RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 16 Temmuz 2020, Perşembe 15:03:52 tarihnde eklendi. 3368 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Rusya’dan, Gürcistan’a Uyarı!

RUS DIŞİŞLERİ “GÜRCİSTAN TARAFINDAN, ABHAZYA VE GÜNEY OSETYA CUMHURİYETİ SINIRLARINDA YARATILAN YASADIŞI OLAYLARI ENDİŞE İLE NOT EDİYORUZ!”
Rusya’dan, Gürcistan’a Uyarı!
16/07/2020. MOSKOVA. 15 Temmuz 2020. RSA: 21.11. Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı. Çeviri: Fatih Atan (A’tanba - Тванба). Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı Basın Dairesi tarafından Gürcistan’ın Abhazya ve Güney Osetya Cumhuriyetleri ile olan devlet sınırlarında, son zamanlarda yaratmış olduğu yasasışı eylemler nedenile ilgili olarak rwsmi bir açıklama yayınlandı.
 
Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı Açıklaması:
 
“Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı Bilgi ve Basın Dairesi Gürcistan Tarafından Sınırların Yasadışı Geçilmesi Olaylarının Artırılması Hakkında Açıklama

No: 1083-15-07-2020

Gürcistan tarafından Rusya, Abhazya ve Güney Osetya sınırlarının yasadışı geçişleri olan son olayları endişeyle not ediyoruz.

30 Nisan 2009 tarihli Abhazya Cumhuriyeti devlet sınırlarını korumaya yönelik ve Abhazya Cumhuriyeti topraklarının korunması amacı ile Rusya Federasyonu ile Abhazya Cumhuriyeti arasında yürürlüğe giren anlaşma temelinde, Abhazya Cumhuriyeti topraklarında görev yapan Rus sınır muhafızları tarafından, bu yıl, 6 Haziran’da  Abhazya Alakumkhara köyü yakınlarında, Gürcistan vatandaşı olan üç kişiyi gözaltına alındı. Usule ilişkin fazla işlem yapması için, tutuklular Gal bölgesindeki Abhazya Cumhuriyeti Devlet Güvenlik Servisi yetkililerine teslim edildi.  

30 Nisan 2009 tarihinde Güney Osetya Cumhuriyeti ile yapılan anlaşma gereğince, Güney Osetya devlet sınırını koruyan Rus askeri güçleri, 11 Temmuz'da, kamuflaj üniforması giymiş ve yarı otomatik bir tüfekle silahlandırılmış 33 yaşındaki Gürcü bir vatandaşı, Rusya Federasyonu ve Güney Osetya Cumhuriyeti arasındaki sınır bölgesine 300 metre sınırı ihlal etti. Farkedildiğini gören kişi kaçmaya çalıştı ve kaçarken Rus askeri güçlerine karşı on el ateş etti. Buna karşılık veren Rus askeri güçleri şüpheli şahsı ayağından hafif yaralı olarak yakaladı. Kendisine ilk tıbbi yardım, suçluya verildi, daha sonra şu anda bulunduğu hastaneye götürüldü. Tanık ifadesinde, Güney Osetya'nın devlet sınırını kasıtlı ve bilinçli olarak geçtiğini kabul ettiği gerçeğini de lütfen unutmayalım.

Bu tür ihlallerin oldukça ciddi, bazen kışkırtıcı yapısı olmasına ve Rus tarafının bu tür sorunları olabildiğince siyasi ve esnek bir biçimde çözme eğilimine rağmen, Tiflis tarafınca, maalesef bir kez daha bu tür olayların sorumluluğunu  başkalarına taşıyarak siyasi bir gösteri düzenlemeye çalışıyorlar. Rusya hakkında ki provokasyon suçlamalarının gerçeklerle bağdaşmadığını ve aynı zamanda - 12 Ağustos 2008 tarihli Medvedev-Sarkozy planının "açık bir ihlali" ve "BM Genel Sekreteri'nin pandemi dönemi içinde açıklamaış oolduğu ateşkes çağrısına tamamen saygısızlık" olduğunu düşünüyoruz.

Gürcü yetkilileri, kışkırtıcı eylemlere ve gerçek dışı açıklamalara son vermeye, varolan sorunları çözmek için, bölgesel Olay Önleme ve Müdahale Mekanizmaları, Kafkasya'da güvenlik ve istikrarın sağlanması amacı ile Cenevre’de sürdürülen göreşmelerde ve ayrıca gayrı resmi müzakere kanalı olarak G.B. Karasin ve Z. İ. Abashidze arasında karşılıklı olarak sürdürülen görüşmelerle, Rusya, Abhazya ve Güney Osetya ile mevcut tüm diyalog formatlarını kullanarak, yapıcı bir biçimde kullanmaya çağırıyoruz. Gürcistan makamlarından, yeni oluşabilecek olan yasadışı sınır geçişi vakalarını önlemek için bölgesel ynetimlerle daha enerjik bir olumlu çalışma bekliyoruz.

Sık sık yaşanan sınır olayları, Tiflis ile Suhum ve Tskhinval arasında sınırın belirlenmesi ve sınırlandırılması ve ayrıca güç kullanılmamasına ilişkin yasal olarak bağlayıcı ortak bir anlaşmanın sağlanması konusunda ki görüşmelerin erkene alınmasının önemini bir kez daha doğrulamaktadır.

Yaşanan bu sınrı olaylarından ayrı olarak, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Tiflis'teki ABD Büyükelçiliği tarafından yapılan kışkırtıcı yorumlara da dikkat çekmek isteriz, Amerikalılar açısından zaten geleneksel hale gelen bir biçimde, yaşanan gelişmelerin özünü anlamadan, kendi vesayetinde bulunan Gürcü tarafını koruyor ve tüm suçu Moskova ve Tskhinval'a atan kışkırtıcı yorumlarını not etmek istiyoruz. Bütün bu yaşanan gelişmeler, en azından Washington'un Cenevre görüşmeleride ki tarafsız bir katılımcı olan konumunu baltalamaktadır.”
 
Kaynak: https://www.mid.ru/ru/foreign_policy/news/-/asset_publisher/cKNonkJE02Bw/content/id/4232130
 
www.abhazyam.com 

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.