RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 26 Ağustos 2020, Çarşamba 13:43:23 tarihnde eklendi. 5884 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Rusya’nın Abhazya’yı Tanıması!

DİMİTRİ MEDVEDEV’İN RUSYA FEDERASYONU’NUN ABHAZYA VE GÜNEY OSETYA’YI TANIMASINDAN BU YANA 12 YIL GEÇTİ!
Rusya’nın Abhazya’yı Tanıması!

26/08/2020. Türkiye. 26 Ağustos 2020. Abhazyam.com. Fatih Atan (Atanba - Тванба). Değerli Abhazyam.com izleyicileri, bilindiği üzere, Rusya Federasyonu’nun Abhazya Cumhuriyeti ve Güney Osetya Cumhuriyeti’nin bağımsızlıklarını tanıdığı 26 Ağustos 2008 tarihinden bu yana 12 yıl geçti.

 

Rusya Federasyonu’nun tanıma süreci sonrasında, BM’e bağlı Nikaragua, Venezuela, Nauru, Tuvalu, Vanuatu ve son olarak Suriye Arap Cumhuriyeti bu ülkelerin bağımsızlıklarını tanıdı.

 

Dünya üzerinde, başta ABD ve AB ülkeleri olmak üzere özellikle Rusya Federasyonu’nun bağımsızlıkları tanıma kararından vazgeçmesi için bir takım çağrılar yapıldı. Rusya Federasyonu yönetimi ise, başta devlet başkanları, dışişleri bakanları olmak üzere alınmış olan bu kararın dönüşünün olmayacağını sürekli olarak vurguladı.

 

En son olarak Moskova’da “Ordular – 2020” "Армия-2020" Uluslararası Askeri Festival töreninde Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey Shougu yapmış olduğu konuşmada. “Abhazya bizim ortağımız ve Güney Kaflasya’daki stratejik ortağımız. Rusya Federasyonu olarak Abhazya Cumhuriyeti’nin askeri güvenliği ve devlet yapısını güçlendirmesi konusunda her türlü destek verilecektir”  vurgulamasında bulundu.

 

Aynı zamanda Abhazya Cumhuriyeti Ordusu’da Moskova’da düzenlenen “Ordular – 2020” "Армия-2020" Uluslararası Askeri Tatbikat ve Festivale davetli devlet olarak katıldı.

 

Bizler aşağıda sizlere dönemin Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’in Abhazya Cumhuriyeti ve Güney Osetya’nın bağımsızlıklarını tanıma kararını bir kez daha buluşturuyoruz.

 

Bu vesile ile Kosova konusunda ikili standart politikası uygulayan, başta ABD, AB ülkeleri ve Türkiye Cumhuriyeti olmak üzere, zaman geçirmeden Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıklarını tanımasını diliyoruz.

 

DİMİTRİ MEDVEDEV’İN ABHAZYA VE GÜNEY OSETYA’NIN BAĞIMSIZLIKLARINI TANIMA KARARI AÇIKLAMASI!

 

26/08/2008. Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dimitri MEDVEDEV; Kremlin'de Rusya vatandaşlarına hitaben yapmış olduğu açıklamada Rusya'nın Abhazya ve Güney Osetya'nın Bağımsızlıklarını tanıdığını açıkladı.

 

Dimitri MEDVEDEV'in açıklaması.

 

"Değerli Rusya Vatandaşları"

 

"Sizler, Güney Osetya'da yaşanan trajediyi tam olarak biliyorsunuz. Gürcistan silahlı kuvvetleri tüm gece boyunca Tskhinval şehrini hiç bir hedef göstermeksizin bombaladı ve barış içerisinde yaşayan vatandaşlarımızın ölümüne neden oldu. Kadın, genç, yaşlı demeden, bölgede barışı sağlamaya çalışan Barış güçlerimizi öldürdü.

 

Gürcistan Yönetimi, BM Kararlarına aykırı davranarak, uluslararası anlaşmaları hiçe sayarak sivil insanların öldürülmesi yoluna başvurdu. Abhazya'da aynı kaderi bekliyordu. Tiflis yönetimi, uyguladığı yönteme dünyanın sesini çıkartmayacağını düşünüyordu. Seçmiş olduğu yöntem Güney Osetya topraklarının insansız olarak kendi topraklarına katılması idi.

 

Bu seçilen ilk uygulama değildir. 1991 yılında Gürcistan Devlet Başkanı GAMSAHURDİYA "Gürcistan yalnız Gürcülerindir" açıklamasında bulunmuştu. Bu açıklamadan sonra Suhum ve Tsinvali'ye saldırı olmuştu. Binlerce ölü, onbinlerce insan evlerinden oldu, işte bu olaylar ile başladı. Bu olaydan sonra Rusya, Abhaz ve Asetin halklarına desteğini sürdürdü. Bizim ülkemiz, bölgede barışın sağlanması ve sorunların diplomatik ortam içerisinde çözülmesi için çalıştı. Bizler bu dönemde sorunların Gürcistan'ın toprak bütünlüğü içerisinde çözülmesi gerektiğini belirtiyorduk.

 

Gürcistan Devlet Yönetimi, sorunun çözümü için diğer yolları seçti. Karşılıklı görüşmeler sürecini bozdu, sorunun barış içerisinde çözülmesini engelledi, barış gücü çalışmalarını politik ve askeri provokasyonlar ile bölgede sorunun çözümünü çıkmaza soktu, bütün bu yaptıkları da BM ve AGİT Organizasyonlarının desteği altında oldu.

 

Rusya, bütün bu gelişmelere karşısında sabrını korudu. Bizler, Kosova'nın bağımsızlığının tanındığı görüşmeler sonrasında da sorunların masada görüşülerek çözülmesi gerektiğini belirten görüşlerimizden vazgeçmedik. Ancak Gürcistan tarafı Abhazya ve Güney Osetya ile sorunların çözümünde güç kullanılmaması görüşlerine kendilerini kapattılar. Üzülerek belirtmek isterim ki bu durum NATO'nun ve hatta BM'in desteği ile gerçekleşti.

 

Şimdi anlaşılıyor: Tiflis'in sorunların çözümünde barış diye bir planlarının olmadığı. Gürcistan Yönetimi düzenli bir biçimde kendisini savaşa hazırladı. Kendisine politik ve askeri destek veren uluslararası destekçilerinin sayesinde.

 

Gürcistan Yönetimi 08 Ağustos 2008 gecesinde kendi seçimini yaptı. SAAKAŞVİLİ, kendisine verilen politik ödevi soykırım olarak seçti. O, bu seçimi ile Abhaz, Asetin ve Gürcü halklarının bir devlet altında yaşayabilmeleri şansını da ortadan kaldırmış oldu. Abhazya ve Güney Osetya Halkları daha önceden yapmış oldukları referandum ile bağımsız olarak yaşama haklarını seçmişlerdi. Bizler, Tskhinval'de yaşananlardan sonra Abhazya'ya da saldırı planlarının olduğunu da biliyoruz, buna bağlı olarak onların başka seçimlerinin olmadığını da çok iyi anlıyoruz.

 

Abhazya ve Güney Osetya Devlet Başkanları, yapılan referandumların ve parlamentolarının almış olduğu bağımsızlıklarının Rusya tarafından tanınması çağrısına karşılık olarak çağrıda bulundular. Rusya Federasyonu Parlamentosu ve Duma Meclisi bu iki ülkenin bağımsızlıklarının tanınmasını oy birliği ile desteklediklerini belirttiler.

 

Bu sorunun çözülmesi için bir kara almak gerekiyor. Abhazya ve Güney osetya halklarının istemlerine bağlı olarak, BM'in almış olduğu yasal kararlara, 1970 yılında alınan uluslararası hukuk kurallarına, Devletlerarası dostluk ve dayanışma ilişkilerine, 1975 yılında alınan Helsinki Kararlarına, diğer uluslararası hukuk kurallarına bağlı olarak Rusya Federasyonu Devlet Başkanı olarak,  Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlıklarının tanınması kararını imzaladım.

 

Rusya olarak, diğer uluslararası devletlere de Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlıklarının tanınması çağrısını yapıyorum. Bu oldukça zor bir karar, ancak insanların barış içerisinde yaşamalarının korunması gerekiyor.

 

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dimitri MEDVEDEV.

 

26/08/2008

 

Moskova. Kremlin”.

 

Kaynak: www.vest.ru

 

www.abhazyam.com


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.