RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 19 Kasım 2019, Salı 13:47:59 tarihnde eklendi. 376 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Gürcistan’dan Cenevre İtirazı!

GÜRCİSTAN TARAFI “CENEVRE GÖRÜŞMELERİ 11 YILDIR BAŞARISIZ!”
Gürcistan’dan Cenevre İtirazı!
 
19/11/2019. Tiflis. 19 Kasım 2019. REGNUM. Çeviri: Fatih Atan (A’tanba - Тванба). Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, 19 Kasım Salı günü Cenevre Görüşmeleri Eş Başkanlarından AGİT Eş Başkanı ile yapılan toplantıda, Cenevre’de, Güney Kafkasya’da güvenlik ve işbirliğinin sağlanması amacı ile 11 yıldır sürdürülen görüşmelerin 49. Turunda gündemin ana maddeleri konusunda somut bir ilerlemenin sağlanamadığını belirtti. Eş Başkanlara verilen raporda, karşılıklı güç kullanılmaması, mültecilerin yerleştirilmesi ve uluslararası güvenlik mekanizmalarının kurulması konusunda da somut bir ilerlemenin sağlanamadığı belirtildi.   
 
Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, "Moskova, Suhum ve Tskhinval'den gelen katılımcılar (Cenevre görüşmelerinde) mültecilerin ve ülke içinde yerlerinden olmuş kişilerin geri dönüş konularını tartışırken sürekli olarak sorun çıkarıyorlar" dedi.
 
Rapor, 2008'den sonra “işgal altındaki bölgelerdeki” durumun, Abhazya ve Güney Osetya'da zor durumda bulunan insan haklarının koruması durumu ve Gal ve Ergneti'deki olaylara yönelik Önleme ve Müdahale Mekanizması'nın bir parçası olarak düzenli toplantılara devam etme zorunluluğuna dair, etkin ve acil bir biçimde başlanması gerektiğini ifade ediyor. Rapordaki özel dikkat önem verilen bir konu da, kontrol noktalarının kapatılmasının Abhazya ve Güney Osetya ile sınırlar üzerindeki olumsuz etkisine vurgu yapılarak, Eş Başkanlara, Gürcistan vatandaşları için geçiş kapılarının derhal açılması çağrısında bulunarak her iki cumhuriyetin makamlarına baskıda bulunulması gerektiği ve bu gelişmelere bağlantılı olarak yaratılan olumsuz etkilerine dikkat çekiliyor.
 
Gürcistan temsilcisi David Dondua, raporun sunulduğu toplantıda, bu belgenin tüm hükümlerini tam olarak destekleyen ve yanıt veren Gürcistan müzakerelerinin Gürcistan-Rus ihtilafını çözme ve çatışmadan etkilenen nüfusun yaşam koşullarını iyileştirme çabalarının önemini vurguladı. .
 
Rapor AGİT Daimi Konseyi toplantısının bir parçası olarak Viyana'da sunuldu. Cenevre uluslararası müzakerelerinin biçimi, 12 Ağustos 2008'de AB arabuluculuğu yoluyla Gürcistan ve Rusya arasında yapılan ateşkes anlaşması temelinde oluşturulduğunu hatırlayalım.
 
Güney Osetya Cumhuriyeti ve Abhazya Cumhuriyeti, 1992-1993 yıllarında Gürcistan ile yaşanan silahlı çatışmalar sonrasında bağımsızlık ilan etti. Ancak, yalnızca 2006 yılında tanınmayan iki ülke birbirlerinin bağımsızlığını tanıdı; sonra Trans dinyester (Pridnestorviya) ve Dağlık Karabağ tarafından tanındılar.
 
Rusya, Ağustos 2008’de Gürcistan’ın Güney Osetya’yı işgal girişimini engelledikten sonra, iki cumhuriyetin bağımsızlığını resmen tanıdı. Nikaragua, Eylül ayında Abhazya ve Güney Osetya'yı, 2009'da Venezuela ve Nauru, 2010 yılında da kısmen Sahra Arap Demokratik Cumhuriyeti tanıdı. 2015 yılında cumhuriyetler DPR ve LPR tarafından, 2018'de ise Suriye tarafından tanınmıştır.
 
Kaynak: https://regnum.ru/news/polit/2782604.html
 
www.abhazyam.com 

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.