RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 20 Mart 2019, Çarşamba 13:09:23 tarihnde eklendi. 1044 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Gürcistan’dan, Ermenistan’a Tehdit!

SALOME ZURABİSHVİLİ, ERİVAN’A DAĞLIK KARABAĞ YETKİLİLERİNİN, ABHAZYA VE GÜNEY OSETYA İLE OLAN TEMASLARINDAN DUYDUĞU MEMNUNİYETSİZLİĞİNİ BELİRTTİ.
Gürcistan’dan, Ermenistan’a Tehdit!
20/03/2019. Tiflis. 14 Mart 2019. REGNUM. Çeviri: Fatih Atan (Atanba - Тванба). Gürcistan Devlet Başkanı Salome Zurabishvili, Erivan’a düzenlemiş olduğu resmi ziyaret sırasında, Ermenistan Devlet Yöneticileri ile yaptığı görüşmelerde, Gürcistan ve Ermenistan’ın, Kafkasya’ya güçlü ve tarihsel önemini geri getirme potansiyeline sahip olduğunu söyledi.     
 
İki ülke yöneticileri tarafından yapılan açıklamalar, geleneksel mesaj ve değerlendirmeler içerdi, iki ülke halkları arasında varolan asırlık dostluk ve ortak varlıklar vurgulandı. Ancak yapılan açıklamaların bazıları, Ermenistan tarafı açısından hiç de hoş değildi.
 
Salome Zurabishvili’nin Bakü’ye yaptığı ziyaret sırasında Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü destekleyen açıklamalar sonrasında Erivan’a yapacağı ziyaret özellikle bu konuda neler söyleyeceği merakla bekleniyordu. Ermeni makamları ile yapmış olduğu görüşmelerde bu pozisyonunu yineledi ve sadece Gürcistan’ın uluslararası hukukun normlarına uygun olarak varolan tüm sorunların barışçıl çözümünden yana olduğunu vurguladı. (Salome Zurabishvili, Abhazya sorunun çözümü için ise, daha önceleri, iki oğlunun olduğunu ve Abhazya’yı elde edebilmek için onları savaşa göenderebileceiğini açıklamıştı – Abhazyam.com)     
 
Salome Zurabishvili, Ermenistan Devlet Başkanı Sarkisyan ile yaptığı görüşme sonrasında düzenlemiş oldukları ortak basın açıklaması sırasında “Bölgemizde birçok zorluk bulunmaktadır ve bunları aşmanın yolu, seçeneği olmayan uluslararası hukuk normlarına dayanarak barışçıl yöntemler olduğunu bilmeliyiz. Bu tür çatışmalar, ilerlememmizi ve gelişmemizi engelledikleri için çöüme ulaşmalıdır. Ve bu yol görüşme ve diyalogdan geçer. Gürcistan açısından, bölgede varolan çatışmaların Gürcistan topraklarına aktarılmaması çok önemlidir” dedi.
 
Gürcistan Devlet Başkanı, Ermenistan Parlamentosu Başkanı ile yapmış olduğu görüşme sırasında da “Ayrılıkçı .Bölgeler” yetkililerinin desteklenmiş olduğu ilişkilerin kabul edilemezliğini vurgulayarak benzer bir açıklamada bulundu, ancak konuyu daha geniş bir çerçeve içerisinde belirtti.
 
Zurabishvili “Bildiğiniz üzere, Gürcistan’ın işgal altında bulunan iki bölgesi bulunmaktadır. Eğer, ülkelerin çılarları açısından konuşmak istersek, bizlerin ancak asıl ve tek olan ilgi alanamız bulunmaktadır, bizim egemenlik ve toprak bütünlüğümüzün sadece kelimeler içerisinde değil de eylem ile gerçek anlamda tanınmasıdır. Dağlık Karabağ heyetlerinin Abhazya ve Güney Osetya’ya gitmeleri çok üzücü ve kendileri böyle bir sorunu ortaya koydular, aslında bunlar tek ve aynı simetri içerisinde birbirine benzeyen sorunlardır. Çok üzücü bir durum, bizler, bu konularda, ülkemizle ilgili olarak bir iyi niyet taşımadığına inanıyoruz” dedi. 
 
Gürcistan Devlet Başkanı, geri kalan açıklamalarını, dostane bir tonda sürdürdü ve ülkeleri arasındaki asırlık dostluk ve işbirliğinin her alanda derinleştirilmesi gerektiğini vurguladı.
 
Salome Zurabishvili, Armen Sarkisyan ile yapmış olduğu görüşme sırasında “bizler, sadece komşu değil, dost ülkeleriz. Istikrar ve barış gerektiren bir bölgede yaşamaktayız. Her iki ülkenin de ekonomik gelişimi ve ekonomik işbirliğinin daha da derinleştirilmesi için bu bir ön şarttır” dedi.             
 
Zurabishvili, işbirliğinin gelişebileceği alanlar içerisinde, modern teknoloji, turizm, enerji ve ulaşım konularının olduğunu vurguladı. Gürcistan ve AB arasındaki ilişkilerin yanı sıra, bu bağlantıların Ermenistan’a doğru da açılma olasılığının bulunduğunu belirtti.
 
Salome Zurabishvili ayrıca, Ermenista Başbakanı Nikola Paşinyan ile de ülkeleri arasında ki ilişkilerin geliştirilmesi hakkında görüşmelerde bulundu. 
 
Salome Zurabishvili, yeni yıl tatili sonrasında, dış politika yönünde etkin çalışmalar başladı ve bunun ardından Bürüksel’I, ardından Paris ve Berlini ziyaret etti. Şubat ayı sonrasında ise Gürcistan’ın stratejik olrtak olarak görmüş olduğu Azerbaycan’I ziyaret etti. Erivan ziyareti öncesinde de Litvanya’yı ziyaret etmişti.  
 
Kaynak: https://regnum.ru/news/polit/2591088.html
 
www.abhazyam.com 

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.