RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 04 Haziran 2020, Perşembe 14:34:16 tarihnde eklendi. 2555 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Abhazya’da Deniz Ticareti Üzerine!

ADAMIR GABUNİYA “ÖNÜMÜZDEKİ ÇALIŞMALARIMIZ, DOĞRUDAN TURİZMİN GELECEĞİ İLE İLGİLİDİR!
Abhazya’da Deniz Ticareti Üzerine!
04/06/2020. Suhum. 03 Haziran 2020. Ekho Kavkaza. Anaid GOGORYAN. Foto: Anaid Gogoryan. Çeviri:  Fatih Atan. (Atanba - Тванба). Abhazya'da coronavirüsün yayılmasıyla ilgili olarak alınan kısıtlayıcı önlemler nedeniyle deniz ticaretinde bir düşüş gözlenmektedir. Karantinaya ek olarak, sanayi ve Rublenin diğer para birimlerine olan döviz kurunun durumu nedeniyle ilgili olarak turizm sektörü güçlü bir biçimde etkilenmektedir. Abhaz Denizcilik Şirketi «Абхазское морское пароходство» Ticari çalışma genel müdür yardımcısı Adamyr Gabuniya, şirketlerinin bugün için nasıl çalıştığı hakkında, Anaid Gogoryan’un sorularını yanıtladı.
 
Anaid Gogoryan: Adamır, Abhaz Denizcilik Devlet Şirketinin karantina kısıtlamaları altında nasıl işlediğini anlatabilir misiniz?

Adamır Gabuniya: Tüm ülkelere rehberlik eden uluslararası hukuk, başlangıçta ekibin, kaptanının herhangi bir hastalığın varlığına bağlı olarak gemideki durumu sürekli olarak kontrol ettiğini ima etmektedir. Yani, tanım gereği, karantina olup olmadığına bakılmaksızın, her zaman kontrol edilir. Ve geminin gelişinin herhangi bir limanında, sıhhi hizmet dahil olmak üzere, personel için tehlike oluşturabilecek veya tehlike oluşturabilecek hastalıkların varlığını tam olarak izleyen liman hizmetleri vardır. Ekibin bir çalışanına bağlı olarak, (deniz yoluyla) taşınan kargo miktarı çok daha fazladır. Buna göre bu, bir ton yükün taşınması sırasında temas sayısını da azaltır. Yaklaşık 10 kişilik mürettebatlı bir gemi, genellikle bizimle olduğu gibi 2-3-5 bin ton yük taşıyorsa. Ve karayolu taşımacılığını göz önüne alırsanız, o zaman kargo miktarı, çalışan kişi ve temas sayısı çok daha yüksek olur.

Bu açıdan bakıldığında, deniz taşımacılığı daha güvenlidir. Bizlerin, karantinadan önce, acil durumun tanıtılmasından önce, zaten önlemler aldığımızı belirtmek isterim: Mart ayından bu yana gemi mürettebatı, kaptan ve diğer tüm çalışanlar karaya veya terminal dışına çıkmadılar. Buna göre, liman kontrol görevlileri ile temas halinde olabilecek ilgili hizmetler dışında liman çalışanları ile de temaslar gerçekleşmemiştir. Ancak, elbette, bütün bunlar, tüm koruyucu ekipmanların kullanımı ile yapılmıştır. Buna göre, durum değiştikçe, Abhazya Cumhuriyeti Başhekimliği yetkililerinden devlet kontrolünün nasıl gerçekleştirileceği ve limanda genellikle yükleme ve boşaltma operasyonlarının nasıl yapılabileceği hakkında talimatlar aldık. Özellikle, COVID-19 coronavirüsünün tespit edildiği ülkelerin limanlarından gelen tüm gemiler için üç güne kadar karantinada olmaları gerekiyor. Onları kabul etme yetkimiz bulunmuyor. Yani, gemi bir veya iki gün boyunca sefer halinde ise, buna göre, gemi karasularına (Abhazya) girdiğinde, önlem alıyoruz ve bu süre zarfında üç güne kadar karasuları yakınında kalmaları gerekir. Ancak bu kontrol gerçekleştirildikten sonra karasularına giriş yapabilirler.
 
Anaid Gogoryan: Bu dönemde cumhuriyete deniz yoluyla girişi yapılan malların sayısında azalma var mı?  

Adamır Gabuniya: Ülkede varolan iş yaşamı çalışmalarının bir bütün olarak azalması nedeniyle ki, bazı alanların hala analizini yapıyoruz, ancak bir azalma bulunduğunu söyleyebiliriz. Doğal olarak inşaat malzemeleri, gıda gibi bazı ürünler hakkında konuşabiliriz, bu durum bizim çalışmalarımız etkilemez. Ancak henüz tamamlamadık, bu durumu izlemeyi ve incelemey sürdürüyoruz. Ancak genel olarak, hangi etkinliklerin etkili olduğunu biliyoruz. Bu büyük ölçüde döviz piyasalarındaki uluslararası duruma bağlıdır, çünkü temelde doğal olarak büyük ölçüde Ruble ile ticaret yapmayan bölgelerden gelen mallar ile ilgili. Ekonomik ortam içerisinde, dolar çok yüksek olacaksa, dolar kuruna bağlı olan bazı mal türlerinin girişi azalır. Bu durum belki, Rus mallarına olan ilgiyi artırdı. Bizim çalışmalarımız doğrudan turizmin nasıl gelişeceği ile ilgilidir. Bizim askıya alınmış bir deniz seyahat turizm hizmetimiz vardı. 4 Mayıs'ta “Prens Vladimir” yolcu gemisinin ilk seyahati gerçekleşecekti. Bu geminin çağrı ve navigasyonunun Rusya Federasyonu'nda sırasıyla askıya alınması nedeniyle, Abhazya Cumhuriyeti seferleri de durduruldu. Genellikle, Mayıs ayında, turizm gemileri ülkemize turist getirmeye başlardı, ancak gezi ve turizm işletmelerinin karantina nedeni ile kapalı kalmasından dolayı bu konuda yasaklar kalkana kadar sıkıntılı bir süreç yaşanacaktır.  
 
Anaid Gogoryan: Ticari yükler Abhazya'ya nerelerden getiriliyor? Hangi mallar ithal ediliyor ve hangi malların ithal edilmesi yasaktır?
 
Adamır Gabuniya: Yasaklanmış mallarla ilgili olarak, sorunun yanıtı daha çok gümrük ve sınır kanunlarının yetki alanında bulunuyor, daha önce getirilen mallar üzerinde ek kısıtlamalar, coronavirüs döneminde listelerimizde değişiklik olmadı. Çoğunlukla yapı malzemeleri, çeşitli gıda türleri, özellikle yaz aylarında turizm sezonu nedeniyle ithal mal girişi oluyor. Bunlar tekstil, vb şeyler. Yol tarifleri farklıdır - bunlar farklı ülkelerden oluşuyor, bazen Avrupa, sadece hangi limandan gönderildiklerine bağlıdır.
 
Anaid Gogoryan: Alternatif yollar var mı? Örneğin, Rusya belirli mal kategorilerinin ihracatına kısıtlamalar getirmişse, belki bir grup mal, örneğin kişisel korunma ekipmanları deniz yolu ile taşınabilir mi?

Adamır Gabuniya: Koruma araçları ile ilgili olarak - bildiğim kadarıyla, Rusya'dan belirli bir süre boyunca koruma araçlarının ihracatında kısıtlamalar vardı. Ancak bu konuda, diğer birçok ülkede de benzer kısıtlamalar vardı, bu nedenle bazı korunma malzemelerini, belki de bazı ayrı izinler koşulu ile getirmek mümkün oldu. Kısıtlamalara tabi olacak başka bir mal listemiz bulunmuyor, bu yüzden takip etmiyoruz. Gümrük ve sınır hizmetlerinin izin verdiği bu tür malları, yasalara göre limanlarımıza boşaltırız. Herhangi bir kısıtlamamız var mı ... elbette, hiç getirmediğimiz mallar var, elbette, bunlar ülkeye girişi yasaklanmış maddeler, ilaçlar ve diğer her türlü yasadışı unsurlar için geçerlidir. Daha önce ithal edilen herhangi bir mal türü üzerinde herhangi bir kısıtlama yoktu. Hatırlarsınız, o dönem farklı bir zamandı, Abhazya ambargo altında bulunuyordu. O zaman durum farklıydı. O dönem içerisinde, gıda ürünleri, benzin ve petrol ürünlerinin getirilmesi zordu. O dönemde, bu sorun güncel durumdaydı. Limanın varlığı nedeniyle deniz yolu ile birçok malın tedarik edilmesinden söz edilebilir. Aslında, ambargo dönemi içerisinde, tehlikelerin varlığı pahasına sadece deniz yolu ile ülkeye gerekli her olan her şeyi, gerekli ürünler sağlandı.
 
Anaid Gogoryan: Abhazya'dan neler ihraç ediliyor? Hangi tür ürünler var?

Adamır Gabuniya: Çoğunlukla orman ürünleri, demirli metal hurdası, kömür, değişik ürünler, çakıl. Gruplamasını yapmış olduğumuz ihracat ürünlerinin oranı, ithal edilenlerden daha azdır. 

Anaid Gogoryan: Karantina döneminde tutmuş olduğunuz istatistiklere göre, ihraç mallarınızda bir azalma var mı, yoksa eskisi gibi mi sürüyor? 
 
Adamır Gabuniya: Şimdilik inceliyoruz, ancak ihracatın azalmasının karantinadan kaynaklandığını söylemek mümkün değil. Eğer, olumlu-olumsuz bir dinamik varsa, mal gönderenler arasında çeşitli nedenlerin olup olmadığı ortaya çıkar. Coronavirüsün bu konudaki durumu daha da kötüleştirdiğini söyleyemem.
 
Kaynak: https://www.ekhokavkaza.com/a/30651033.html
 
www.abhazyam.com 

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.