RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 13 Şubat 2020, Perşembe 15:14:29 tarihnde eklendi. 2242 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Ruşbey Smıyr Anısına!

ABHAZ ULUSAL ŞAİRİ RUŞBEY SMIYR, 70 YAŞINDA, SAYGI İLE ANIYORUZ!
Ruşbey Smıyr Anısına!
13/02/2020. Suhum. 13 Şubat 2020. Sputnik. Foto: Ruşbey Smıyr Aile Arşivi. Çeviri: Fatih Atan (A’tanba - Тванба).  Abhazya Cumhuriyeti Ulusal Şairi ve kanaat önderlerinden II. Dereceden Ahdz – Apsha Nişan sahibi Ruşbey Smıyr, 13 Şubat 1950 tarihinde doğdu. 29 Temmuz 2019 tarihinde yaşamını yitirdi. Bknz: https://sputnik-abkhazia.ru/Abkhazia/20200213/1029446125/Zorkost-dushi-70-let-nazad-rodilsya-narodnyy-poet-Rushbey-Smyr.html 
 
(Ruşbey Smıyr aramızda olsa idi birlikte 70. Yaş günün kutlayacaktık. Anısı önünde sayı ile eğiliyorum. Sputnik Abhazya Haber Ajansı’nın  haberinde bundan 27 yıl önce ki birlikte görüntülenmiş olduğumuz fotoğraflarımızı görünce o günlere gittim. Abhazya’da kurtuluş savaşı sürüyordu, o sıralar 1993 Nisan’ında,Türkiye Abhaz – Kafkas diasporası ile buluşmak üzere, aralarında Smıyr Ruşbey’inde bulunduğu, Fenye Avıdzba ve Mirod Gojba’nın da bulunduğu bir heyet geldi.

Heyeti 1 ay sürecek olan Türkiye Diaspora gezisini o sıralar, Kafkas – Abhazya Dayanışma Komitesi üyesi ve Sekreteri olarak görev yapan kişi olarak, bir gezi programı düzenledim. Bu geziyi, “Türkiye’deki Abhazlar” adlı kitabımda, okuyucular ile buluşturdum. Gezi sırasında fotoğraf makinem ile çeşitli resimler çektim ve çektirdim, daha sonra geziye katılan Abhazya heyetine tüm fotoğrafları hediye ettim. Ailelerin bu fotoğrafları saygı ile sakladıklarını gördüm. Ben de aynı biçimde saklıyorum. 

Değerli dostum Ruşbey Smıyr’ı bir kez daha saygı ile anıyorum. Abhazyam.com Genel Yayın Sorumlusu Fatih Atan (A’tanba - Тванба)     
 
Smıyr Ruşbey Khazaratovich Yaşamı:
 
Smıyr Rushbey Khazaratovich, 13 Şubat 1950'de Gudauta Bölgesi, Aatsy köyünde doğdu. Primorskaya ortaokulundan mezun oldu. Lise öğrencisi iken şiir yazmaya başladı.
 
Artyom Ankvab, genç şairin şiirlerinin bulunduğu defteri, şair Vladimir Ankvab’a iletti. (13 yaşlarındaydı), Vladimir Ankvab, Rushbey’in çalışmalarını destekledi. Bu gelişme, Ruşbey Smır’ın  çalışmalarını daha da yaratıcı duruma getirdi.
 
1972'de, R.Smıyr, Suhum Devlet Pedagoji Enstitüsü Filoloji Fakültesine girdi, ancak ikinci yılda göz hastalığının alevlenmesi nedeniyle öğrenimini bırakmak zorunda kaldı.
1970–1975 yıllarında R. Smıyr, Novy Afon'daki Psyrdzha turizm merkezinin kütüphanecisi olarak çalıştı.
 
1985-1987'de Moskova A. M. Gorky Enstitüsünde 2 yıl Yüksek Edebiyet Kurslarında çalıştı.
 
1968'den bu yana, şairin dizeleri düzenli olarak “Alashara”, “Akua-Sukhum” «Алашара», «Аҟәа-Сухум» dergileri ve  “Aԥsny ҟaԥsh” «Аԥсны ҟаԥшь» vd. gazetelerde yayınlandı.
 
1973 yılında, "Yıldızların Dansı" «Пляска звезд»adı ile ilk şiir koleksiyonu yayınlandı.
 
R. Smıyr’ın, sırası ile Стрела» (1979), «Мои горы» (Сухуми, 1981), «Кукушки перекликаются» (1988), «Быстрые мои кони» (1990), «Рада гуша» (1994), «Голос» (2005) и diğer eserleri yayınlandı. 
 
Şarkılar, R. Smıyr'ın birçok şiiri şarkılara ilham olmuştur. 
 
XX yüzyılın başında. nesir yazarı olarak kendini kanıtladı. 2002 yılında, «Алашара» “Alascha” dergisinin ilk sayısında “Akıllı” «Кубча» adlı öyküsü yayınlandı.
 
Ruşbey Smıyr’ın eserlerindeki Yaratıcılığının ana temalarını ülkesi, halkı ve insanlar oluşturuyor. Vatanı olmadan kendisini düşünmez - Abhazya, şarkılarının kaynağını ülkesi oluşturuyor.
 
R. Smıyr’ın eserlerinde Abhaz halkının kahramanlık ve trajik tarihi, kahramanlığı özel bir yer işgal ediyor.
 
R. Smıyr, Abhaz halkının ulusal kurtuluş mücadelesinde etkin rol aldı.
 
Ruhun uyanıklığı: 70 yıl önce Halkın şair Rushbey Smıyr doğdu
 
Cumhuriyet Yazarlar Derneği Rushbey Smıyr, Ahdz-Apsha Nişanı süvari olan Abhazya halk şairi 13 Şubat 1950'de doğdu.
 
Abhaz edebiyatının gelecekteki klasik şairi Rushbey Smıyr, Primorskoe köyünde lisede iken şiir yazmaya başladı. Sputnik Abhazya'nın materyalinde, yaratıcı yolun seçimine neyin katkıda bulunduğu ve ulusal literatürde hangi izini bıraktığı hakkında.
 
Rushbey Smıyr, 13 Şubat 1950'de Gudauta bölgesindeki Aatsy köyünde doğdu. Komşu Primorskoe köyünde, gelecekteki kaderini belirleyen ve ulusal edebiyatın gelişimini önemli ölçüde etkileyen bir talihsizlik yaşadığı bir okulda okudu.
 
Bu bölümü hatırlatarak, Sputnik ile yaptığı bir röportajda, okuldaki akranıyla oynarken göz yaralanması olduğunu söyledi. Yaralanma o kadar ciddiydi ki Rushbey Smıyr görüşünü kaybetme tehlikesi vardı. Bunun olmasını önlemek için ailesi onu Odessa'ya götürdü, ünlü Filatov Kliniği'nde tedavi edildi. Görüşünü kurtarmayı başardılar, ancak şair hayatının sonuna kadar (Rushbey Smıyr 29 Temmuz 2019'da öldü.) Kötü gördü. Görme sorunları nedeniyle Smıyr sık sık okul saatlerini atladı ve evde çok zaman geçirdi. Bu sırada 13 yaşındaydı, sonra şiir yazmaya başladı.
 
Abhaz TV'nin eski başkanı ve Radyo Şirketi Artem Amkuab sayesinde Rushbey Smıyr'ın çalışmalarınıdestekleyen şair şair Vladimir Ankvab, genç şairden sayfaları şiir dolu bir defter aldı.
 
Kaynak: http://sputnik-abkhazia.ru
 
www.abhazyam.com

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.