RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 14 Ağustos 2019, Çarşamba 16:38:33 tarihnde eklendi. 455 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

14 Ağustos 1992!

GÜRCİSTAN SİLAHLI KUVVETLERİNİN ABHAZYA’YI İŞGAL GİRİŞİMİ, 1992 – 1993 ABHAZYA KURTULUŞ SAVAŞI BAŞLANGICI 27. YILDÖNÜMÜ ANILIYOR!
 14 Ağustos 1992!
14/08/2019. Suhum. 14 Ağustos 2019. Abhazya – İnform. Çeviri: Fatih Atan. (Atanba - Тванба). Abhazya Halkı Kurtuluş Savaşı 1992 – 1993 Başlangıcı olan 14 Ağustos, 27. Yıldönümünde anılıyor.
 
Bugün, sabah saatlerinde Suhum’da bulunan anavatan savunucularının mezarlarına ve Şeref Anıtı’na çelenk bırakılarak saygı duruşunda bulunuluyor. Aşağı Eshera Bölgesinde, Abhazya Cumhuriyeti’nin ilk devlet başkanı olan ve Kurtuluş savaşını yöneten Vladislav Ardzınba’nın Mezar Anıtına çelenk bırakılarak saygı duruşunda bulunuldu. 
 
Suhum’daki Zafer Anıtı önünde düzenlenen saygı yürüyüşünde, Devlet Başkanı ve Devlet yöneticileri, savaşta şehit olan ve ölenlerin akrabaları, savaş gazileri, Abhazya CumhuriyetiAskeri Personeli, çeşitli siyasi parti başkan ve üyeleri, sivil toplum kuruluşları ve halk hazır bulundular, zafer antınıa ve şehitlerin mezarlarına çelenk bıraktılar. 
 
(Değerli okurlar, 14 Ağustos 1992 Tarihini iyi anlayabilmek için Abhazya Cumhuriyeti 1. Devlet Başkanı Vladislav Ardzınba’nın 21 Aralık 1992 tarihinde yapmış olduğu konuşmayı sizlerle buluşturuyoruz. Abhazyam.com)
 
*****    
 
Vladislav Ardzınba

Abhazya Cumhuriyeti Sovyet Parlamentosu Başkanı

21 Aralık 1992/ Gudauta. 

"ABHAZYA İLE GÜRCİSTAN'IN TARİHİ VE HUKUKİ İLİŞKİLERİ"

14 Ağustos 1992'de Gürcistan'ın Abhazya Cumhuriyeti'ne karşı silahlı saldırısı başladı. Bu amaçla 5 Bin kadar Ulusal muhafız sevk edildi.; Transkafkasya Askeri Komutanlığı tarafından Şevardnadze Yönetimi'ne teslim edilen yüz'den fazla tank, çeşitli zırhlı araç, to, savaş uçakları ve helikopterleri kullanıldı. Gürcistan bütün bu gücü silahsız Abhazya'ya karşı kullanarak, Rusya önünde "Aldığı silahlarıi uluslararası anlaşmazlıklarda kullanmama" yükümlülüğünü ihlal etti.

Şevardnadze'nin basına ve BM'e yaptığı açıklamalarda, saldırının gerçek sebeplerini gizlemek için anlaşmazlığa yol açan koşulların birkaç versiyonu ortaya atıldı. birliklerin Abhazya'ya girmesi ile ilgili olarak ileri sürülen bu sebeplerin asıl amacı dünya kmuoyunu yanıltmaktır. 

Görüldüğü üzere, Abhazya'ya saldırı savaşın başlamasından uzun süre önce düşünülmüştür. Şevardnadze 1992 yılında "Abhazya'da özellikleri ve sonuçları bakımından Güney Osetya'da olanlardan çok kötü olaylar olabilir" diyordu (argumenti Faktı - 1992, No: 28) 

15 ağustos'ta yani saldırının başlamasından bir gün sonra Şevardnadze televizyona çıkarak şu konuşmayı yaptı "Yüce atalarımızın, devletimizin toprak bütünlüğünü korumak için yaptıkları mücadeleler gibi, bizler de hiçbir şeyin önünde durmayacağız. Devletimizi bölmeye çalışan herkesi yok edeceğiz"   

Bu konuşmada, Abhazya'ya karşı girişilen saldırının asıl nedeni ifade edilmektedir. Bu neden, Gürcistan'ın şimdiki devlet rejiminin imparatorluk emellerinde ve Abhazya halkının egemenlik haklarını zora dayalı yöntemlerle yok etmek isteyen yöneticilerin politik maceracılığında gizlidir. Ayrıca toprak bütünlüğü sorunu, bugünkü Gürcistan'ın değil, ünlü bilim adamı A. D. Saharov'un "Küçük İmparatorluk"  diye adlandırdığı (Ogonyok - 1989, No - 31) eski Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin sorunudur. Eski Gürcistan bünyesine, Stalin zamanında Abhazya'da girmişti. Ayrılıkçı ve aşırılık yanlısı denilen Abhazlara gelince, onlarda gerçek etnik sınırları içinde, Gürcistan'ın toprak bütünlüğünden yanadırlar. İngur Nehri'nden Psou Nehri2ne kadar olan toprakları ise (SSCB'nin yıkılması ve Gürcistan SSC'nin varlığının sona ermesinden sonra) doğal olarak başka bir deevlet - Abhazya Cumhuriyeti - kabul etmektedirler.  

Bu bağlamda, Gürcistan'ın "Toprak Bütünlüğünün İhlal Edilmesi" iddasının saçmalığını gösteren, Abhazya ve Gürcistan'ın tarihi-hukuki ilişkilerinin kısa bir özetini ortaya koymanın gereklililği kaçınılmaz olmuştur. Şimdiki Gürcistan Yönetimi, bu iddia yardımıyla, bütün dünyanın gözü önünde açık devlet terörüzmi uygulayarak, Abhazya'da giriştiği barbarca hareketleri haklı göstermeye çalışıyor. 

Abhazlar ve Gürcüler, akraba olmayan halklardır. Kökenleri farklıdır; dilleri değişik dil ailelerine mensuptur; farklı adetleri, gelenekleri, maddi ve manevi kültürleri, ulusal karakterleri vardır. Kafkasya'nın yerli halklarından olan Abhazların etnik-kültürel ve dilsel olarak en yakın akrabaları, Kuzey Kafkasya'da yaşıyor. Bunlar Abazinler (Aşkharualar - Abhazyam.com), Adıgeler ve diğer Kuzey Kafkas Kalklarıdır. 

............................................

Gürcistan'ın ve bütün eski SSCB'nin sınırlarından bahsederken, bu cumhuriyetlerin BM'ye kabul edilmeleri olgusunun sınırların ve toprakların uluslararası tarafından onaylanması anlamına gelen bir argüman olarak değerlendirmek mümkün değildir. Çünkü SSCB dağıldığında ulusal - devlet yapılarının toprakları ve sınırları uluslararası hukuksal değil,  idari ve iç politik bir karakter taşıyordu. uluslararası Hukuk'a göre tanınmış olan eski SSCB'nin dış sınırlarıydı. 

Gürcistan Cumhuriyeti'nin Birleşmiş Milletler Teşkilatı'na (BM) kabulü konusunda birşey söylemek gerekirse, yöneticileri silahlı darbe ile gelen bir devleti dünya topluluğuna kabul etmekle BM'nin kendisi uluslararası hukuk normlarına saygısızlık etmiştir. BM'ye kabul edilme, Gürcistan'ın değil Eduard Şevardnadze'nin kişisel gayretlerinin sonucudur. 

Şunu da belirtmek gerekir ki, eski birlik cumhuriyetlerinin bugün aynı şekliyle tanınması, bu topraklarda yaşayan halkların hak ve çıkarlarının, "Uluslararası Hukuk'un" gereklerinin hiç biri göz önüne alınmadan, bu halkların özgür iradesi olmaksızın ve hatta onların çıkarlarına aykırı olarak zorla gerçekleşmektedir. 

Üstelik eski SSCB Cumhuriyetleri BM'ye kabul edildikleri zaman, bu birlik cumhuriyetlerinin bünyesine giren birçok ulus (Abhazlar'da dahil) kendi devlet egemenliklerini ilan eden kararlar almışlardı. SSCB'nin, "Federasyon Üyeleri" hakkındaki yasasına göre, özerk cumhuriyetler, birlik cumhuriyetleri ile aynı ölçüde SSCB Federasyonu'nun aynı öğeleri olarak kabul ediliyorlardı. bu şekilde eski birlik cumhuriyetleri BM'ye sadece hesapsız, değil, bir çok halkın, özellikle de 1000 yıldan fazla devlet geleneğine sahip olan Abhaz Halkının ulusal - Devlet Bağımsızlığı ve egemenliği delerasyonunu açıkça ihlal edilerek kabul edilmiştir. 

....................................

Kendi halkı için özgürlük, bağımsızlık ve kaba bir dikta, diğer küçük ve bu yüzden de savunmasız halka karşı açık bir şovenizm; işte Gürcistan'ın Abhazya'ya karşı yönelik poltikasının temelinde yatan iki ahlalak anlayışı. 

Şevardnadze'nin Gürcistan radyosunda 7 ve 8 Aralık 1992''de yaptığı konuşmaların Abhaz halkını endişelendirmemesi mümkün değildir. Gürcistan lideri bu konuşmalarında, bütün Abhaz halkının imha edilmesi niyetini açıkça itiraf ediyor. Gürcü Komünistlerin eski önderi özellikle şunların altını çiziyor:

"Buranın (Abhazya'nın - Abhazyam.com) Gürcü Toprağı olduğunu ve burada Gürcistan devletinin kuracağı düzenin geçerli olacağını herkes anlamalıdır... Gürcistan'ın kaderi, özgürlüğe ve bağımsızlığa giden yolu bugün Abbhazya'da çözülüyor. Bu yüzden bütün Gürcü vatandaşlarını Gürcistan'ın bu özgürlük ve bağımsızlık mücadelesindee elinden geleni yapmaya çağırdım. Tekrarlıyorum, bu karar kendimle yaptığım mücadele sonunda inançlarıma ve görüşlerime aykırı olarak benim tarafrımdan alınmıştır. Bu doğru değildir, fakat başka yol yoktur.... Bu savaş uzun olmamalıdır, dünya bize inanıyor ve dünya bize birkez inandı, onu aldatmamak zorundayız. Biz barış yanlısıyız ve mümkün olduğunda çabuk bu savaşı bitirmek zorundayız. 2000'li yıllara doğru Gürcistan dünyanın en mutlu ülkesi olacaktır"   
 
Kaynak: www.abkhazinform.com
 
www.abhazyam.com

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.