RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 15 Ocak 2020, Çarşamba 12:40:54 tarihnde eklendi. 602 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Adile Abbas-Oglu!

ABHAZYA SOVYET SOSYALİST CUMHURİYETİ BAŞKANI NESTOR LAKOBA’NIN HAYATTA KALAN TEK AKRABASI OLAN TARİHÇİ ADİLE ABBAS-OGLU 100 YAŞINDA YAŞAMINI YİTİRDİ!
Adile Abbas-Oglu!
15/01/2020. Suhum. 14 Ocak 2020. Sputnik. Saria Kvaratskheliya. Çeviri: Fatih Atan (A’tanba - Тванба). Abhazya tarihinde silinmez bir iz bırakan tarihçi, yazar Saria Abbas-Oglu. 100 yaşında yaşamını yitirdi. 
 
Nestor Lakoba Anıt müzesi müdürü Lyudmila Malia’nın Sputnik haber ajansı muhabirine söylediğine göre, Tarihçi, yazar Saria Abbas-Oglu, Abhazya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Kurucusu ve Merkez Komite Yönetim Başkanı Nestor Lakoba’nın o dönemden buyana hayatta son kalan akrabası olarak biliniyordu.
 
Lyudmila Malia “Adile Abbas-Oglu, son yıllarda hasta idi. Geçtiğimiz yıl nerede ise duymuyor ve konuşamıyordu, günler geçtikçe ağırlaşıyordu” dedi.
 
Adile Abbas-Oglu, 23 Nisan 2020’de 100 yaşına basacaktı. Adile Abbas-Oglu, 1938 yılında Nestor Lakoba ile ilgili olarak, tutuklandı ve “Halk düşmanı” ilan edildi. 1953 yılında 16 yıllık sürgün sonrasında Suhum’a geri döndü. (Nestor Lakoba zehirlenerek öldürüldü, eşi ve oğlu’da Stalin Beria Yönetmi tarafından katledildi.)
 
Abhazya Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Yüksek Mahkemesi 1956 yılında Adile Abbas-Oglu’nu suçsuz bularak beraatine karar verdi. 1957 yılında Suhum Devlet Tıp Enstitüsü Tarih Bölümü’nden mezun oldu.
 
Adile Abbas-Oglu, 2005 yılında “Unutamam” adlı kitap yayınladı. Kitap, Stalin döneminde Abhaz halkının çekmiş olduğu sıkıntılar ve Stalin sürgün kamplarındaki yaşamını anlattı.
 
“Nestor Lakoba, Aralık 1936’da Tiflis’te KGB Başkanı Lavrentin Beria tarafından zehirlendi ve “Halk Düşmanı” ilan edildi. Nestor Lakoba’nın ölümü, Abhazya tarihinde ülke içerisinde büyük ölçekli baskının başlangıcı olarak kabul edilir.

Nestor Lakoba’nın kardeşi Mihail (Abhazya İçişleri Bakan Yardımcısı, Halk Komiseri) tutuklandı ve daha sonra öldürüldü. Nestor Lakoba’nın karısı Saria ve 14 yaşındaki oğulları Rauf ve ayrıca Nestor ve Saria’nın bütün yakın akrabaları tutuklandılar. Saria, sürekli olarak işkence altında kaldı. Rauf, 1941 yılında kurşuna dizildi.

Abhazya Cumhuriyeti’nde Stalin’in baskı döneminde kurban olanların anısına 30 Ekim’de anma töreni düzenleniyor. Tarihçiler tarafında verilen bilgiye göre XX. Yüzyılın 30 -40’lı yılları içerisinde Abhazya’da içerisinde özellikle aydınlar ve siyasi insanların bulunduğu binlerce insan baskı gördü (tutuklandı, işkence gördü ve sürüldü - Abhazyam.com)”
 
Kaynak: http://sputnik-abkhazia.ru
 
www.abhazyam.com
 

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.