RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 05 Temmuz 2020, Pazar 16:30:02 tarihnde eklendi. 971 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Aslan Bjaniya Basın Toplantısı – II.

ASLAN BJANİYA “ABHAZYA’DA PETROL ÜRETİMİ, EĞER PETROL BULUNUYORSA, GELECEK VAAT EDEN BİR PROJEDİR!”
Aslan Bjaniya Basın Toplantısı – II.
05/07/2020. Suhum. 02 Temmuz 2020. Sputnik. Badri Esiava. Foto: Thomas Tkhaytsuk. Çeviri: Fatih Atan (Atanba - Тванба). Abhazya Cumhuriyeti devlet başkanı Aslan Bjaniya, 2 Temmuz Perşembe günü devlet başkanı olarak göreve başladığından bu yana ilk basın toplantısını gerçekleştirdi. Bu bölümde siyleşinin ıı. Kısmını sizlerle buluşturuyoruz. 
 
Hükümet ile İlişkiler:
 
Gazetecilerin, devlet başkanı ile ülke hükümeti arasındaki ilişkinin nasıl geliştiği hakkında soruları da vardı, çünkü sosyal medya ağların kullanıcıları arasında bu konuda farklı bir görüşler bulunuyor.
 
Bjaniya, “Onlar, tam olarak devletin başında olması gerektiği gibi işlerini geliştiriyorlar. Hükümeti kurma süreci devam ediyor. Anayasa bu çalışmalar için bizlere üç ay süre belirledi. Hala zamanımız var” dedi.
 
Devlet başkanı, kendisi ile Bakanlar Kurulu arasındaki ilişkinin veriminden memnun olduğunu ve gelecekte daha da iyi olacağını da sözlerine ekledi. Bu konuyla ilgili çeşitli söylentilere gelince, bu aşamada hiçbir zemine sahip değiller ve bu tür yayınlarda bulunanlar, başkanın görüşüne göre çok fazla boş zamanı bulunanlar, bu tür işlerle uğraşıyorlar.
 
Abhazya’da Petrol Üretimi Konusu:
 
Nisan 2019'da, Abhazya'da Petrol üretiminin fizibilitesini incelemek için bir meclis komisyonu kuruldu. Bjaniya, bu komisyonun çalışmalarının sonuçlarını beklediğini ve dahası, yetkili makamlara bu konuyu araştırması ve bu sektörde neler olduğunu anlaması için talimat verme fırsatının da olduğunu söyledi.
 
Bjaniya, Gazetecilerin bu yönde sorularının olacağını düşündüğünü belirterek, Apsny-Oil'e Oçamçıra, Tkvarchal ve Gal bölgelerinde ve Karadeniz’de ki karasuları içerisinde petrol kaynaklarını inceleme, keşfetme ve üretme hakkı veren 2014 ve 2018 tarihlerinde imzalanmış olan resmi belgeleri yanında getirdi.
 
Aslan Bjaniya "Muhtemel arama çalışmaları sürüyor. Daha fazla bir şey bilmiyorum. Ne tür kaynaklara sahip olduğumuz netleşir, bu anlaşılır anlaşılmaz ve ticari anlamda verimli olabilecek hacimler varsa, elbette her gelişmeyi yeniden gündeme getiririz” dedi. 
 
Aslan Bjaniya, Abhazya'da petrol üretimi projesi umut vaat ederse ve proje uygulama aşamasına girerse devletin çıkarlarının tam olarak korunacağı garantisini verdi. 
 
Bjaniya, konu hakkındaki görüşlerini "Abhazya'da petrol üretimi, eğer petrol bulunuyorsa, gelecek vaat eden bir projedir" diyerek sonuçlandırdı.  
 
Abhazya'da Elektrik Enerjisi Üretimi:
 
İngurHES Enerji Santralında, derivasyon tünellerinde sürdürülen onarım nedeni ile ilgili olarak 2021 yılında çalışmaların durdurulması planlanmaktadır. Abhazya devlet başkanı gazetecilere güvence verdi - bu dönemde cumhuriyet elektriksiz kalmayacak. Rusya Federasyonu da bu konuda yardımcı olacak, ancak henüz hangi koşulların gerçekleşeceği, finansmanın nasıl sağlanacağı ve uygulamaların nasıl oluşturulanacağı konusunda henüz karar verilmedi.
 
Bjaniya "Ama bu sorun sona kadar sürdürülemez. Uzmanlarımız Abhazya'da kabul edilemez bir elektrik tüketimi olduğunu belirtiyorlar. Örneğin, bir milyondan fazla insanın yaşadığı Tiflis'te, bizden daha az elektrik enerjisi tüketiliyor. Bu nedenden dolayıdır ki, enerji sektöründe kapsamlı bir denetim gerekli” olduğunu düşünüyor. 

Abhazya'da Yolsuzluk Ortamı:
 
Abhazya ekonomisinde, ticari risklerin yanı sıra doğru projelere yatırım yapmak her zaman mümkün olmamasına ek olarak, büyük bir sorun bulunuyor - hırsızlık, Bjaniya, üzgün bir biçimde bu konuya dikkat çekti ve gazetecilerden ülkenin yasa uygulayıcı kurumları tarafından verilen mücadeleyi desteklemelerini ve devlet mensupları içerisinde hırsızlık-yolsuzluk yapanlarla ilgili olarak etkin bir biçimde yayın yapmalarını istedi
 
Bjaniya “Şimdiki aşamada, devlet kurumları bu sorunla ilgileniyor. Sevgili meslektaşlarımdan, polisi ve çok zor olan Devlet Güvenlik Hizmetini desteklemelerini rica ediyorum. Biliyorsunuz, onların sürdürmüş oldukları çalışmaları görünmüyor, ama üzerlerindeki baskı çok büyük. Kalemin basit bir vuruşuyla yirmi milyon ruble” ortaya çıkarılır” ve bu sayede 30 kişinin yaşamı kurtarılmış olur. Böyle bir "resim" yakında ortaya çıkacak - yaşamını yitiren çocuklar üzerinden hırsızlık yapan bu “çirkin yüzler” dedi. 
 
Bütçe fonlarının zimmete geçirilmesi durumunda, çok sayıda kişi tutuklandı, ancak geçmiş "iktidara sahip" insanlar gizli bir şekilde hareket ediyorlar ve aceleyle bir takım belgeler hazırladıkları için bu tür davalar karmaşık durum alıyor. Aslan Bjaniya, yeni hükümetin yapmayı planladığı ilk şeyin ülkede var olan “acımasızca sürdürülen” hırsızlığı durdurmak olduğunu vurguladı.
 
Devlet Başkanı konu hakkındaki görüşlerini "Son zamanlarda, Doğu Abhazya'da büyük bir proje uygulamak isteyen insanlar bize geldi. Onların ilgilendiği konular hakkında kaç kişinin döküldüğünü biliyor musunuz? Düzinelerce insan. Güçleri yerlerine gelene ve “boyunlarını çevirene” kadar hiçbir şey gerçekleşmeyecek" diyerek, duygusal bir biçimde belirtti. 
 
Sohum Havaalanı’nın Durumu:
 
Abhazya Cumhuriyeti'ne uçuşların başlatılması birkaç yıldır tartışılıyor. Bjaniya'ya göre, “Sindika” "Синдика" şirketler grubu son birkaç yıldır bu konuyla uğraşıyor, devlet başkanı, Büyük Vatanseverlik Savaşı Zaferi 75. yıldönümü kutlamaları sonrasında, Moskova'dan uçmadan önceki gece, şirket yetkilileri ile bir araya geldi.
 
Bjaniya konu hakkında “Bu projenin gelişimi hakkında konuşacağımızı sanıyordum, ancak maalesef konuşma farklı bir biçim aldı. Ortaya çıkan kriz göz önüne alındığında, trafik hacimlerinde, kargo akışında ve yolcularda bir düşüş öngörülüyor. Onlar, bu projenin önemini kaybettiğin söylediler, çünkü benzeri nedenlerden dolayı maliyet çok artmış" diyerek ayrıntıları paylaştı. 
 
Başkan bu konu hakkındaki pişmanlığını gizlemedi, ancak devletin havalimanını restore etmek için bir proje uygulama fırsatları arayacağı sözünü verdi.
 
Vatandaşlık hakları:
 
Abhazya Ombudsmanı Asida Shakrıl, bu hafta 2018-2019 için Parlamento milletvekillerine yapılan çalışmalar hakkında bir rapor hazırladı ve burada hangi alanlarda ve vatandaşların haklarının ihlal edildiğini ayrıntılı olarak gösterdi. Özellikle, bazı devlet kurum yetkililerini yasaları bilmemek, tutuklulara karşı şiddet kullanmak veya suç unsurlarını teşvik etme ile ilgili olarak suçlamada bulundu.
 
Başkan, Shakrıl’ın görüşlerini kabul etti ve bunun doğru olduğunu söyledi.
 
Başkan "Bu konu, birçok bakımdan kolluk kuvvetlerinin çalışmalarıyla ilgilidir. Gerekli olan soruşturma emri İçişleri Bakanına verilecek, bazı konularda iç soruşturma yapılacak. Raporda belirtilen bazı olgular hakkında da ceza davaları açılacak" dedi.
 
Rus vatandaşlığı pasaportu çıkarılması için basitleştirilmiş sistem:
 
Seçim kampanyası sırasında birçok insan Aslan Bjaniya'dan Rus vatandaşlığı elde edilmesi konusunda yardım etmesini istedi. Devletlerarası anlaşmanın imzalandığı günden bu yana beş yıl geçti, anlaşmanın maddelerinden birisi de Rus vatandaşlığının Abhazya vatandaşlarına sağlanması konusunun basitleştirilmesi idi, Bjaniya, bugüne kadar ancak hiçbir şey yapılmadı, dedi ve bazı tarihsel olaylarla paralellik çizdi. Devlet başkanı, bu sürecin aynı zaman diliminde başladığını ve, daha sonra İkinci Dünya Savaşı’nın başladığını ve sona erdiğini ve cumhuriyetin bu sinir bozucu sorunu çözemediğini belirtti. 
 
Aslan Bjaniya “Bu sorun bizim etkinliğimizle ilgili. Bütün bu sorunlar mümkün olan en kısa sürede düzeltilecek. Bence altı ay içinde Rus vatandaşlığına geçişte, vatandaşlarımıza yönelik basitleştirilmiş prosedür uygulanacaktır” dedi.
 
Tedavi ve sağlık sigortası konuları:
 
Abhazya ve Rusya arasında, 2018, 2019 ve 2020 için ilaç temini de dahil olmak üzere yüksek teknolojili tıbbi bakım da dahil olmak üzere uzmanlık alanlarında destek sağlanması konusunda yapılan anlaşma uyarınca, cumhuriyet vatandaşlarına dost devletin bütçesinden bir milyar 753 milyon ruble fon sağlandı.
 
Bjaniya, “Bu fonlardan sadece 27 hasta için destek alındı, bu da yaklaşık 3,9 milyon ruble. Diğer tüm paralar kullanılmadı. Bu alanda çalışmak için harika bir kaynak görüyorum. Para bizim için tahsis edildikten sonra, sadece sınırlı tıbbi hizmetler için değil, ancak sağlık hizmetleri listesini genişletmek için de kullanabiliriz" dedi. Devlet başkanı, konu doğru anlatılırsa, Rus meslektaşlarının bu öneriyi anlayacaklarına olan güvenini de belirtti. 
 
Abhazya’da kalıcı olarak yaşayan Rusya Federasyonu vatandaşlarından 3044 kişi 95 Milyon Ruble tutarındaki sağlık sigortasından yararlandı. Rusya Federasyonu bütçesi üç yıl içerisinde 2 Milyar Ruble gelir sağladı.   
 
Bjaniya “Ne kadar büyük miktarların ayrıldığını görüyorsunuz ve bizler departmanlar arasındaki çalışmayı vatandaşlarımıza bu avantajlardan yararlanabilecekleri bir biçimde organize edemedik. Sizi temin ederim ki, bakanlıklar zor bir konumda çalışacak ve kesinlikle ekstra bir “yük” ortadan kalkmış olacak” dedi. 
 
Başkanın Sağlık durumu ve Yeni Saati:

Gazeteciler ayrıca Aslan Bjaniya'nın sağlık durumunu da sordular. Başkan bu konu ile ilgili bir sorununun olmadığını söyledi ve şaka yoluyla sadece daha yavaş yürümeye başladığını ekledi.
 
Bjaniya "Ama hızlı yürümek benim için tehlikelidir, çünkü başkan barış zamanında koşturursa alay konusu ve savaşta ise paniğe neden olur. Bu nedenden dolayıdır ki dikkatlice, sessizce yürürüm. Buna dikkat etmeyin," diyerek basın mensuplarını güldürdü.  
 
Basın toplantısının sonunda Sputnik muhabiri devlet başkanının kolunda bulunan “akıllı saat” e dikkat çekti. Nereden geldiği ve hangi işlevlere sahip olduğu sorulduğunda Aslan Bjaniya, bu teknolojik ürünü muhabire hediye edemeyeceğini söyleyerek tekrar güldü ve görünüşe göre Rus meslektaşının ender olmayan jestini anımsattı. Bjaniya, bu saatin gerektiğinde, uzay uyduları ile bağlantısının bulunduğunu, saatin başka bir işlevinin de, ormanda yürürken devlet başkanına bir şey olursa helikopter çağırmaya yardımcı olduğunu da sözlerine ekledi.
 
Kaynak: : http://sputnik-abkhazia.ru
 
www.abhazyam.com

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.