RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 10 Kasım 2019, Pazar 12:49:54 tarihnde eklendi. 346 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Gorbaçov’dan Açıklamalar!

MİHAİL GORBAÇOV “1991 AĞUSTOS DARBESİNİ ORGANİZE EDENLER SSCB’NİN DAĞILMASININ GERÇEK SUÇLULARIDIR!”
Gorbaçov’dan Açıklamalar!
10/11/2019. Suhum. 9 Kasım 2019. Sputnik. Foto: Sergey Kompanichenko. Çeviri: Fatih Atan (A’tanba - Тванба). SSCB eski Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov, Alman Der Speigel dergisine yapmış olduğu açıklamada, SSCB’nin yıkılışını anlatırken, daha önceki yaşamın mümkün olamayacağını söyledi.
 
Mihail Gorbaçov, açıklamasında, 1991 Ağustos darbesini organize edenlerin birliğin yıkılmasından suçlu olduklarını söyledi. (1991 Ağustos Darbesi: 17 – 22 Ağustos 1991 Tarihleri arasında Boris Yeltsin’in liderliğini üstlendiği SSCB karşı devrim gurubu, Parlamento Binasını bombaladı ve sistemin çöküşünü sağlayan süreci başlattı – Abhazyam.com)

Gorbaçov “1991 Ağustos darbesini organize edenler ve darbenin arkasından SSCB Devlet Başkanlığının zayıflayan otoritesini değerlendirenler, perestroykanın sona ermesinden ve SSCB’nin çöküşünden sorumludurlar” dedi.
 
Gorbaçov, Perestroykayı uygulamasından dolayı pişman olmadığını ve bu uygulamanın en önemli yöntemlerinden birisinin, evrensel değerlere sahip olmasını ve seçim özgürlüğüne dayanan yeni bir dış politika düşüncesine sahip olduğunu, buna bağlı olarak, SSCB’nin seçkinlerinde değişikliğe gidilmesinin gerekli olduğunu bildiğini belirtti.
 
SSCB eski başkanı, aynı zamanda uygulamış olduğu reform programı uygulamarında hatalar ve yanlışlıklar yapıldığını da kabul etti. Gorbaçov, ayrıca Rusya’nın hiçbir zaman totliter bir sisteme geri dönmeyeceği görüşünü de belirtti.     
 
1990 yılında, bütün SSCB ülkeleri, cumhuriyetlerin gemenliği ilanlarını kabul ettiler. Ülkenin çöküşünün engellenmesi amacı ile SSCB’nin korunmasına ilişkin halk oylaması 17 Mart 1991 tarihinde gerçekleştirildi. Referandumda, %76,4 ile SSCB’nin sürmesinden yana oy kullanıldı. Referandum sonuçlarına dayanılarak 1991 bahar ve yaz dönemlerinde yapılacak olan çalışmalarla 20 Ağustos’da imzalanması planlanan “Egemen Cumhuriyetler Birliği” adı altında bir taslak anlaşma imzalandı. Ancak 19 – 21 Ağustos 1991 tarihleri arasında gerçekleştirilen darbe girişimi ile bu anlaşma gerçekleştirilemedi.
 
17 Mart 1991 tarihinde gerçekleştirilen referandumda Abhazya Cumhuriyeti ve Güney Osetya Cumhuriyeti, SSCB’nin sürmesi lehinde oy kullandılar. Abhazya Merkez Referandum Komisyonu raporuna göre Abhazya Özerk Cumhuriyeti’nde referanduma katılım oranı %52,3 ve katılımcıların %98,6’sı “EVET” dedi.
 
Ancak, vatandaşların siyasi iradeleri, bir takım siyasi lderler tarafından görmezden gelindi ve SSCB, Rusya, Belarus ve Ukrayna Devlet Başkanlarının 8 Aralık 1991 tarihinde imzalamış oldukları Belovezhsky anlaşması ile sona erdi.      
 
Kaynak: http://sputnik-abkhazia.ru
 
www.abhazyam.com

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.