RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 16 Mayıs 2011, Pazartesi 20:50:39 tarihnde eklendi. 866 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Abhaz mandalinaları hediye olarak gönderiliyor

ATZAA BABADU (BUZ DEDE); RUS "DED MAROZ"A ABHAZYA'NIN MANDALİNALARINI HEDİYE OLARAK GÖNDERİYOR
Abhaz mandalinaları hediye olarak gönderiliyor 30/12/2008. Bağımsız Abhazya Cumhuriyeti'nin geleneksel yeni yıl mandalinası Rusya'ya geliyor. Bu yıl sınır görevlilerinin ciddi çalışmaları sonucunda ihraç normu olan "altın sarısı" adında satışa konuldu.

Abhazya'nın en kaliteli mandalinası'nın Suhum'un bir kaç kilometre uzaklığında bulunan mandalina bahçelerinde yetiştiği belirtiliyor. Yaklaşık olarak 100 yıldır her aralık ayında bu bölgede toplanıyor. 20. yüzyılın başlarında bu bölgede yetişen narenciye bitkisi egzotik olarak nitelendiriliyordu, ancak, şimdi Abhazya mandalinası yaklaşık olarak her bahçede yetişiyor, burada mandalinayı yeni yıl hediyesi olarak verme geleneği bulunmuyor. Noel Baba'nın Abhazya'da ki adı Atzaa Babadu (buz dede) olarak anılıyor.

Atzaa Babadu - (buz dede): kırmızı çerkeskasının içerisinde temiz kalpli ve gür kır sakalları ile tasvir ediliyor, bütün mandalinasını dotu olan Rus Noel Baba'ya gönderiyor (ded maroz). Mandalinalar rusya'ya ve diğer abhazlara satılmak üzere gönderiliyor. Burada büyük sanayii endüstrisi bulunmuyor, bundan dolayı burada subtropik iklim koşulları hakim durumda bulunuyor.

Abhazya'nın sadece yüksek dağlarında kar bulunuyor. Ülkenin diğer bölgelerinde iklim ılıman. Sınırda bulunan mandalina pazarı oldukça hareketli bir durumda bulunuyor. Mandalinalar, Rusya'ya gönderiliyor, yeni yıl sofralarında hediye olarak yerini almak üzere.

Aralık ayı boyunca Abhazya ve Rusya sınırı deyim yerinde ise "Mandalina sırası" olarak kendisini gösteriyor.

Rusya Sınır Koruma Soçi Bölgesi subaylarından Ruslan TABUNŞİKOV "bu zaman diliminde insan sayısında artış yaşanıyor. Yeni yıl bayramı öncesinde ki en yoğun gün, "tavana vurma" gibi kendisini gösteriyor." dedi.  Sınır çalışanlarının sayısı arttırılır ise bu sıkıntının ortadan kaldırılabileceğine inanıyoruz. bizler, bu sayede insanların sınırda sıra beklemekten kurtuacaklarına inanıyoruz.

Sınırda mandalina o kadar çok bulunuyorki, yörede bulanan hayvanlara yem olarak veriliyor. Gece yarısında bile insanlar sınırda bekliyorlar, yaklaşık  olarak 20 bin kişiyi buluyor, kimi insan 100 kilo kimi de ton'u bulan mandalinaları sınırdan geçiriyorlar.

Abhazya Sakini Gennadiy PATRİTSAVA "Rus halkına, yeni yılda en güzel Abhazya mandalinalarını sunuyoruz" dedi.

Yüzyıllık tarihi bulunan Abhazya Mandalinası Rus Müşterilerine sunuluyor, şimdi, bağımsız bir ülke olan Abhazya'nın canlanmasına büyük destek verecektir.

Kaynak. www.vesti.ru


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.