RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 04 Nisan 2020, Cumartesi 18:24:56 tarihnde eklendi. 3531 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Aslan Bjaniya Söyleşisi!

ASLAN BJANİYA “ABHAZYA’NIN BAĞIMSIZLIĞI VE TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ TARTIŞMAYA AÇAN HİÇBİR GÖRÜŞMEYİ KABUL ETMEM!”
Aslan Bjaniya Söyleşisi!
04/04/2020. Suhum. 26 Mart 2020. Abhazya – İnform. TASS. Elena Zadvornaya – Angela Kuchuberiya Ropörtajı. Çeviri: Fatih Atan (A’tanba - Тванба). Abhazya Cumhuriyeti Muhalif gurup adayı olan 57 yaşında ki, Aslan Bjaniya, yinelenen devlet başkanlığı seçimini kazandı. Bjaniya, Nisan ayı sonun da görevine resmi olarak başlayacak.  
 
Mevcut seçim kampanyası aslında Bzhania'nın uzun süreli tedaviye yol açan zehirlenme ile bağlantılı olarak katılmadığı 2019 yaz seçimlerinin bir devamıydı. 2019 seçimlerini görevdeki devlet başkanı Raul Hadjimba kazandı, ancak muhalefetin başlatmış olduğu protestolar ve yüksek mahkemenin seçimleri iptal etmesi sonrasında istifa etti.
 
Seçimden sonra TASS ile yaptığı röportajda Aslan Bjania, Abhazya'nın Rusya ile nasıl ilişki kuracağını ve Gürcistan'la ilişkilerin nasıl olabileceği, cumhuriyetin Coronavirüs ile nasıl savaşacağı ve turizm sezonunu etkileyip etkilemeyeceğini, Abhazya'da petrol üretiminin olup olamayacağı ve cumhuriyetin iş yaşamını geri kazanmasında havaalanının açılmasının ne kadar önemli olduğunu anlattı.
 
“Her Konunun Üstesinden Geleceğim!”
 
Soru: Aslan Georgievich, Kendinizi Nasıl Hissediyorsunuz? 

Aslan Bjaniya: Kendimi çok iyi hissediyorum. Bugünkü çalışmalarım öncesinde, spor salonuna gittim ve daha sonra çalışmalarımı sürdürdüm. Bana göre, her şey çok iyi olacak. 
 
Soru: Mart ayında Sochi ve Krasnodar'da hastaneye kaldırıldınız, ülke içerisinde bu konu ile ilgili olarak epey endişe duyuldu. Ek toksikolojik testlerin yapıldığını söylediniz, sonuçlar alındı mı?
 
Aslan Bjaniya: Henüz sonuçları almadık. Bekliyoruz. Ay sonundan önce alabileceğiz.
 
Soru: 2019'daki son seçim kampanyası sırasında hastaneye kaldırıldınız, zehirlenebildiğinizi söylediniz. Geçmiş olayla ilgili bir soruşturma başlatacak mısınız?
 
Aslan Bjaniya: Bu ve zehirliydi, vücudumun üzerinde dışsal bir etki yarattı. Bu benim yaşamıma karşı bir girişimdi. Bu tür bir soruşturma, yetkili makamlar tarafından yapılmalıdır, ancak genellikle çeşitli koşullar nedeniyle işi bitirmediklerini gördüm. Söylediklerime bu anlamda bir başka hiçbir şey eklemek istemiyorum.

Soru: Bu konuda başka dava açmayacak mısınız?
 
Aslan Bjaniya: Güvenlik güçlerinin çalışmalarının veriminin artırılması ile ilgili diğer süreçleri daha da geliştireceğim. Bu bağlamda, harekete geçmek niyetindeyim. Kişisel sorunuma odaklanmayı düşünmüyorum. Bunun doğru olduğunu da düşünmüyorum.

Dünya’da salgın var, ancak  turizm sezonu hala geçerli!

Soru: Abhazya salgından etkilenmeyen az sayıda ülke arasında. Bu turist akışındaki artışı etkileyebilir mi?
 
Aslan Bjaniya: Umarım bu durum Abhazya’nın lehine karşı alınabilecek bir karara katkıda bulunan faktörlerden biri olacaktır. Eğer bu durumu sürdürebilirsek, bu ülkemize turist akışının genişlemesine katkıda bulunacaktır.

Soru: Abhazya'da tatil sezonu için herhangi bir tehdit var mı? Sonuçta, turizmin cumhuriyet ekonomisinin kilit sektörlerinden biri olduğu ve buradaki başlıca turistlerin de Rus’lar olduğu bilinmektedir.

Aslan Bjaniya: Bugün için böyle bir tehdit bulunmuyor. Etkili gerekli önlemler alınmaktadır, bu önlemlerin bir sorun haline gelmemesi için uygulanmakta olan önlemlerin yeterli olacağını umuyoruz. Yeterli değilse, başka önlemler alınacaktır. Dünyanın bir parçasıyız, yıl içerisinde, Abhazya ve Rusya arasındaki sınırı geçen 9 milyon insan bulunuyor.
 
Soru: Yarın ne olabilir? Yarının bugünden daha iyi olacağını umalım.
 
Aslan Bjaniya: Devlet başkan vekili ile birlikte oldum, (Valery Bganba - TASS), Coronavirüs hastalığının yayılmasına karşı alınan önlemler hakkında görüştük. Sınırda bir termal kamera kuruldu, bu konu ile ilgili olarak dört tıbbi tesis belirlendi, hasta olabilecekleri kabul etmeye hazırlar. Çocuklar ve eğitim kurumları çalışmıyor, topluma bilgilendirici çalışmalar yapılıyor.

Belli bir miktar gerekli preparat hazırladık, ayrıca koruyucu maskelerin üretimi için bir fırsatımız var - ve bu kullanılıyor -. Bu virüsü tanımlamak ve korunmak için bir laboratuvar çalışıyor. Test edildi, sonuçları olumlu bulundu. Valery Bganba'ya göre, uluslararası tıbbi organizasyonların temsilcileri buraya geldiler ve çalışmalardan dolayı çok memnun kaldılar. Bu önlemler zaten yapıldı ve aynı zamanda çok fazla dikkat ediliyor.
 
Bu önlemler şimdilik yeterli görünüyor!
 
Soru: Bugün için, Rusya'da Karadeniz kıyısında önemli ortak bir turistik alan yaratılıyor, Kırım ve Kuban'dan bahsediyoruz. Abhazya bu önemli turistik alanın bir parçası olmayı planlıyor mu?

Aslan Bjaniya: Bu iyi bir fikir, ancak uygulanması için birçok sorunun çözümünü gerektirecektir. Bu, iki devlet sınırlarındaki geçişlerde ki operasyonlarla düzenlenmelidir, ulaşım altyapısı belirli bir noktaya getirilmelidir, böylece insanlar rahat ve konforlu bir şekilde dinlenebilir ve tatil alanlarına ulaşabilirler. Bu, elektrik üretmek üretimi ve alt yapısının geliştirilmesi için yeni olanaklar yaratılmalı ve çok daha fazlası gerekir.

Tabii ki, bu genel olarak devletimizin ekonomisinin gelişmesi için olumlu olacak ve bu fırsatı hatasız bir biçimde değerlendirmeye çalışacağız

Ve elbette ki, Rusya devleti tarafından bu düşünceyi uygulamamıza yardımcı olmaz ise, kendi deneyimlerimiz ile çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Eminim ki o bize yardımcı olacaktır, çünkü Rus vatandaşları ülkemizde tatile geleceklerdir. Bu da, bizlerin ilişkilerini yakınlaştıracaktır. Bizler, bu turist değişimi ile ilgileniyoruz.

Daha önceleri, bizim, dağ rehberleri aracılığı ile düzenlenen dağ yürüyüş parkurlarımız bulunuyordu. Çerkessk – Suhum, Güney Sığınak – Kodor Geçidi (Южный приют — Кодорское ущелье). Benzer güzergâhlar Ritsa gölü üzerinden geçerek Krasnaya Polyana’ya doğru da bulunuyor. 

Bu da harika! Buraları böyle yerler! Oralarda bulunmayan insanlar, tek bir dağ fethetmemiş bir insan, oraların ne kadar güzel olduğunu bilemez.

Çocuklar, çocukluk dönemlerinde oralara götürülmeli ve sonra vücutlarının gelişiminde bu güzel ve şık yerlerin etkisini görebilirler ve bu da onların yaşamlarında bir gereksinim haline gelir. Bu tür düzenlemelere katkıda bulunmalıyız. Bu nedenle, bu tür proje ve fikirler, dediğimiz gibi, ortak bir turizm alanının uygulanmasına izin verir.

Bu arada, geçtiğimiz yıl, yapılan görüşmeler sonucunda, bizim limanımıza gelecek olan yolcu gemisi ile anlaşma imzalandı (Prens Vladimir Yolcu gemisi, Rusya'nın Karadeniz’deki tek yolcu gemisi - TASS). Bu da güzel bir adım.
 
Abhazya'nın bir havalimanı olmak zorunda!
 
Soru: Abhazya'nın turizm ve yatırım anlamındaki çekici olan durumu, hem suç oranları, hem gerekli altyapının eksikliğinden hem de hizmet kalitesinden etkilenmektedir. Durumu iyileştirmek için ne tür adımlar atacaksınız?
 
Aslan Bjaniya: Çalışma arkadaşlarım ve ben konuşmalarımızda defalarca suç oranımızın yüksek olduğunu belirttik. Bununla mücadele etmeyi, gerekli çabayı göstermeyi amaçlıyoruz. Bu belirli bir zaman, belirli bir kaynak gerektirecektir. Rusya Federasyonu devlet yönetiminin de bu sorunu anladığını ve bildiğini ve tüm ülkenin kriminal suçlardan arındırmak için yardımcı olmayı amaçladığını açıkça ve sorumlu bir kişi olarak belirtebilirim. Bu sorun elbette çözülecek.

Turizm alt yapısına gelince, bunlar ülke içerisinde ki yollar, devlet sınırını geçmek için gerekli olan ferah ve temiz alanlar ve temiz bir deniz, temiz plajlar ve kaliteli su alt yapısının varlığıdır. Kanalizasyon sistemi, çevreyi kirletmemek için uygun bir düzeyde olmalıdır. Tüm bu sorunlar çözülüyor, ancak zorluk da var, çünkü yeterli derecede kaynak yok. Bu sorunları çözeceğiz, yatırım programı dahil olmak üzere harekete geçeceğiz (Abhazya'nın sosyo-ekonomik gelişimini teşvik eden Rusya devlet programı - TASS).

Biliyorsunuz, Psou - Suhum oto yolu (Rusya sınırı ile Abhazya'nın başkenti arasında bulunan ana yol - TASS) onarıldı, aydınlatıldı, kullanışlı duruma getirildi, görünümü güzel. Ona destek vermenin zamanı geldi, ama onu kullanmak güzel, buna katılıyorum. Epey pahalı olarak gerçekleşti, ama bir zorunluluktu. Bu yolun etkisini göz önüne alırsanız, çok, çok önemlidir.

Havaalanı çalışmıyor (1990'larda Abhaz-Gürcü savaşından bu yana - TASS). Bu sorun çok ciddi ve çözülmesi gerekir, çünkü bu sadece ekonomik öneme sahip değil. Bu faktör imajımızı olumsuz etkiliyor. Böyle iyi bir havaalanına sahip olan bir devletin, dünyanın en büyük devleti olan stratejik bir ortağı (Rusya - yaklaşık TASS) ile hava bağlantısı yok. Ve bu süreçte bizi engelleyebilecek güçler bulunuyor.
 
Soru: Havaalanın faaliyete geçebilmesi için ne kadar zaman ve para gerekiyor?
 
Aslan Bjaniya: “Ne kadar zaman alacağını bilemiyorum.” Sorunun çözümü için, görüşme ve çalışma aşamasında olduğunu biliyorum.

Soru: Bu sorunun çözümü, stratejik görevlerinizden biri olacak mı?

Aslan Bjaniya: Havaalanı devlet sınırının açılması ve devlet sınırındaki geçişlerin değiştirilmesi temelde önemlidir. Yapmamız gereken bu. Bu, vatandaşlarımızın kalplerinde anında ve en olumlu bir biçimde yerini bulacaktır. Buna artık çözüm gerekir.

Rusya ana ortağımız!

Soru: Havalimanının görünümü, cumhuriyet ve dünya arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için yeni fırsatlar yaratacaktır. Abhazya'nın egemenliğinin tanınması da dahil olmak üzere Rusya, Suriye ve diğer ülkelerle nasıl bir ilişki kuracaksınız?

Aslan Bjaniya: Bizi tanıyan tüm devletlerle ilişkiler kuracağız. Tanınma sürecimiz büyük Rus devleti tarafından verilen kararla başladı ve bu karar için kesinlikle Rusya devlet yöneticilerine ve insanlarına minnettarız. Bu kararın hangi zor koşullarda verildiğini ve bu kararın Rus ekonomisi için ne gibi zor sonuçları olduğunu anlıyoruz. Rusya Federasyonu ile koordineli bir dış politika izlemeyi kabul ettik ve bu anlaşmaya sürekli olarak bağlı kalacağız. Suriye ile dostane ilişkiler kuracağız. Bizi tanıyan son devlet budur. Onunla uluslararası ilişkimizi artıracağız.
 
Soru: Gürcistan ile diyalog devam edecek mi? Abhazya onunla ilgileniyor mu?

Aslan Bjaniya: Cenevre görüşmelerimiz bulunuyor (Güney Kafkasya'daki Cenevre tartışmaları Sohum, Tskhinval ve Tiflis arasındaki tek diyalog platformudur - TASS), görüşmeler orada sürecek. Gürcistan'ın devlet yöneticileri yeni gerçekliği tanıyabilecek gücü kendinde bulmalıdır.

Savaştan sonra varolan durum, genellikle savaştan önceki gibi olamaz. Savaş sınırları değiştirir. Bazen savaşların sonucunda devletler yok olur, yeni devletler ortaya çıkar.

Diyorlar k, 1992’den sonraki döneme geri dönelim… ama buna geri dönülebilir mi? Binlerce ölü var, Abhaz, Gürcü, Ermeni ve Ruslar arasından yaşamını yitirenler geriye döndürülebilir mi? Olanaksız. Sovyetler Birliği’nin geri getirilmesinin olanaksız olduğu gibi, Gürcistan’ın birliğinin yeniden kurulması da olanaksızdır. 

Tarih içerisinde, sonsuza dek süren süreçler bulunur. Bunu tanımayan bazı siyasi güçler vardır, ancak dünya bunu tanıyor, çünkü birisi onu sever, ya da sevmez, bu bir gerçektir. Ve bu gerçeklik Gürcü devlet yönetimi tarafından ne kadar erken kabul edilirse, ülkelerimiz arasında olması gereken normal iyi komşuluk ilişkileri o kadar çabuk kurulacaktır.

Bu bağlamda, eğer onlar, barışa değer veriyorlarsa ve isterlerse paha biçilmez bir katkı da bulunabilirler. Bizler ortaya çıkabilecek durumdan korkuyoruz. Eğer sorumsuz insanlar 2008'de olduğu gibi davranmaya devam ederse (Gürcistan Güney Osetya'ya saldırdığında, Abhazya, Rusya ve Güney Osetya’nın tarafında yer aldı - TASS), bu durumu kim beğenebilir? Ben sürekli olarak belirttim ve yine belirteceğim, Abhazya devletinin bağımsızlığı ve toprak bütünlüğü tartışılamaz.   
 
Enerji sisteminin güvenliği - dayanıklı ve uzun ömürlü!

Soru: Abhazya’da bugün enerji sıkıntısı bulunuyor. Kendi enerji kaynaklarınızla ilgili sorunları nasıl çözeceksiniz?

Aslan Bjaniya: Abhazya’nın enerji kaynakları, bugün için ekonomisinin ve nüfusun gereksinimleri için yeterli hacme sahip bulunuyor. Diğer yandan, güçlüğümüz, enerji mühendislerimize göre, büyük kayıplar bulunuyor. Bunu araştırmak istemiyorum, çünkü elimde herhangi bir belge bulunmuyor, ancak teknolojik kayıpların çok daha az olması gerekmesine rağmen, güç şebekesinin durumu nedeniyle 300 milyon kWh kaybettiğimizi iddia ediyoruz. Bunu kesinlikle çözeceğiz.

Tabii ki, enerji üretim kapasitelerinin geliştirilmesi ile ilgileniyoruz.

Çalışmayan ve onarılması gereken istasyonlarımız var. Bu Tkvarchal şehrinde, Gal bölgesinde bir [istasyon] kaskad. Böyle bir projenin uygulanmasına ilişkin başarılı bir örneğimiz var – SuhumHES.

Özel yatırımcılar onu yenilediler, modern bir teknolojik sistem var, her şey bilgisayarda gözlemleniyor, göze çok hoş geliyor. Bu işletme çalışıyor ve bu sektörde çalışacak ve ek kapasiteler yaratacak insanları teşvik edeceğiz. Enerji ile ilgili bir yasa olmasına rağmen, bu kanunun belirli hükümlerine katılmıyorum. Devletimizin enerji güvenliğinin uzun süre sağlanabilmesi için her şeyi bir kez daha görecek, tartacak ve yeniden yapılandıracağız. 
 
Soru: Abhazya'nın Karadeniz karasularında petrol olduğu biliniyor, petrol üretimi sorununun Abhaz toplumu içerisinde sıkıntı verici olduğu bilinmektedir. Bu konudaki tutumunuz nedir?
 
Aslan Bjaniya: Bir Rus şirketi karasular içierisnde çalıştı, ardından Abhazya'da ki bazı siyasi güçler bu projenin uygunsuzluğu sorununu gündeme getirdiler. 2015 yılında parlamento komisyonu oluşturuldu, herhangi bir sonuca varılamadı. Ayrıca 2019'da bu konuyu incelemek için bir meclis komisyonu daha kuruldu. Çalışmasının sonuçları da tarafımca bilinmiyor. Bu nedenle, yanlış şeyleri seslendirmemek ve özellikle yanlış eylemleri gerçekleştirmemek için bu konuyu derinlemesine araştırmak zorundayım.

Bence: eğer devlet böyle bir potansiyele sahipse, nüfusun yararına kullanılmalıdır. Doğamızın benzersizliğini korumamız gerektiği açıktır, ancak hidrokarbon üretimi ve doğanın korunması birçok devlet örneğinde uyumlu olan ve ilk etapta nüfusun çıkarlarını güvence altına alan şeylerdir. Bu ilkelere, bu parametrelere göre projeler uygulanacaktır. Burada farklı biçimde uygulanamazlar.
 
Soru: İleriye yönelik birçok plan var. Almış olduğunuz sorumluluk ve sorumluluklar sağlığınızı etkileyebilir mi?
 
Aslan Bjaniya: Son on yıl içerisinde, üzerime, omuzlarıma çeşitli zor görevlerin düştüğü bir ortamda yaşıyorum. Dört buçuk yıl boyunca Devlet Güvenlik Servisi başkanı olarak görev yaptım ve halkın kaderiyle ilgili birçok sorumluluk gerektiren kararlar almak zorunda kaldım. Bu sorumluluğun ucunda hapis cezası olduğunu da biliyorsunuz. O kadar basit değil.

Sonra muhalefet çalışmalarımız vardı ve gerçeklerimizi de hesaba katarsak, bu çalışmalar çok zor koşullarda gerçekleşti. Durum bazen kritik hale geldi, sosyal süreçler kontrolden çıkabilirdi. Bu nedenle, bu tür çalışma moduna alışkınım.

Bu ortamın sağlığıma katkıda bulunduğunu söyleyemem, ama aynı zamanda spor yapıyorum, iyileşme koşulları sağlayan adımları atabilirim. Bu ortam içerisinde çalışamaya ve yaşamaya devam etmek istiyorum. Kötüleri ne kalbimde ne de hafızamda tutmuyorum. İnsan, kıskançlık, öfke tarafından çökertilir. Bu tür nitelikler temelde bana yabancı. Entrikaya maruz kalmıyorum ve kendim de üretmiyorum. Bu tür nitelikler, aynı zamanda insan vücudunda yıkıcı süreçlere yol açar. Bu nedenle, her şeye dayanabileceğimi düşünüyorum ve ayrıca bundan eminim.
 
/media/k2/items/cache/33a8247eeb13e5d6e1be3f9edb497b12_XL.jpg
 
Kaynak: https://tass.ru/interviews/8081049
 
www.abkhaz.inform / www.abhazyam.com 

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.