RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 24 Temmuz 2019, Çarşamba 21:27:16 tarihnde eklendi. 885 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Gal Bölgesindeki Abhazlar!

ABHAZYA’NIN GAL BÖLGESİNDE (MURZAKAN) YAŞAYAN ABHAZ KÖKENLİ GÜRCÜLER (MENGREL) ESKİ SÜLALE İSİMLERİNE GERİ DÖNÜYORLAR.
Gal Bölgesindeki Abhazlar!
24/07/2019. Suhum. 24 Temmuz 2019. Abhazya – İnform. Çeviri: Fatih Atan. (Atanba - Тванба). “Murzakan Abhazlar Konseyi” Başkan Yardımcısı Elisher Zukhba tarafından, Gal Bölgesi’nde yaşayan Murzakan Abhazlar Konseyi’nin 3. Kongresinde yaptığı konuşmada, Abhazya Cumhuriyeti’nin Gal Bölgesinde yaşayan 400’ün üzerindeki kişi, eski Abhaz soyadlarını geriye aldılar.
 
Zuhba “Murzakan Abhazlar Konseyi” kuruluşundan bu yana geçen beş yıl içerisinde, 900’e yakın kişi, eski Abhaz soyadlarını geri almak için yardımda bulşunulması amacı ile kuruma başvuruda bulunulduğunu söyledi.
 
“Murzakanlar Kongresi”, 20 Temmuz günü – Gal şehri’nin kuruluşunun 87. Yıldönümünün kutlandığı gün yapılıyor. Gal şehrinin kurucusu, Tlabgan Ketsba’dır.      
 
“Murzakan Abhazlar Konseyi” – Gal şehri sakinlerinin en kısa süre içerisinde Abhazya’daki yaşama katılımı ve Abhaz soyadlarının geri alınması ile ilgileiniyor. Konsey, ayrıca Gal Bölgesinde önceliğin Abhaz dili ve Abhazya’nın tarihinin öğrenim görüleceği bir yatılı okul kurmayı amaçlıyor. 
 
Gal Bölgesinde, Temmuz 2014’de “Murzakan Abhazlar Konseyi” Sivil Toplum Kuruluşu olarak kuruldu. Kuruluşun amacı, Murzakan Abhazlarının soyundan gelenlerin sosyal sorunları, Abhazya’daki yaşama uyumları, etkin katılımları ve Abhazya’nın kamusal ve siyasal yaşamına etkin katılımlarını sağlamak olarak belirtiliyor. Kongrede, Tengiz İnal- ipa “Samurzakan Abhazlar Konseyi” başkanlığına seçildi. 
 
Gal Bölgesi sakinlerinin %95’i etnik Gürcü (Mingrel) kökenli olarak biliniyor, fakat bölgedeki herkes Abhaz kökenlerinin farkında bulunuyor. Bu sülalelerin arasında Abhaz isimleri değişime uğrayarak, Abukhbaya, Agırbaya, Adzınbaya, Akitsbaya, Anchabadze, Arshbaya, Arguniya, Bagbaya, Butbaya, Gvazbaya, Zvanbaya, Zuhbaya, İnalishvili, Ketsbaya, Kirtbaya, Nolbaya, Kvatsabaya, Kavhbaya, Kakubaya, Lakerbaya, Zuhbaya, Eshbaya, vd. isimlerini aldılar.  
 
Kaynak: www.abkhazinform.com
 
www.abhazyam.com

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.