ABHAZ DİASPORASI TİYATRO TOPLULUĞU “ABISTA” 2. OYUNU “ÖTE(DE)KİLER” İLE MAYIS AYINDA İSTANBUL’LU TİYATROSEVERLERİN ÖNÜNE ÇIKIYOR!
08/05/2019. İstanbul. Abısta Tiyatro. Grafik Tasarım: Rabia Gençer. Fatih Atan (A’tanba - Тванба). Abhaz - Kafkas Diasporası gençleri tarafından 2016 yılında kurulan ve usta tiyatro oyuncusu ve yönetmeni Ayla Algan’ın desteği ile Sanat Yönetmenliğini Nazlı Başaran’ın yaptığı ABISTA Tiyatro Topluluğu, Kafkas göçünü anlatan ilk oyunları, "YUVA - Bir Eve Dönüş Hikayesi" adlı müzkal - dram tiyatro oyunu sonrasında, ikinci oyunu, “ÖTE(DE)KİLER” ile tiyatroseverlerin önüne çıkıyor. Oyun, 1992 – 1993 Abhazya Kurtuluş Savaşını anlatıyor. Abısta Tiyatro Sanat Yönetmeni Nazlı Başaran (Şıbzah), bu oyunda Abhazları “Gül” olarak gösteriyor, onlara karşı savaşmaya gelenleri ise, o gülleri kesenler olarak belirtiyor.
Abısta Tiyatro ÖTE(DE)KİLER Oyunu; 14 Mayıs 2019 Kadıköy – Tiyatro Akla Kara’da Saat 21:00 ve 16 Mayıs 2019 Kadıköy – Caddebostan Kültür Merkezi Saat 21:00’de tiyatroseverlerin karşısına çıkacak. Biletler İstanbul Abhaz Kültür Derneği ve İstanbul Kafkas Kültür Derneği’nden (Bağlarbaşı) temin edilebilir. İletişim: 05069005280 – 053050371764. Biletler tükenmek üzere.
Abısta “ÖTE(DE)KİLER” Tiyatro Oyunu: “1 Perde – 1,5 saat”
Yazan ve Yöneten: Nazlı Başaran. Hareket Düzenlemesi: Ender Azın. Proje Asistanları: Pelin Habiçoğlu. Sercan Toksör. Oyuncular: Atakan Şurdum Avcı, Burak kumaş, Büşra Münevver Öztepe, Ender Azın, Ergül Miray Şahin, Khibla Atan, Pelin Habiçoğlu, Sercan Toksöz, Setenay Özbaş ve Zeki Siyakoğlu.
Konu: 1992 – 1993 yılları arasında, Gürcistan’ın Abhazya topraklarına haksız işgalini konu alıyor. Yıllarca süren savaşlar ve esaret duygusu sonrasıbağımsızlığını ilan eden bir milletin bu haksız işgal sonrası, nasıl dünyaca yok sayıldığını ve ülkedeki insanların bu duruma karşı nasıl başkaldırdıklarının yıllar sonra “yeniden yorumlanması” olarak karşımıza çıkıyor.
Bir ailenin son akşam yemeği ve sonrasında sofralarının dağılmasına odaklanan oyun, iki taraflı bir bakışla savaşın insanlar üzerindeki etkisi, varoluş mücadelesi, yaşam ve ölüm arasındaki döngüye ağırlıkla yer veriliyor.
Oyunda imgesel olarak güller ve kasapların arasındaki savaş anlatılırken alt metinde savaş ortasında öteli olmak, ötedeki olarak kalmak, çaresizlik, şaşkınlık ve birlik olarak direnmek duygusu derinden işleniyor.
Çağdaş dans ve fiziksel tiyatro örneği olarak karşımıza çıkan Abısta Tiyatro Topluluğu’nun ikinci oyunu yine kültür araştırması, kimlik kavramı ve bireyin kökenlerine doğru yapılan yolculuğunu merkezine alıyor.
Abhazyam.com olarak “Abısta Tiyatro Topluluğu”na değerli çalışmalarında başarılar diliyor, vermis oldukları emeklerinden dolayı kutluyoruz.
İYİ Kİ VARSIN ABISTA!
www.abhazyam.com