. 3070 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Lavrov – Pompeo Yarışı!

STANİSLAV TARASOV “DAĞLIK KARABAĞ: POMPEO, BAYRAK YARIŞINDA, LAVROV’DAN SOPAYI DEVRALDI!”
Lavrov – Pompeo Yarışı!
22/10/2020. Moskova. 22 Ekim 2020. REGNUM. Stanislav TARASOV. Resim: İvan Shilov. Çeviri: Fatih Atan (A’tanba - Тванба). AGİT Minsk Grubu, Bakü ve Erivan'a bir tür “sert” çözüm sunmalı, çatışan tarafları ateşkese teşvik etmelidir. Bu ilk konu. İkinci. Bakü ve Erivan, çatışmanın çözümünün askeri yollarla sağlanamayacağı ve karşılıklı tavizlerin gerekli olduğu tezini anlamalı ve kabul etmelidir. Lavrov başarılı olamadı. Pompeo başarılı olacak mı?

Ermenistan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanları Zohrab Mnatsakanyan ve Jeyhun Bayramov, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Moskova'da “ayrı görüşmeler” yaptı. Onlar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile yapmış olduğu telefon görüşmelerinin ardından görüştüler.
 
Rusya Dışişleri Bakanlığı, “Görüşmeler sırasında, Dağlık Karabağ çatışma bölgesinde ateşkes konusunda daha önce varılan anlaşmaların uygulanması ve sürdürülebilir çözüm için koşulların oluşturulmasıyla ilgili acil konular tartışıldı” açıklamasında bulundu. Ermenistan ve Azerbaycan dışişleri bakanlıkları bu konuda henüz ayrıntılı bilgi vermedi. Bazı Avrupa yayınları, Moskova'nın Rus başkentinde Paşinyan ile Aliyev arasında bir görüşme hazırladığına ve “Dağlık Karabağ'da barış aradığına” inanıyor. Ancak Amerikan yayını Politico, Washington'un Karabağ yönünde etkin olarak oyuna katıldığını bildirdi. Ermenistan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanlarının 23 Ekim'de Washington'a yaptıkları ziyaretlerde ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile ayrı ayrı görüşmeleri bekleniyor. Yayın organı, aynı zamanda, bakanların birbirleriyle mi görüşecekleri yoksa üçlü formatta müzakereler mi yapacaklarına dair hiçbir veri bulunmadığını belirtiyor. ABD Dışişleri Bakanlığı ise bu konuda henüz yorumda bulunmadı.
 
Şimdiye kadar Rusya ana arabulucu rolünü oynadı, ancak Moskova'da varılan iki ateşkes anlaşması çatışmaların sona ermesine yardımcı olmadı. Bizzat Pompeo, yaklaşan toplantı ve Dağlık Karabağ çevresindeki durum hakkında yorumda bulunarak şunları söyledi: “Bu zor bir diplomatik durum. Ve bizler, çoğu Avrupa ülkesi gibi, hala ilerlemenin doğru yolunun çatışmayı sona erdirmek olduğuna inanıyoruz. Gerilimi azaltmanın gerekli olduğunu söylemek için hiçbir ülke müdahalde bulunmamalı, bu çatışmayı körüklememelidir. Silah yok, destek yok. İşte tam da bu noktada, herkes için kabul edilebilir bir diplomatik çözüme potansiyel olarak ulaşılabilir. Cuma günü onlarla bunun hakkında konuşacağım”. ABD Dışişleri Bakanı tarafından, “hiçbir ülke müdahalede bulunmamalı” ve “çatışmayı körüklememelidir” demek elbette Türkiye demek anlamına gelir.
 
ABD'nin NATO Daimi Temsilcisi Kay Bailey Hutchison gelişmeyi biraz “yaratıcı” olarak değerlendiriyor: “Sorun, askeri yollarla çözülemez, sınırlar ve egemenlik sorunları açısından çözülmelidir. Ve bizler, bunun için çabalıyoruz. Rusya bunu Fransa ile aynı biçimde çözmeye çalışıyor. Ve tarafların, bu grubun (AGİT Minsk Grubu) yada tarafların anlaşabileceği herhangi bir grubun, bu temel sorunu ele alırken kendileri açısından inanılır olabileceğini ve böylece çatışmanın, öldürmenin ve yıkımın sona ermesi konusunda anlaşacaklarını umuyoruz.” Diyor. Dünya diplomasisi Karabağ yönünde de etkin olarak duruyor. Ermenistan Devlet Başkanı Armen Sarkissian, ihtilafı NATO ve Avrupa Birliği temsilcileriyle görüşmek üzere Brüksel'e uçtu. Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanları ile diğer ülkelerden muadilleri arasında telefon görüşmeleri sürüyor.
 
Ancak cephede en azından ateşkes sağlanması henüz mümkün olmadı. Taraflar birbirlerini ihlallerle suçluyor, çatışmalar sürüyor ve militan söylem kullanıyorlar. Aynı zamanda, Bakü ve Erivan'ın konumları daha da sertleşiyor ve bu da barışçıl çözümün önceden kararlaştırılan ilkelerine aykırı oluyor. 1999-2001 yıllarında Minsk Grubu eşbaşkanı olarak görev yapan eski ABD Büyükelçisi Carey Kavanaugh, “Bugün için varolan çatışmanın tırmanışı, önceki tüm sorunlardan ve Azerbaycan'ın statükoyu değiştirme konusundaki açık arzusundan farklı duruyor. Bakü, başarıya askeri yollarla ulaşabileceğine inanıyor” açıklamasında bulunuyor. Dahası Ankara, Dağlık Karabağ topraklarında kontrolü yeniden kazanma arzusunda Bakü'yi açıkça destek veriyor. Potansiyel olarak, pek çok uzmana göre, “Çatışmanın daha fazla tırmanma, durumu daha da kötüleştirebilir, sadece Türkiye'nin değil, diğer bölgesel aktörlerin de katılımıyla daha geniş bir çatışmaya dönüşebilir.”
 
Minsk Grubu dostça bir yaklaşımla, çatışan tarafları ateşkese teşvik eden bir tür “sert” çözüm önermelidir. Bu ilk konu. İkinci. Bakü ve Erivan, çatışmanın çözümünün askeri yollarla sağlanamayacağı ve karşılıklı tavizlerin gerekli olduğu tezini anlamalı ve kabul etmelidir. Lavrov başarılı olamadı. Pompeo başarılı olacak mı? Bakü ve Erivan, çatışmanın çözümünün askeri yollarla sağlanamayacağı ve karşılıklı tavizlerin gerekli olduğu tezini anlamalı ve kabul etmelidir. Askeri çatışmalarda, her iki taraftan çok sayıda insan öldü, evler ve sosyal altyapı tahrip edildi. Şimdi Bakü ve Erivan'ın uzlaşmacı yaklaşımda düşünmelerini sağlamak zor. Lavrov başarılı olamadı. Pompeo başarılı olacak mı?
 
Kaynak: https://regnum.ru/news/polit/3096122.html
 
www.abhazyam.com 

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.