RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 15 Mayıs 2019, Çarşamba 22:25:03 tarihnde eklendi. 1394 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Kesik Minare Yok Edildi!

ANTALYA'NIN SİMGESİ, KALE İÇİ'NDEKİ "KESİK MİNARE" RESTORASYON ADI ALTINDA YOK EDİLDİ!
Kesik Minare Yok Edildi!
15/05/2019. Antalya. 15 Mayıs 2019. Abhazyam.com. Fatih Atan (Atanba - Тванба). Değerli Abhazyam.com izleyicileri, bugün sizlere Abhazya - Kafkasya, TC ve Dünya Siyaseti ve olayları dışındaki bir konu hakkında bilgi vermek istiyorum. 
 
İnsan yaşamış olduğu şehir, köy, kasaba daki gelişmeler karşısında duyasız olur, kendisini yaşamın normal akışına bırakırsa, Alman Papaz Martin Niemöller'in Nazilerin kendisini almaya gelene kadar, "Sesimi Çıkarmadım!" durumuna düşer, işte ben o duruma düşmek istemedim.
 
Konu, yaşamış olduğum şehir olan Antalya ile ilgili.
 
Antalya, geldiğim yaklaşık 20 yıl boyunca, sokaklarında, bahar aylarında, portakal, mandalina, turunç ağaçlarının aromalarının kokuları ile yaşadık, ancak son yıllarda asfalt, beton ve çimento kokusu sonucunda yükselen binaların oluşturduğu yaşanılmaz bir sıcaklığa doğru hızlı bir gidiş var.
 
Herhalde yakında, beton çölü ile karşılaşacağız. 
 
Arkadaşlarımızla, hergün eve dönüş yolumuz üzerinde bulunan, "Kesik Minare" önünden geçerken, içeride bulunan antik dönemden kalan tapınak ve üzerine bizans döneminde inşa edilen büyük bir kiliseden arta kalan eserleri görüdüğümde neden bu eserler gün yüzüne çıkarılmıyor diye düşünürdüm. 
 
Gerçi Selçuklular ve Osmanlılarda eksik kalmamış, bunların üzerine Camii dikmiş. "Korkut Camii" 1846'da yaşanan yangın sonrasında hiçbir kalıntısı kalmamış, ancak Antalya'nın değerli simgelerinden biri olan ve önünde turistlerin resim çektirdiği "Kesik Minare" ve Antik Tapınak ile Kilise kalıntıları kalmış.
 
Benim bu düşüncelerimi, Vakıflar Genel Müdürlüğü öğrenmiş gibi, geçtiğimiz yıl Kesik Minare ve antik alan 2018 yılında etrafı yüksek paravanlarla çevrelendi ve bir inşaat vinçi kuruldu. bu gelişmeyi görünce, aklıma hemen, İstanbul Boğazı'ndaki "Sünger Bop" kale vd. restorasyon adı altındaki inşaatlar geldi. 
 
Arkadaşlarıma, endişelerimi ilettim, ama onlar yukarıda sözünü ettiğim Alman Papaz konumuna girdiler.
 
İnşaatın, özür dilerim "Restorasyonun" demek isterdim ama bana göre doğru söz inşaat olduğu için, çevrede dışarıdan getirilen çimento, tuğla vb. inşaat malzemeleri gördüğüm için bu sözü kullanmanın doğru olduğunu düşünüyorum.
 
Bizler 1970'li yılların hızlı üniversite öğrencileri pek rahat durmazdık, bilenler bilir, 78 yıllığında arkadaşım "Hocam Dernek Kararıyla" tümcesini duyarsanız, anlayın ki sınıfa Fatih girmiştir. Önemli özelliklerinden biri de girdiği derslerde muhakkak hocalara soru yöneltmektir." diye not düşmüştü.
 
Yine o günlerimden, kalan hislerim depreşti, herhalde.  
 
 Geçtiğimiz gün, Kesik Minarenin önünden geçerken, birden karşımda "Kesik Minare"nin olmadığını gördüm, yerinde tamamı ile yeniden inşa edilmiş bir minare gördüm. Antalya'nın o simgesi yok olmuştu. 
 
Yerini, "Sünger Bop!" Kesik Minare almıştı. 
 
Artık içeride nelerin olabileceğini siz düşünün, inşaatın çevresinde dolaşırken, İnşaatı (Restorasyonu) yapan kurumun ofisini gördüm, içeride iki kadın çalışan vardı, bilgisayarlar ve fotoğraflar ile çalışmalarını sürdürüyorlardı. Kendilerinden konu hakkında bilgi istediğimi, "Kesik Minare"nin neden yok olduğunu, antik kalıntıların nasıl korunacağını sordum, verilen yanıt minarenin yerinde durduğunu, sadece yıkılan çatı kısmının onarıldığı idi, ama ben bunun yeni bir inşaat olduğunu ve herhalde yeni bir Camii'nin de "Korkut Camii"nin aslına uygun (nasıl olacaksa) inşa edileceğini  belirttim.
 
Almış olduğum yanıt, evet Korkut Camii'nin aslına uygun bir inşaatın olacağını, diğer antik kalıntılarında kurulacak olan müzede sergileneceği idi. 
 
Evet, değerli okuyucular, sizleri fazla yormadan bitireyim, çevresinde butik otellerin, içki içilen restoranların, turistlerin kol gezdiği, Antalya'nın en turistik, tarihi bir bölgesinde, herhalde açılışını da devlet büyüklerinin yapacağı "Yeni" bir ibadethane (Camii) açılışı gerçekleşecek. 
 
Benden bu kadar artık, bundan sonra, TC - Antalya'nın meşhur çevrecileri, Camii çevresinde ki otel ve içki ruhsatı olan restoran sahipleri  "Seslerini Çıkartsın!"
 
www.abhazyam.com        

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.