RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 04 Temmuz 2020, Cumartesi 20:30:05 tarihnde eklendi. 1182 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Aslan Bjaniya Basın Toplantısı - I

ABHAZYA DEVLET BAŞKANI ASLAN BJANİYA, MOSKOVA’DA MOLDOVA DEVLET BAŞKANI IGOR DODON İLE SOFİA ROTARU GİBİ POPÜLER KONULARI GÖRÜŞTÜ!
Aslan Bjaniya Basın Toplantısı - I
04/07/2020. Suhum. 02 Temmuz 2020. Sputnik. Badri Esiava. Foto: Thomas Tkhaytsuk. Çeviri: Fatih Atan (Atanba - Тванба). Abhazya Cumhuriyeti devlet başkanı Aslan Bjaniya, 2 Temmuz Perşembe günü devlet başkanı olarak göreve başladığından bu yana ilk basın toplantısını gerçekleştirdi.
 
Aslan Bzhaniya'nın basın toplantısı bilgilendirici, bazen zor, hatta bazen de eğlenceli oldu. Devletin acil sorunlarının nasıl çözüleceği, Abhazya'nın sınırları açmaya hazır olup olmadığı ve nelerin engellendiğini, başkanın neden "yavaş yürüdüğü" ve neden "akıllı bir saat" taktığı ve ayrıca Moldova Devlet Başkanı’na "halknı anlayabileceği bir biçimde" açıklamalarda bulunması hakkındaki görüşlerini belirtti. 
 
Salgın Hakkında:
 
Devlet başkanı Aslan Bjaniya'nın basınla buluşması belirli bir konuya bağlı değildi. Bundan dolayıdır ki gazeteciler bu fırsatı değerlendirdiler ve devlet başkanı da onların bu “susuzluklarını” gidermeye çalıştı. Neredeyse iki saatlik bir konuşmada başkan, coronavirus pandemisinden kolundaki yeni saate kadar bir çok çeşitli alanlardan yaklaşık iki düzine soruya cevap verdi. Söyleşide, yapıcı analiz ve birçok rapor verisi ve durumu kötüye kullanan, yolsuzluk yapan yetkililere ve yapılan şakalara yönelik “güçlü bir konuşma” vardı.
 
Aslan Bjaniya'ya göre, Mart 2020'den bu yana ülke yönetimi krizin üstesinden gelmek ve halkı coronavirüsten korumak için adımlar atıyor. Bjaniya, böyle bir ortamda ana konunun, günümüzde ülkede elverişli olan epidemiyolojik durumun şiddetlenmesini önlemek olduğunu, çünkü coronavirüsün komşu ülkelerde hala yenilmediğini vurguladı.
 
Maliye Bakanlığı'na göre, 2020'de Abhazya, coronavirüs pandemisinin neden olduğu sorunlar nedeniyle kendi gelirinin yaklaşık iki milyar ruble kaybedebilir ve buna bağlı olarak GSYİH% 10 azalacak.
 
 
Bjaniya, bunun cumhuriyet için büyük bir miktar olduğunu vurguladı ve 2019 yılı verilerine değinerek, ülke bütçesine finansal gelir hacminin 15 milyar 353 milyon ruble olduğunu belrtti. Bunlardan kendi gelirleri - altı milyar 527 milyon ruble olduğunu söyledi. Yani, bütçenin % 60'ınınhalen Rus mali yardımı ile karşılandığını sözlerine ekledi.
 
Aslan Bjaniya “Biz kendimiz bu durumdan kurtulamıyoruz. Bunun için büyük sanayi işletmeleri veya ekonominin diğer sektörleri için herhangi bir ön koşulumuz yok. Bu nedenle, işimiz çok zor olacak. Bu aşamada tek çıkış yolu Rusya Federasyonu’ndan yardım istemek” dedi.  
 
Moskova gezisi ve kurulan temaslara dayanarak, Bjaniya Rus ortaklarının Abhazya'ya böyle bir yardım sağlayacağını öne sürdü.
 
Eğer, tatil sezonu kısmen gerçekleşirse, devlet bütçesinde oluşacak olan  zararın, Maliye Bakanlığı tarafından öngörülen miktarı aşağıya çekecektir..
 
Sınırın açılması ve toplumun korunması:
 
Abhazya'da olumlu bir epidemiyolojik durum gelişiyor ve komşu bölgelerden koronavirüs tehdidi yoksa cumhuriyet herhangi bir zamanda sınırı açmaya hazır, ancak mevcut koşullarda sınırın tek taraflı olarak açılmasının mantıklı olmadığını söyledi.
 
Devlet başkanı, bugün Rusya Başbakanı Mikhail Mishustin'e hitaben yazdığı ve Rus meslektaşlarını devletleri arasındaki sınırı açmaya davet ettiği bir mektup imzaladığını da sözlerine ekledi.
 
Aslan Bjaniya "Eşzamanlı olarak hareket etmeniz gerektiğinde durum budur. Biraz daha bekleyeceğiz. Resim 10 Temmuz'a kadar netleşecek ve buna dayanarak harekete geçeceğiz" dedi.
 
Devlet başkanı, Psou Nehri üzerinde bulunan sınır kapısının yakın gelecekte açılması durumunda toplumu COVID-19'dan korumak için bazı önlemler üzerinde çalışıldığını da vurguladı.
 
Blaniya “Eğer, 15 Temmuz'da sınırı açacak olursak, yalnızca organize bir biçimde gelen ve gerekirse en azından tıbbi yardım alabilecekleri kurumlarda dinlenecek kişiler hakkında konuşabiliriz. Ayrıca, her ziyaretçinin pasaportlarında, 72 saatgeçerliliği olan” COVID– 19 belgesinin bulunması gerekiyor. Zorunlu sağlık sigortası yaptırılmasında ısrarlı olacağız” dedi. 
 
Devlet Başkanı, Turistlerin giriş hızında artış olursa, sınırı geçmek normalden daha uzun sürebilir, ancak bu sıkıntıların virüs tehdidine göre o kadar da çok önemli olmadığını söyledi.
 
 
"
Geçit Töreni için Moskova'ya gidiş:
 
Abhazya Cumhuriyeti devlet başkanı Aslan Bjania, Rus mevkidaşı Vladimir Putin'in daveti üzerine, 24 Haziran'da Moskovaya gitti. Aslan Bjaniya Büyük Vatanseverlik Savaşı Zaferi’nin 75. Yıldönümü törenlerinde Belarus, Moldova, Sırbistan, Güney Osetya devlet başkanları ile kısa sürelerle konuşabildiğini belirtti.  
 
Bjaniya “Bu tür toplantılarda, kural olarak, hiçbir sorun tartışılmadı. Konuşmalar, olayın kendisiyle, ortak tarihimizle ilgiliydi. Bir öğle yemeği yedik ve bu süre içerisinde görüş alışverişinde bulundum. Bu öğle yemeğinde bir söz söylemek ve konuşmak isterdim. Çünkü, daha önce bu tür toplantılara hiç katılmadım ve tabii ki bu olay benim üzerimde çok hoş ve derin bir etki yarattı” diyerek paylaşımda bulundu.
 
Ayrıca Moskova'daki Zafer Bayramı'nı kutlamak için bir davetin Nisan 2020'de ismine geldiğini belirtti. Devlet başkanının Abhazya heyetinin iki üyesi ile birlikte kutlamalara katılabileceği söylendi. Bjaniya, bu konu hakkında, delegasyonun iki genç ve gelecek vaat eden politikacı olarak - parlamenter Lasha Ashuba ve eski başkan adayı Adgur Ardzinba'yı içermesinin doğru ve güzel bir karar olarak düşündüğünü söyledi.
 
 
Devlet başkanı “İşte bu ekiple oraya geldik. Bence belki konukların genel kompozisyonuna göre önde görünmedik, ama kaybolmadık," dedi.
 
Gazeteciler, Adgur Ardzınba'nın, Abhaz televizyonunda vermiş olduğu söyleşide ülke hükümetini eleştirmesini boş geçmediler. Basın mensupları, eski Ekonomi Bakanı ve devlet başkanı adayının sözlerini nasıl değerlendireceğini merak ettiler.  
 
Bjaniya, Ardzınba'nın bu söyleşisini henüz tam olarak izleyemediğini belirtti, ancak görmüş olduğu başlangıç bölümünden, programın konuğunun yapmış olduğu bu söyleşi konusunda aceleci davrandığını ve bunu Moskova'ya gittiği gün yapmaması gerektiğine inandığını söyledi.
 
Bjaniya “Görmeyi başardıklarımdan, elbette, belirtmiş olduğu bazı sonuçlara ve tezlerine katılmıyorum. Örneğin, Hükümetin bazı üyeleri için soruşturma öncesi kontrol yapmanın mümkün olmadığı, ancak hemen onlara kelepçe takıldığı ve hapse atıldığı söylenmiştir. Yasayı ihlal eden veya yolsuzluk yapan Bakanlar Kurulu üyelerine karşı yeterli delili olan vatandaşlarımızın delilleri varsa iletmelerine minnettar olurum. Böyle bir kanıt varsa, yolsuzluk yapanlar24 saat içinde tutuklanacaklardır " diyerek, durumun dramatize edilmemesini vurgulayarak, “birbirleri ile olan ilişkileri geliştirmeyi ve gerçekler üzerinden konuşmayı” önerdi.  
 
Moldova devlet başkanı Igor Dodon, Moskova dönüşü sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Moldova’nın Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıklarını tanımadığını ve tanımayı düşünmediğini açıklamıştı. 
 
Aslan Bjaniya, Moskova’da bu konu hakkında Moskova'daki meslektaşıyla görüşmediğini, meslektaşına ancak zaman zaman her konuyu “sade” bir biçimde açıklamaya hazır olduğunu söylediğini belirtti.
 
Bjania, şarkıcı Sofia Rotaru'nun Abhaz köklerine sahip olduğunu belirterek Rusya'nın başkentinde onun hakkında yazan bir gazete aldığını söyledi. Bu gazeteyi Moldova devlet başkanına gösterdiğini belirtti. (Sofia Rotaru – 7 Ağustos 1947 Tarihinde Ukrayna’da doğan Moldova kökenli SSCB şarkıcısi. Gazete, babasının, Ukrayna’da SSCB ordusunda görev yapan Abhaz kökenli bir asker olduğunu yazıyor. Toplum içerisinde de bu biliniyor – Abhazyam.com) 
 
Bjaniya “Ona bu konuyu ayrıntılı olarak neşeli bir biçimde anlattım ve biz “gülümsedik ”. Dahası, Abhaz iş insanlarının Moldova ekonomisine yaklaşık 200 milyon dolar yatırım yaptığını söyledim, ama hangi dönem olduğunu belirtmedim. Şaşırdı. Ona (Igor Dodon - ed.) bize konuk olması için birçok nedeninin olduğunu söyledim” dedi ve bunun Moldova’dan yaklaşık olarak 12 Milyon dolar değerinde şarap üretim malzemesi satın alınması ile ilgili olduğunu açıkladı.
 
Sürecek…
 
Kaynak: : http://sputnik-abkhazia.ru
 
www.abhazyam.com 

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.