RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 23 Mayıs 2019, Perşembe 11:19:45 tarihnde eklendi. 500 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Moskova Uluslararası Müze Festivali!

ABHAZYA, XXI. ULUSLARARASI MOSKOVA MÜZE FESTİVALİ’NE, DİMİTRİ GULİA’NIN EV MÜZESİ İLE KATILIYOR.
Moskova Uluslararası Müze Festivali!
23/05/2019. Suhum. 22 Mayıs 2019. Sputnik. Badri Yesieva. Foto: Tomas Tkhayitsuk. Çeviri: Fatih Atan (A’tanba - Тванба). XXI. Uluslararası moskova Müze Festivali – 2019, 30 Mayıs – 02 haziran 2019 tarihleri arasında, Moskova’da “Manege” Merkez Sergi Salonu’nunda gerçekleşecek.
 
Abhazya Cumhuriyeti Kültür ve Tarih – Kültürü bakanı Elvira Arsalia, Sputnik Haber ajansı muhabirine verdiği bilgiye göre, Moskova’da düzenlenen XXI. Uluslararası Müze Festivali’ne Abhaz yazar Dimitri Gulia’nın Edebiyat Sanat Evi Müzesi ile katılacak.
 
Arsalia “Bu yıl ki festival, Gulia edebiyat müzesi ile katılacağız. Gerçek şu ki bizim standımızın teması ‘bu müzeler müzesinin varlığı, Abhaz ve Rus Yazarların Kültürel Bağları’ ve Abhazya’yı seven tüm yazar , şair ve bilim insanlarının ülkemizi ziyaretleri ile başladı” bilgisini verdi.
 
Abhaz pavyonu, iki farklı kültürün, yazarların toplumların karşılıklı ne düzeyde olduğunu gösterecektir. Dimitry gulia Ev Müzesi Müdürü Svetlana Korsaya, abhaz heyeti olarak nasıl gidileceği bilgisini verdi. Korsaya “Üç asna başlığımız olacak, 100 yıllık ‘Apsnı’ Gazetesi, ‘Abhazya’daki Rus Yazarlar’, “Dimitri Gulia 145 Yaşında’. Ayrıca, fotoğraf, video, afişler ve el ilanlarımızda bulunacak” dedi.
 
Abhazya, Moskova’da düzenlenen Uluslararası Müze Festivali’ne üçüncü kez katılıyor.           
 
“Not: Dimitri İosifovich GULİA 21 Şubat 1874 Tarihinde Guldripsh Eyaleti Gumista Bölgesi Uarcha Köyü'nde doğdu. 07 Nisan 1960 Tarihinde Agudzera Köyü'nde öldü.

Dimitri GULİA fakir bir köylü ailesinin çocuğu olarak dünyaya geldi. Küçük çocukluğu döneminde Guıma'da bulunan bütün Abhazlar gibi ailesi ile birlikte Türkiye'ye göç etti, ancak babası ailesini yeniden anavatanına geri döndürmeyi başardı. Öğretmen oldu. 1892 yılında K. D. MAÇAVARİANİ ile birlikte bugün kullanılan Abhaz alfabesini hazırladı. 1912 yılında Dimitri GULİA'nın şiirleri bir bütün halinde toplandı.

Dimitri GULİA 1921 yılında ilk Abhaz Tiyatro Topluluğunu kurdu. Abhaz dilinde yayınlanan "Apsny Gazetesi"nin ilk yayıncısı ve editörü oldu. Dimitri GULİA 1919 yılında Muhacir'da bulunan Abhazlar için yazmış olduğu "Yaban Ellerdeki Gökyüzü Altında" öyküsünü yazdı. Dimitri GULİA Roman olarak "Kamachich", "Benim Yuvam" Destanı, "Abhazya hakkında Şarkılar", "Köyde Sonbahar" vd.

Dimitri GULİA, Abhaz kültürünün gelişminin dahisi olarak yer aldı. Onun Abhaz Etnografyası, tarihi, dili, konularında okullarda okutulan ders kitapları bulunuyor. İncil ve hristiyan dualarını ilk olarak Abhaz diline çevirdi. Şairin mezarındaki yeni bir anıt heykeltraş S. İVANBA tarafından 2009 yılında inşa edilerek açıldı. Eski anıt 1992 - 1993 kurtuluş savaşı sırasında Gürcistan'a bağlı terörist guruplar tarafından bomba ile patlatılarak imha edilmişti. Abhazyam.com”
 
Kaynak: http://sputnik-abkhazia.ru
 
www.abhazyam.com

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.