RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 27 Haziran 2020, Cumartesi 13:56:07 tarihnde eklendi. 3302 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Libya; Erdoğan – Arap Savaşı!

STANİSLAV TARASOV “ERDOĞAN, LİBYA’DA Kİ ARAPLARI BİRBİRİNDEN AYIRMAYI BAŞARABİLECEK Mİ?”
Libya; Erdoğan – Arap Savaşı!
27/06/2020. Moskova. 25 Haziran 2020. REGNUM. Stanislav TARASOV. Foto: İvan Shilov. Çeviri: Fatih Atan (A’tanba - Тванба). Arap Parlamentosu, Türkiye'nin Libya içişlerine müdahalesine karşı koymak için ortak bir stratejiyi onayladı. Arap Devletleri Birliği, BM Güvenlik Konseyi'ne gönderilecek bir muhtıra hazırlamayı planlıyor. Buna ek olarak, Arap devletleri Ankara ile ilgili bir dizi ekonomik önlem almayı planlıyor, ticaret ilişkilerinin ve onunla birlikte gerçekleştirilen ortak projelerin sona ermesi ile ilgili olarak belirtiliyor.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fattah al-Sisi Libya'ya asker göndermeye hazır olduğunu söylediğinde, ancak Türkiye El-Jafrah-Sirt kırmızı hattını geçip bu şehri işgal ederse sözünü kullandığında, Libya'nın içerisinde ve çevresinde çok zor bir durumun gelişmekte olduğu anlaşıldı ve bu netleşmiş oldu.. Daha önce, Al-Sisi, Arap ülkelerini, Türk saldırganlığına karşı koymada dayanışma göstermeye çağırdı, bu da özellikle Suudi Arabistan'dan olumlu bir yanıt buldu. Diğer Arap ülkeleri şimdilik bekliyor, ancak istedikleri zaman Türk karşıtlığı yönüne dönebilirler.
 
Eğer, bu ülkeler, Türkiye’nin Suriye’de gelişen etkisine karşı yüksek sesle huzursuzluklarını belirtmiyorlarsa,  İran'ın bu ülkede ki olaylara etkin bir biçimde katılması nedeniyle Şam’ın izolasyonu çalışmalarına daha fazla katıldılar, Libya’da ise her şey çok farklı. Kahire uzun zamandan beridir Arap dünyasını, güvenlik anlaşmaları imzalamak ve Libya’daki sorunu “Arap bünyesi İçerisinde” çözüme ulaştırmak amacıyla kendi etrafında toplamaya çalışıyor. Bu arada, Suriye'nin diplomatik izolasyonunun kırılma konusu da bu senaryoya uyum sağlıyor. Uzmanlar, bölgedeki Arap faktörünün uyanmasının, Orta Doğu'da uygulanmakta olan, Türk siyasetine karşı, güç dengesini önemli ölçüde değiştirecek olan koalisyon muhalefetine yol açması olasılığını dışlamıyorlar. Arap parlamentosu, Türkiye'nin bir dizi devletin içişlerine müdahalesine karşı koymak için zaten birleşik bir stratejiyi onayladı. Arap Devletleri Birliği, BM güvenlik konseyine gönderilecek olan Türkiye'nin düşmanca politikaları ve Arap ülkelerinin içişlerine Türkiye'nin müdahalesi hakkında bir mutabakat belgesi hazırlamayı planlıyor. Buna ek olarak, Arap devletleri Türkiye'ye karşı bir dizi ekonomik önlem almayı planlıyor, bu da Ankara ile ticari ilişkilerin ve ortak projelerin sona ermesi ile ilgili olarak belirtiliyor.
 
Aynı zamanda el-Sisi, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Libya'daki politikasının NATO'dan destek almadığını anlıyor. Olumsuz bir senaryoda, ittifak (NATO-Abhazyam.com) müdahale etmeyecek bir pozisyon alacaktır. Fransa devlet başkanı Emmanuel Macron Erdoğan'ı "tehlikeli bir oyun oynadığı" konusunda uyardı. Bu birincisi. Ve ikincisi ise. Her şey, Batı'nın Libya krizinde ki çözüme karşı tutumunun Arap dünyası ile işbirliğinin çıkarları temelinde inşa edileceği noktasına doğru gidiyor. Bu aynı zamanda bölgedeki durum için yeni bir faktördür. Erdoğan, gelişmeler karşısında yapılan bu diplomatik girişimi durdurma yoluna gitti. ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından bir çeşit “Libya için ortak plan” ın varlığını belirtti ve Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile görüşme niyetinde olduğunu açıkladı. Ancak bu projenin geniş anlamda bir tartışma ortamı gerçekleşmedi: Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ve Savunma Bakanı Sergei Shoigu'nun bilinmeyen bir nedenden dolayı Türkiye'ye planlanan ziyareti "süresiz" ertelendi. Bu arada, ABD Afrika Askeri Komutanlığı (AFRICOM) başkanı Stephen Townsend Libya'ya geldi.
 
Rusya'ya gelince, Amerika'nın Sesi Radyosu’nun tahminine göre (yabancı haber ajansı), " Rusya, Washington'un Libya'da ateşkesi kolaylaştırmak için Türkiye üzerinde nüfuz yaratma çabalarını memnuniyetle karşılar." Moskova ve Ankara'nın, Libya’da, Suriye'deki kadar bir işbirliği seviyesi bulunmuyor. Bu arada, entrikalar ortalığa saçılmaya başladı. Macron, Trump ile Libya sorunlarının gündeme geldiği bir telefon görüşmesi yaptı. Bu konu hakkında Beyaz Saray’dan verilen mesajda - “Liderler Libya'da ateşkes oluşumu ve Libya’daki taraflar arasında ki görüşmelerin yeniden başlatılması konusunda anlaştılar. Devlet başkanları, Libya’da ki çatışmanın daha da tehlikeli ve çözümsüz hale gelmesini önlemek için tüm taraflar arasındaki askeri çatışma ortamının yükselişinin derhal durdurulması gerektiğini vurguladılar.” Bilgisine yer verildi. Yarın, 26 Haziran, Putin ve Fransız meslekdaşı arasında birebir görüşmelerde bulunulacak ve konular içerisinde Libya da olacak. En kötü senaryodan kaçınılmalıdır. Gerçekleşecek mi?
 
Kaynak: https://regnum.ru/news/polit/2992976.html
 
www.abhazyam.com 

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.