RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 26 Temmuz 2019, Cuma 00:03:01 tarihnde eklendi. 853 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Stalin, Abhaz Liderleri Katletti!

LEON (LEV) TROTSKY “ABHAZYA CUMHURİYETİ YÖNETİCİLERİNİN İMHA EDİLMESİ, SSCB’NİN TÜM ULUSAL LİDERLERİNE KARŞI YAPILAN KANLI HAÇLI SEFERİNİN BİR PARÇASIDIR!”
Stalin, Abhaz Liderleri Katletti!
25/07/2019. Caucasus Archives. @CaucasusWorld . 22 Temmuz 2019. /Sunderland Daily Echo and Shipping Gazette – 17 Kasım 1937/ Çeviri: Fatih Atan. (Atanba - Тванба). Sovyet Devriminin en önemli lidrerlerinden olan Leon (Lev) Trortsky, V. İ. Lenin’in ölümü sonrasında J. Stalin ile görüş ayrılığına düşerek SSCB dışına çıkmak zorunda kaldı, kısa bir süre İstanbul’da yaşayan Leon (Lev) Trotsky, Stalin yönetiminin baskıları sonucunda, Meksika’nın başşehri Meksico City’de yaşamak zorunda kaldı. Meksika’da da muhalefetini sürdüren Leon (Lev) Trotsky, 21 Ağustos 1940 tarihinde, J. Stalin tarafından düzenlenen suikast sonucu yaşamını yitirdi. 
 
Aşağıdaki belge Abhazya SSCB’nin kurucları olan Nestor Lakoba ve Ephrahim Eshba’nın Josef Stalin ve L. Beria tarafından katlediklerinin bir nevi kanıtı niteliğini taşımaktadır. 
 
Leon (Lev) Trotsky’in, Mexico City’de Reuter Haber Ajansı’na yapmış olduğu söyleşiyi aktaran 17 Kasım 1937 Tarihli Sunderland Daily Echo and Shipping Gazette’deki yazıyı bizlerle buluşturan Caucasus archives @CaucasusWorld’e teşekkürler.
 
Aynı zamanda bu yazıyı, 1970’li yıllarda TC’deki ender Troçkistler arasında bulunan üç fakülte arkadaşıma ithaf etmek istiyorum. (bildiğim kadarı ile de başka da yoktu, galiba)
 
17 Kasım 1937 Tarihli Sunderland Daily Echo and Shipping Gazette
 
*****

“Stalin'in Rakiplerinin “Toptan Katliamı”

Trotsky’den Saldırı! 

Reuters Haber Ajansı’nın, Mexico City’den belirttiğine göre, Leon  (Lev) Trotsky’in yaptığı açıklamada, Stalin ile uzun süreden beridir devam eden ve acılı bir dönemdir vermiş olduğu saldırgan mücadelesine geri döndü. 

Trotsky bir röportajında “Hayali ve fantastic isyan teşviği suçlamaları ve sonsuz saydaki ufak başka suçlamalardan dolayı yüksek ve düşük düzeydeki insanların toplu katliamının tek nedeninin, Stalin’in, halkın gelecek seçimde onun hükümetine karşı olan memnuniyetsizliklerini dile getirecek yönde oy kullanacağı korkusu olduğudur” değerlendirmesinde bulundu.    

Trotsky “Abhazya Cumhuriyeti’nin yönetici gurubunun imha edilmesi, Sovyetler Cumhuriyeti’nin bütün ulusal liderlerine karşı uygulanan kanlı haçlı seferlerinin bir parçasıdır” dedi.

Trotsky “Orta Rusya Cumhuriyeti’nin yaşamını boğan bürokratik merkezileşme, içerisinde bulunan büyüklü küçüklü sayısız cumhuriyetin ulusal özerkliğinin çevrelenmesiyle uyumsuz duruma düştü. Tehlike, bu siyasi hoşnutsuzlukların, sınırlar içerisinde yapılacak olan yeni seçimlere yansımasıdır.

Öte yandan, böylesi bir seçim arifesinde, kafaları kesildi, (irili, ufaklı özerk cumhuriyet lider ve yöneticileri, yönetimden alındılar, öldürüldüler, ya da sürgüne gönderildiler - abhazyam.com), ancak herkesi suçlarını itiraf ettirmeye zorlayan bu egemen gurup, asıl kendisinin bir çok masum insanın kanının akıltılmasına yol açmasının nedeninin, kendi iktidar gücünü koruma mücadelesi olduğunu itiraf edemez” dedi.     

*****
 
(Not: V. İ. Lenin’in yakın çalışma arkadaşları ve Abhazya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin kurucuları olan Nestor Lakoba ve Ephrahim Eshba, J. Stalin ve L. Beria tarafından katledildiler. Abhazya Merkez Yürütme Kurulu Başkanı (1930 – 1936) Nestor Apollonovich Lakoba, 1 Mayıs 1893’de doğdu.
 
Nestor Lakoba, Aralık 1936 Tarihinde Tiflis’te Lavrentin Beria tarafından zehirlendi ve “Halk Düşmanı” ilan edildi. Nestor Lakoba’nın ölümü, Abhazya tarihinde ülke içerisinde büyük ölçekli baskının başlangıcı olarak kabul edilir.
 
Nestor Lakoba’nın kardeşi Mihail (Abhazya İçişleri Bakan Yardımcısı, Halk komiseri) tutuklandı ve daha sonra öldürüldü. Nestor Lakba’nın karısı Saria ve 14 yaşındaki oğulları Rauf ve ayrıca Nestor ve Saria’nın bütün yakın akrabaları tutuklandılar. Saria, sürekli olarak işkence altında kaldı. Rauf, 1941 yılında kurşuna dizildi. 
 
Abhaz halkının hakları için ilkeli ve cesurca savaş veren savaşçısı Ephraim Eshba sadece 46 yıl yaşadı (1893 – 1939) ancak halkı için çok şey başardı” – Ayrıntılı bilgi için abhazyam.com daki konu hakkındaki yazılara bakabilirsiniz.)
 
www.abhazyam.com 

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.