RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 24 Nisan 2020, Cuma 11:23:34 tarihnde eklendi. 31513 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Arşiv’den Sayfalar!

FATİH ATAN’IN ABHAZYA CUMHURİYETİ DEVLET BAŞKAN ADAYI ASLAN BJANİYA İLE 18 AĞUSTOS 2014 TARİHİNDEKİ SÖYLEŞİSİ!
Arşiv’den Sayfalar!
24/04/2020. Türkiye. Abhazyam.com. 24 Nisan 2020. Fatih Atan (Atanba - Тванба). Değerli Abhazyam.com okuyucuları. Bugün Abhazya Cumhuriyeti Devlet başkanlığına seçilen Aslan Bjaniya yemin ederek görevine başladı. 

Abhazyam.com olarak Aslan Bjaniya’ya görevinde başarılar diliyoruz.

Bilindiği üzere, Mayıs 2014 yılında gerçekleşen darbe girişimi sonrasında dönemin devlet başkanı Aleksandr Ankvab, 1 Haziran 2014 tarihinde görevinden istifa etmişti. 24 Ağustos 2014 tarihinde yapılan devlet başkanlığı seçimlerine dört aday katılmıştı. Raul Hadjimba, Aslan Bjaniya, Mirab Kişmariya ve Leonid Dzapşba. 

Seçimler sonrasında Raul Hadjimba %50.49 oy alarak devlet başkanlığı görevine seçilmişti. Aslan Bjaniya, muhalefet adayı olarak girdiği seçimde %35.91 oy alarak 2. Olmuştu. 

24 Ağustos 2014 tarihinde yapılan seçimlerde İstanbul’da da sandık açılmış, ancak olaylı bir biçimde engellenmişti. 

O dönemde, Abhazyam.com Genel yayın sorumlusu Fatih Atan tarafından, seçim öncesinde adayların Türkiye’deki Abhaz Diasporasına mesaj vermeleri amacı ile sorular gönderilmişti. Bu adaylardan sadece Aslan Bjaniya sorulara yanıt vermişti. 

İlginizi çekeceğini düşünerek 18 Ağustos 2014 Tarihinde Abhazyam.com da yayınlanan söyleşiyi, sizlerle bir kez daha buluşturmak istedik.

Abhazyam.com, 2007 yılından günümüze kadar zor koşullar altında da olsa amatör bir biçimde, diğer yayın organlarından farklı olarak tarafsız ve bağımsız yayın yaşamını, sizlerin desteği ile sürdürüyor.

Farklılığımız bu söyleşi ile de tarihe geçmiş oluyor.   

Saygılarımızla! 

Abhazyam.com Genel Yayın Yönetimi!
 
Not: 18 Ağustos 20104 tarihli söyleşinin Türkçe ve Rusça yayınlanan sayfası, bknz:  http://www.abhazyam.com/haber/4731/aslan-bjaniya-soylesisi.html 
 
*****    
 
Aslan Bjaniya Söyleşisi!
 
ASLAN BJANİYA “ABHAZ DİASPORASI, NEREDE OLURSA OLSUN, HALKIN BİR PARÇASIDIR” 
 
18/08/2014. Değerli Abhazyam.com izleyicileri, Abhazyam.com Genel Yayın Sorumlusu Fatih Atan (Atanba)  Abhazya Cumhuriyeti’nde düzenlenecek olan devlet başkanlığı seçimleri adayları arasında Abhaz Diasporasında mesajları en az bilinen aday olan Aslan Bjaniya ile internet ortamında söyleşi düzenledi. 
 
Abhaz Diasporasının, 24 Ağustos 2014 Tarihinde oy vermeye giderken bu söyleşiyi de dikkate alacağına inanıyoruz.
 
Fatih Atan (Atanba) – Sn. Bjaniya Abhazya'da düzenlenecek olan cumhurbaşkanlığı seçimleri hakkında ne düşünüyorsunuz?
 
Aslan Bjaniya – Devlet Başkanlığı seçimi, devletin yaşam süreci içerisinde ki en önemli olaydır. Bugün bizler Abhazya’da zamansız bir devlet başkanlığı seçimine hazırlanıyoruz. 

Ne yazık ki, bazı olumsuz yönler bulunmaktadır. Ancak, tüm bunlara rağmen, Abhaz halkının var olan bilgeliğinin ülkemize layık bir devlet başkanı seçilmesi için yardımcı olacağını umuyorum.     
 
Fatih Atan (Atanba) – Sn. Bjaniya, Abhazya’da 27 Mayıs 2014 Tarihinde yaşanan olaylar hakkındaki görüşlerinizi açıklayabilir misiniz? 
 
Aslan Bjaniya – Ben daha önce bu olayların, devletin bünyesine tehlikeli enfeksiyonlar getirdiğini söylemiştim. Biz, genç bir devletiz. Bizler, Abhazya’nın geleceğini tehlikeye atamayız. Ülkenin yasaları, anayasası ihlal edilemez. Eğer, bizler onları kaba bir biçimde ihlal edecek olursak, devleti nasıl inşa edebiliriz?      

Şimdi, tarihimizin bu sayfasını çevirmek zorundayız. Bizler için ülkemizi, sakin bir ortam içerisinde, ana ödevimiz olan, halkımıza layık bir geleceğe, ileriye taşıyacak olan devlet başkanını seçme gereksinimimiz bulunmaktadır. 

Bizlerin halkı birleştirmesi gerekir, Abhazlar için başka bir çıkış yolu bulunmamaktadır, çünkü diğer yol – devlet olmayı, özgürlüğü ve bağımsızlığı kaybetmektir.  
 
Fatih Atan (Atanba) – Geçtiğimiz günlerde,"Айнар" Formunda 15 Maddelik bir bildiri yayınlandı. Bu bildiride Abhazya yasaları ve anayasasında değişiklikler öneriliyor. Sizin dışınızdaki diğer üç aday bu değişiklileri imzaladılar. Siz neden bu bildiriyi imzalamadınız? Bunların içerisinde bir madde bulunuyor – Devlet dili olarak Abhaz dili kullanılacak. Eğer, Abhaz Dili’nin resmi dil olarak kullanılması, çok uluslu Abhazya Cumhuriyeti’nde anti – demokratik bir uygulama olmaz mı? 

Aslan Bjaniya – Bu belge içerisinde desteğe layık maddeler bulunuyor. Ancak, içerisinde Abhazya’da kötü sonuçlar doğurabilecek bazı maddeler bulunmaktadır. Ben, toplumu karşı karşıya getirecek, bölünmeye yol açabilecek radikal önlemlerin destekçisi değilim.

Abhaz Dili konusuna gelince. Parlamento tarafından alınan karar gereğince, tüm kamu kurumlarında görev yapan personel, Abhaz Dilini konuşmak zorunda bulunuyor. Bu saygısızlıktan başka bir şey değildir. Bizim ülkemiz çok ulusludur. Devlet dairelerinde, Rus kökenli ve diğer ulusların temsilcileri de çalışmaktadırlar. Onların, Dünya’nın en zor dillerinden birisini bu kadar kısa süre içerisinde öğrenmeleri mümkün değildir.             

Ancak, en kötüsü, Abhazlar, kendi dillerini bilmiyor, diğerleri hakkında konuşmuyorum. Bu biçimde, bizler toplumu bölüyor, demokratik toplum temellerini ihlal etmeye doğru gidiyoruz. Devlet dairelerinde 1 Ocak’tan sonra kimler çalışacak? 

Bizler bu tür eylemleri yapabilir miyiz? 

Abhaz dili yaşamak zorundadır, bu dil Abhazya’da ana dil olmalıdır. Ancak, bu bir yılda, dört ayda değil. İnsanları bunun için hazırlamalıyız. Bütün diğerleri – popülizmdir, devlet yapımıza muazzam zarar verir.    
 
Fatih Atan (Atanba) – Sn. Bjaniya, birkaç gün önce, Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkan Vekili ve Parlamento Başkanı Valery Bganba ile 19 Milletvekili, devlet başkanlığı seçiminde Raul Hadjimba’yı destekleyeceklerini açıklayan bir bildiri yayınladılar. Bu bildiri hakkındaki görüşleriniz nelerdir?
 
Aslan Bjaniya – Bu, Abhazya yasalarının açık bir biçimde ihlalidir. Ne görevde bulunan devlet başkanı, ne de Parlamentonun seçim sürecine müdahale etme yetkisi bulunmamaktadır. 

Bu, devlet başkanı vekilinin, Anayasanın garantörü olarak, kendisinin onu ihlal etmesi anlamı demektir. Bu demektir ki, parlamentonun halkın güvenini kaybetmesidir ve bu demektir ki, parlamento,  tek bir adayın lehinde karar alıyor demektir. Temel Prensiplerin ihlal edilmesidir – Objektifliğin, tarafsızlığın korunması.         

Fatih Atan (Atanba) – Sn. Bjaniya, Raul Hadjimba, 14/08/2014 Tarihli seçim konuşmasında, Rusya ile yapılacak olan yeni bir sözleşme ile sınırın açılacağını söyledi. Rusya ile ilişkiler hakkında sizin görüşleriniz nelerdir?   

Aslan Bjaniya – Abhazya ve Rusya stratejik ortak konumunda bulunuyorlar. Halkımız zor durumda kaldığında, Rusya dışında hiçbir ülke bizlere yardım etmedi. Ve bu devlet, bizim ülkemizi, Abhazya Devletinin bağımsızlığını tanıyan ilk devlet oldu. Bizler, Rusya’ya karşı çok şey borçluyuz, bugün bizlere yardım ediyor, çıkarlarımızı koruyor.

Rusya ile olan sınır rejimindeki yumuşama, aramızdaki ilişkileri daha artıracak, halkımız daha rahatlayacak, Abhaz iş dünyası daha özgür olacak, ekonomimiz daha da gelişmiş olacaktır.       

Bu, bizim Diasporamızın vatanları ile daha istikrarlı bir ilişki kurmaları için yardımcı olacaktır. 

Bu nedenden dolayıdır ki ben de Rusya ile yeni bir anlaşma yapılmasına destek veriyorum. Anlaşma, ülkemizin genel güvenliğinin korunması, ekonomi ve sosyal kalkınmanın daha üst düzeyde sağlanması biçiminde olacak.    
 
Fatih Atan (Atanba) – Sn. Bjaniya, Türkiye Cumhuriyeti ve Abhaz Diasporası ile ne tür ilişkiler kuracaksınız? 

Aslan Bjaniya – Diaspora – Nerede olursa olsun halkın bir parçasıdır. Yakın doğu ülkelerinden Türkiye’deki Diaspora. Avrupa, vatanı ile yakından bağlı olmalıdır. Diasporanın, Abhazya’nın yaşamında daha etkin olmasını arzuluyorum.

Türkiye ‘deki Diasporaya gelince, onun büyük potansiyeli, büyük gücü bulunmaktadır. Bizler, Türkiye Cumhuriyeti resmi yetkilileri ile birlikte, Diasporanın anavatanlarını özgürce ziyaret etmeleri, haklarını koruma, benzer konularda destek olmak, iş bağlantıları kurmak, yeni projelerin geliştirilmesi için etkin bir biçimde çalışmalıyız.

Bizler, Abhazya ile Türkiye arasındaki ulaşım bağlantılarını yeniden sağlamalıyız. Abhazya işbirliğine hazır, bu bizim devletimize yarar sağlayacaktır. Bundan dolayıdır ki Diasporaya bu sürecin hızlanması için katkı da bulunma çağrısı yapıyorum. 

Eğer, bizler iyi sonuçlar alabilirsek, yurttaşlarımızın geriye dönüş süreçleri çok farklı bir konuma bürünecektir.          

www.abhazyam.com 

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.