RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 21 Şubat 2020, Cuma 00:14:01 tarihnde eklendi. 7042 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Rusya Büyükelçisinden Özür Var!

RUSYA FEDERASYONU'NUN TÜRKİYE BÜYÜKELÇİSİ ALEKSEİ YERKHOV, KAFKAS GÖÇÜ HAKKINDA SÖYLEDİKLERİNDEN DOLAYI ÖZÜR DİLEDİ!
Rusya Büyükelçisinden Özür Var!
21/02/2020. Moskova. 20 Şubat 2020. LENTA.RU. Foto: Sergey Fadeichev/ TASS. Çeviri: Fatih Atan (A’tanba - Тванба). "Kavkaz Realiy" «Кавказ.Реалии» Haber ajansı tarafından verilen bilgiye göre, Kafkasya Savaşı sonrasında Çerkeslerin Rusya İmparatorluğu topraklarından sürülmesini güzel bir efsane olarak nitelendiren Rusya Federasyonu'nun Türkiye Büyükelçisi Aleksei Yerkhov, 20 Şubat Perşembe günü, Ankara'da Çerkes Diasporası temsilcileri bir araya geldi ve söylediklerinden dolayı onlardan özür diledi.  
 
Görüşme sırasında, Türkiye Kafkas Dernekleri Federasyonu temsilcileri, büyükelçinin yapmış olduğu söyleşide, Çerkes halkının tarihsel anısını yoksaydığını ve tarihsel süreci saptırdığını belirttiler. Sonuç olarak, büyükelçinin sözlerinin farklı ülkelerde yaşayan Çerkesler arasında büyük öfke uyandırdığını söylediler.
 
Büyükelçi Yerkhov, yanıt olarak, sözlerinin Çerkeslerin duygularına zarar verdiği için üzgün olduğunu söyledi ve ifadelerinin bu şekilde yorumlanmasını istemediğini vurguladı.
 
Büyükelçi Yerkhov, Şubat ayının başlarında, Sputnik ile yaptığı röportajda, 1817-1864 Kafkas Savaşı olayları hakkında konuştu, "...Bu oturmuş ön yargılara göre Rusya, topraklarını genişletmeyi ve ‘etnik temizlik’ gerçekleştirmeyi takıntı haline getirmiş; barışçıl komşuları olan Çerkesler ve Şapsığlar gibi halklara saldırıp onları yurtlarından eden kötü ve saldırgan bir ülke. Şimdi de Türkiye’de birileri bu güzel efsaneye inanmak istiyor, özellikle de (zamanında) gerçekten acı çekmiş olan ve anılarını yeni nesillere aktaranların torunları. Bu bir yandan ‘düzgün çizilmiş’ bir tablo, ancak farklı bir açıdan bakıldığında her şeyin bu kadar basit olmadığı görülüyor. Nedense bu tabloya uymayan diğer tarihsel gerçekleri aklına getiriyorsun ve aniden her şey siyah beyaz değil renkli çıkıyor ve artık hiçbir şey basit değil. Misal, tüm refahı; akınlar, cinayetler, yağmacılıklar ve köle ticareti üzerine kurulan komşularla yan yana yaşamanın Rus köyleri için ne demek olduğunu düşünen oldu mu? Her ay, her hafta ve her gün bu “barışçıl” dağlıların gelerek erkekleri öldürüp kadın ve çocukları esir aldığını hatırlayan var mı?

İşte dönemin Rus hükümeti tüm bunlara sabrediyordu, ama sabır tükendi ve ön plana ordu çıktı. Önce barış içinde yaşamayacakları “ayıklamaya” ve onların kriminal hayat tarzını engellemeye çalıştı. Bu insanlara iki seçenek sunuldu, ya düzlük bir yere taşınıyorsunuz, size toprak veriliyor ve üretim yapmaya başlıyorsunuz ya da göç edin, kardeş Türkiye sizi kabul etmeye hazır. Bazıları gitmeyi seçti, gitti de. Gerçi çok çekti, yol boyunca açlık, soğuklar, hastalıklar. Kalmayı tercih edenler de oldu ve kaldı. Onlar da çekti, ama Rusya ve Sovyetler Birliği’nin diğer halklarıyla birlikte farklı nedenlerle..."

(Not: yazının tamamı için bknz: https://tr.sputniknews.com/columnists/202002131041399280-yerhov-idlib-gibi-acil-meselelere-cozum-bulursak-turk-rus-halklari-arasina-fitne-sokulmasinin-onune/ - Abhazyam.com)
 
Türkiye'deki Çerkes Diasporası, Yerkhov'un bu konu hakkında söylemiş olduğu sözlerini eleştirdi ve onu tarihi gerçekleri manipüle etmeye çalışmakla suçladı.
 
Çerkeslerin ve diğer Kafkas halklarının Türkiye'ye (Osmanlı İmparatorluğuToprakları olacak - Abhazyam.com) sürgünü 1860'laı yıllarda gerçekleşti. Kafkas halkları, daha sonra gemilerle Anadolu'ya, Karadeniz'in kuzeydoğu kıyılarına sürülmüştü. Genellikle birkaç ay boyunca yönlendirme noktalarında kalmak zorunda kaldılar, sonuç olarak çoğu açlık, soğuk algınlığı ve hastalıktan öldü. Çeşitli tahminlere göre, Rus yetkililerin eylemleri sonucunda 300.000 ila 4 milyon Çerkes öldü.
 
(Not: Abhazyam.com olarak bizler, bu acı dönemin gerçek sorumlularının, Rus Çarlık İmparatorluğu, Büyük Britanya İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu ve işbirlikçi Kafkas Soyluları olduğunu belirtiyor, gerçek anlamda araştırmma ve söz söyleme hakkının siyasetçiler ve diplomatlar olmadığını, tüm arşivlerin açılarak, tarihçi ve bilim insanları tarafından incelenmesi gerektiğini söylüyoruz.)
 
Kaynak https://lenta.ru/news/2020/02/20/cherkesi2/
 
www.abhazyam.com 

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.