RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 30 Mayıs 2019, Perşembe 11:09:01 tarihnde eklendi. 681 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Suriye – Abhazya Dayanışması!

SURİYE ARAP CUMHURİYETİ’NİN ABHAZYA’NIN BAĞIMSIZLIĞINI TANIMASINDAN BU YANA 1 YIL GEÇTİ!
Suriye – Abhazya Dayanışması!
30/05/2019. Suhum. 29 Mayıs. Sputnik. Asmat Zvizhba. Çeviri: Fatih Atan (A’tanba - Тванба). Suriye Arap Cumhuriyeti’nin Abhazya Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını tanımasından bu yana 1 yıl geçti. Abhazyam.com olarak Suriye Arap Cumhuriyeti Beşar Esad Devlet Yönetimini bu cesur kararını bir kez daha kutluyor ve teşekkür ediyoruz.
 
Suriye Arap Cumhuriyeti ve Abhazya Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkilerin nasıl geliştiği, taraflar arasında hangi alanlarda yakın işbirliği içerisinde olduğu ve daha önceleri ne tür işlerin başarıldığı konusunda, devletlerin bağımsızlıklarını karşılıklı olarak tanınmasının yıldönümünde, ne tür aşamalardan geçildiğini anımsamak gerekiyor.     
 
Karşılıklı tanıma ve işbirliğinin ilk adımlarını anımsayalım!
 
Bundan tam bir yıl önce, Abhazya ve Suriye Arap Cumhuriyeti, bağımsızlığın karşılıklı olarak tanındığını ve diplomatik ilişkilerin kurulması kararının alındığı açıklandı. 
 
Ülke yönetimlerinin resmi açıklamaları, Şam'da düzenlenen Abhazya, Suriye ve Güney Osetya büyükelçilerinin bir araya geldikleri üçlü toplantı öncesinde geldi. Büyükelçiler tebliğin metni ve tarihi konusunda anlaştılar, ilgili belge alışverişinde bulundular.
 
Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Raul Hadjimba, karşılıklı tanımanın, Abhazya Dışişleri Bakanlığı’nın, Rusya’daki Abhazya Büyükelçiliği’nin ve diğer bakanlıkların yaptığı önemli çalışmalar sonucunda geldiğini belirtti.
 
Raul Hadjimba "Abhaz ve Suriyeli yetkililerin karşılıklı ziyaretleri gerçekleştirildi, yakın temaslar kuruldu. Suriye Arap Cumhuriyeti'nin liderliğinin yapmış oldukları çalışmaların bu aşamasını çok takdir ediyoruz ve ilişkilerimizin karşılıklı saygı ve işbirliği ruhu içinde gelişeceğinden eminiz. Eminim ki yakında Suriye topraklarına barış gelecektir. ve insanları barışçıl bir yaşama başlayacaktır" açıklamasında bulunmuştu. 
 
Bu gelişmelere bağlı olarak, Gürcistan Dışişleri Bakanlığı tarafından 29 Mayıs’ta yapılan açıklamada, Suriye ile diplomatik ilişkilerin kesildiği açıklandı.
 
Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Iraklı Tujba’ya göre, Abhazya’nın Suriye tarafından tanınması birçokları için beklenmedik ancak Abhaz diplomatlar için beklenen bir gelişme idi.
 
Irakli Tujba "Geçtiğimiz birkaç yıl boyunca, dışişleri bakanlığı ve diğer ilgili kurumlar, Suriye devlet yönetimi temsilcileriyle doğrudan temas kurmak için koşullar yaratmayı amaçlayan oldukça etkin ve yoğun bir çalışma gerçekleştirdiler. Dışişleri Bakanları ile Abhazya Cumhuriyeti’nin Moskova Büyükelçiliğinde toplantılar düzenledik, diğer çalışma alanlarında, Suriye Arap Cumhuriyeti ilesivil toplum alanlarında işbirliğine gidildi.Toplamda, tüm bu yaşanan gelişmeler sonucunda bugün aramızda kurulan siyasal ilişkilerin kurulmasına yol açıldı. Ülkeler arasında resmen diplomatik ilişkiler kuruldu ve ben bu ilişkilerin, sadece siyasi alanda değil, aynı zamanda tüm diğer alanlarda da gelişeceğinden eminim” dedi. 
 
1 Haziran 2018’de, Abhazya'nın tanınmasına destek ve teşekkür amacı ile Sohum'da bulunan, Geriye Dönüş Bakanlığı'nın önünde bir miting düzenlendi. Mitinge birçok insan geldi ve aralarında tarihi vatanlarına geri dönen Suriye vatandaşları da vardı.
 
Abhazya Geriye Dönüş Bakanı Beslan Dbar mtingde yaptığı konuşmada, Abhazya'nın Suriye Arap Cumhuriyeti tarafından tanınmasının sonsuza dek Abhaz halkının tarihinde önemli bir olay olarak kalacağını belirtti.
 
Beslan Dbar “Beşar Esad liderliğindeki Suriye, yedi yıldan fazla bir süredir terörle savaştı ve bugün Suriye halkı kazandı. Rusya Federasyonu bu zafere büyük katkı sağladı. Suriye’nin cumhuriyetimizi tanıması büyük bir olaydır, bunun gerçekleşmesine katkıda bulunan herkesi kutluyorum” dedi.
 
Beslan Dbar, 1992-1993 Abhazya halkının Yurtseverlik Savaşı sırasında Abhazya'nın bağımsızlığı mücadelesinde, Suriye’de bulunan Abhaz Diasporası temsilcilerinin önemli katkılarda bulunduğuna dikkat çekti.
 
Kaynak: http://sputnik-abkhazia.ru
 
www.abhazyam.com

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.