RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 29 Temmuz 2019, Pazartesi 21:56:11 tarihnde eklendi. 545 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Ruşbey Smır, Yaşamını Yitirdi!

II. DERECEDEN AHDZ – APSHA NİŞANI SAHİBİ ABHAZ ULUSAL ŞAİRİ RUŞBEY SMIR, 70 YAŞINDA YAŞAMINI YİTİRDİ!
Ruşbey Smır, Yaşamını Yitirdi!
29/07/2019. Suhum. 29 Temmuz 2019. Abhazya – İnform. Çeviri: Fatih Atan. (Atanba - Тванба). Abhazya Cumhuriyeti Ulusal Şairi ve kanaat önderlerinden II. Dereceden Ahdz – Apsha Nişan sahibi Ruşbey Smır, 70 yaşında, yaşamını yitirdi.
 
Değerli okuyucular, ruşbey Smır’ın ölüm haberini alınca, gerçekten çok derin bir üzüntüye kapıldım, çünkü, Ruşbey Smır, 1992 – 1993 Abhazya Kurtuluş Savaşı sırasında, Türkiye’ye gelerek soydaşlarını Abhazya’ya davet eden, heyetin içerisinde bulunuyordu. Ve ben bu heyeti 1 ay boyunca, Anadolu’da bulunan Abhaz Diasporası ile tanıştırdım.
 
Heyetin gezisi sırasında tutmuş olduğum notları, 2009 yılında “Türkiyedeki Abhazlar” adlı kitabımda siz değerli okurlar ile buluşturdum. Heyet, Halk Kahramanı Gojba Mirod, Şair Smır Ruşbey ve İktisatçı Eydzupha Fenye’den oluşuyordu. Gojba Mirod, savaş sırasında yaşamını yitirdi, şimdi Smır Ruşbey aramızdan ayrıldı. Bizlerde ayrılmadan önce, kitabımın, Abhaz diline çevrilmesi sözümü tutmak için, yarım kalan çalışmalarımı bitirmek istiyorum. En azından Ruşbey Smır’a vermis olduğum söz, yerine getirmek istiyorum.
 
Sevgili Ruşbey, “Şişnani!” şiirini okurken, Diaspora insanları ağladığında, kendi gözyaşlarının da aktığını gördüm.  
 
Sen, Abhaz ulusu ve Diasporasının, kalplerinin en derinlerinde ki yerini aldın.
 
Abhaz Ulusunun başı sağolsun! 
 
Abhazyam.com Genel Yayın sorumlusu Fatih Atan (Atanba - Тванба). 
 
Smır Ruşbey Khazaratovich Yaşamı:
 
Smyr Rushbey Khazaratovich, 13 Şubat 1950'de Gudauta Bölgesi, Aatsy köyünde doğdu. Primorskaya ortaokulundan mezun oldu. Lise öğrencisi iken şiir yazmaya başladı.

Artyom Ankvab, genç şairin şiirlerinin bulunduğu defteri, şair Vladimir Ankvab’a iletti. (13 yaşlarındaydı), Vladimir Ankvab, Rushbey’in çalışmalarını destekledi. Bu gelişme, Ruşbey Smır’ın  çalışmalarını daha da yaratıcı duruma getirdi.

1972'de, R.Smır, Suhum Devlet Pedagoji Enstitüsü Filoloji Fakültesine girdi, ancak ikinci yılda göz hastalığının alevlenmesi nedeniyle öğrenimini bırakmak zorunda kaldı.
1970–1975 yıllarında R. Smır, Novy Afon'daki Psyrdzha turizm merkezinin kütüphanecisi olarak çalıştı.
1985-1987'de Moskova A. M. Gorky Enstitüsünde 2 yıl Yüksek Edebiyet Kurslarında çalıştı.
1968'den bu yana, şairin dizeleri düzenli olarak “Alashara”, “Akua-Sukhum” «Алашара», «Аҟәа-Сухум» dergileri ve  “Aԥsny ҟaԥsh” «Аԥсны ҟаԥшь» vd. gazetelerde yayınlandı.
1973 yılında, "Yıldızların Dansı" «Пляска звезд»adı ile ilk şiir koleksiyonu yayınlandı.
R. Smır’ın, sırası ile Стрела» (1979), «Мои горы» (Сухуми, 1981), «Кукушки перекликаются» (1988), «Быстрые мои кони» (1990), «Рада гуша» (1994), «Голос» (2005) и diğer eserleri yaytınlandı. 
Şarkılar, R. Smır'ın birçok şiiri şarkılara ilham olmuştur. 
XX yüzyılın başında. nesir yazarı olarak kendini kanıtladı. 2002 yılında, «Алашара» “Alascha” dergisinin ilk sayısında “Akıllı” «Кубча» adlı öyküsü yayınlandı.
Ruşbey Smır’ın eserlerindeki Yaratıcılığının ana temalarını ülkesi, halkı ve insanlar oluşturuyor. Vatanı olmadan kendisini düşünmez - Abhazya, şarkılarının kaynağını ülkesi oluşturuyor.
R. Smır’ın eserlerinde Abhaz halkının kahramanlık ve trajik tarihi, kahramanlığı özel bir yer işgal ediyor.
R. Smır, Abhaz halkının ulusal kurtuluş mücadelesinde etkin rol aldı.
 
Kaynak: www.abkhazinform.com
 
www.abhazyam.com

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.