RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 13 Temmuz 2020, Pazartesi 18:53:19 tarihnde eklendi. 486 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Atina’dan Tepki Var!

DARİYA ALEKSEYEVA “YUNAİSTAN TÜRKİYE’Yİ AYIPLAMAYACAK. TÜRKİYE HESAP VERECEK!”
Atina’dan Tepki Var!
13/07/2020. Moskova. 13 Temmuz 2020. REGNUM. Dariya ALEKSEYEVA. Çeviri: Fatih Atan (A’tanba - Тванба). Yunanlılar açısından Ayasofya, eski bir dönemin müzesi ve dini mirası olarak kalan az sayıdaki kiliseden biri değildir. Bu onların kalbinin bir parçası. Bu nedenden dolayıdır ki, Erdoğan'ın camiye dönüştürme kararını alması, kasıtlı bir provokasyon ve korkunç bir hakaret olarak algılanıyor.
 
Yunanlılar için Ayasofya bir “tarihsel önem anıtı” ndan daha fazlasıdır. Burası inanılmaz bir yer, Yunan kimliğinin sembolü, içinde "Şehir" bile hala tek şehir - Konstantinopolis olarak adlandırılıyor ve gençler kendi aralarında Ayasofya'da evlenmenin harika olacağını söylüyorlar. Bu nedenden dolayıdır ki Erdoğan'ın almış olduğu Ayasofya'yı cami yapma kararı, dindar olsun ya da olmasın, Yunanlılar için korkunç bir darbe. Bu bir din meselesi değil. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın vurguladığı gibi, bu bir ulusal haklar meselesidir.
 
Ülke tam anlamıyla kaynıyor, Ayasofya'nın konusu, Yunan basınının ilk sayfalarından ayrılmıyor, politikacılar ve uzmanlar tarafından yorumlanıyor.
 
Hükümet yetkililerine göre, Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis, ülkesinin Ayasofya'nın camiye dönüştürülme kararına verdiği tepki bağlamında uluslararası alanda bir dizi telefon görüşmesi başlattı. Şu ana kadar, desteğini ifade ettiği Konstantinopolis Bartholomew Patrikliği ile zaten temasa geçti ve ayrıca Erdoğan'ın kararını şiddetle kınadığını belirten bir açıklama yaptı. Yunan hükümetinin bir sonraki adımlarını nasıl atacağını belirten hükümet sözcüsü Stelios Petsas, ülkesinin çok ciddi yaptırımda bulunacağını, çünkü Erdoğan’ın korkunç bir tarihsel hata yaptığı ve Yunanistan'ın Türkiye için bu konuda bir karar alınması için mümkün olan her şeyin yapılacağı açıklamasında bulundu. Petsas, yaptırım olasılığının sadece Avrupa'dan değil, aynı zamanda UNESCO gibi uluslararası kuruluşlardan da geleceğini vurguladı.
 
Bir hükümet yetkilisi, “Uluslararası hukuku ihlal eden herkes böyle bir suç için cezalandırıcı yaptırımlar olduğunu anlamalıdır - Ayasofya sorunu - uluslararası bir sorundur. Tartışılmaz olan tek şey, böyle bir suçun ve böyle bir hakaretin karşılık gelen bir yanıtının olması gerektiğidir” dedi. 
 
Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, AB’ni eğer Türk provokasyonuna müdahale etmezse işlerin çok nahoş bir şekilde gelişeceği konusunda uyarıyor. Bakana göre, Erdoğan uluslararası topluma sırtını dönüyor ve bu adım Yunanistan'a ve Kıbrıs, Libya ve Mısır gibi bazı ülkelere karşı bir dizi kışkırtıcı eylemi tamamlıyor. Dendias “Her Yunanlı için Ayasofya kalbinin bir parçası” diyor. Bakan açıklamasında “Diyaloğumuz ve dünya topluluğunun gereksinimleri, anıtın küresel önemiyle değil, yalnızca Helenizm'in kalbindeki büyük duygusal değeriyle de bağlantılı olmalıdır” dedi. 
 
Denizcilik ve Adalar Politikası Bakanı Janik Plakiotakis, konu hakkında yapmış olduğu konuşmasında "Bu kararı uluslararası düzeyde kınamaya ek olarak Yunanistan, AB'den Türkiye'ye yaptırım uygulamalarını istemektedir"  dedi. Plakiotakis, Ayasofya’nın, Dünya Mirası Listesine dahil edildiğini, ancak aynı zamanda Hıristiyanlığın bir sembolü olduğunu ve bu nedenle Erdoğan'ın kararının dünyadaki Hıristiyanlık için zararlı olduğunu da belirtti. Plokioatis “Bu nedenden dolayıdır ki, uluslararası toplum tarafından kınama yeterli değildir; gerçek yaptırımlara gereksinim vardır. Erdoğan'ın 1483 yıllık tarihi iptal etme hakkı yok” dedi.
 
Kaynak: https://regnum.ru/news/polit/3008449.html
 
www.abhazyam.com 

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.