RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 17 Ocak 2020, Cuma 13:05:24 tarihnde eklendi. 2044 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Abhazya Dışişleri Açıklaması!

ABHAZYA DIŞİŞLERİ “ABHAZYA VE GÜRCİSTAN ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN NORMALLEŞMESİ, SADECE KUVVET KULLANILMASINI ENGELLEYEN YASAL BELGENİN İMZALANMASI İLE MÜMKÜNDÜR!”
Abhazya Dışişleri Açıklaması!
17/01/2020. Suhum. 17 Ocak 2020. Abhazya – İnform. Çeviri: Fatih Atan. (Atanba - Тванба). Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, 17 Ocak 2020 tarihinde yayınlamış olduğu bildiride, Abhazya ve Gürcistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi ve Suhum ile Tiflis arasındaki diyalog biçimlerinin tartışılması sürecinin başlaması, ancak tarafları yasal olarak, sorunların çözümünde askeri güç kullanılmasını engelleyen bir anlaşmanın imzalanması sonrasında mümkün olabileceğini belirtti. 

Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Açıklaması:

“Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı olarak, Gürcistan devlet yöneticilerinin, Abhazya’daki bazı sosyo – politik fgürlerin yapmış oldukları, her iki ülke arasından bir diyalog başlatılmasına yönelik önerileri hakkındaki yaklaşımlarına dikkat çekmek isteriz.

Bu bağlamda, bizler, Gürcistan makamlarının Abhaz tarafı ile doğrudan diyalog başlatmaya hazır oldukları yönündeki konuşmalarını sürpriz olarak nitelendiremeyiz. Buna karşılık olarak bizler, Abhazya Cumhuriyeti’nin izole edilmesi sorunu, bölgesel güvenlik, çevre ve doğrudan insani sorunların çözümü ilgili diğer sorunların tartışıllmasını içeren ikili müzakere biçiminin sürdürülmesi olasılığını savunuyoruz.

Aynı zamanda, özellikle Abhazya halkının iradesine dayanan ve Abhazya Cumhuriyeti Anayasası'nda yer alan devletimizin siyasi statüsü konusunun herhangi bir müzakere konusu olmadığını özellikle belirtiyoruz.

Abhazya Cumhuriyeti’nin, Gürcistan ile 1994’ten 2008 yılına kadar Rusya ve bir kaç ülkenin de arabuluculuğu ile oluşturulan görüşme sürecine BM’in öncülük ettiği anımsanmalıdır. Abhazya, bu görüşme biçimine, sorunun çözümünde, belirli siyasi ve diplomatik sonuçların elde edilmesinde olumlu etki bırakacağını düşünerek, taraf olarak katıldı.   

Daha sonra, 2008 yılında Güney Osetya'da yaşanan silahlı çatışma ve Rusya Federasyonu tarafından Abhazya Cumhuriyeti ve Güney Osetya Cumhuriyeti'nin bağımsızlığının tanınması sonucunda oluşan bölgedeki durumun öngörülebilirliğini sağlamak için en önemli unsur olarak Güney Kafkasya’da güvenlik ve istikrarın sağlanması amacı ile Cenevre Uluslararası Görüşmelerine başlanıldı, bu format AB, BM ve AGİT eş başkanlığında Abhazya, Gürcistan, Güney Osetya, Rusya, ABD temsilcilerini kapsamaktadır. Cenevre tartışmaları çerçevesinde diyaloğu faydalı buluyoruz ve devam etmesini savunuyoruz.

Yukarıda belirtmiş olduğumuz konuları göz önünde bulundurarak, iki devlet arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi ve Sohum ile Tiflis arasındaki diğer diyalog biçimlerinin uygulanabilirliğinin tartışılması sürecinin, ancak tarafları birbirlerine karşı askeri güç kullanmamalarını yasal olarak zorunlu kılan bir belgeyi imzaladıktan sonra mümkün olacağını belirtmek gerektiğine inanıyoruz.”
 
Kaynak: www.abkhazinform.com
 
www.abhazyam.com

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.