RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 02 Mart 2019, Cumartesi 21:25:35 tarihnde eklendi. 8172 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Türkiye’deki Abhazya Temsilciliği!

ABHAZYA – TÜRKİYE: ÇEYREK ASIRLIK BİR KÖPRÜ: ABHAZYA’NIN TÜRKİYE TEMSİLCİLİĞİ NASIL KURULDU?
 Türkiye’deki Abhazya Temsilciliği!
02/03/2019. Suhum. 01 Mart. Sputnik. Çeviri: Fatih Atan (A’tanba - Тванба). Abhazya Cumhuriyeti’nin Türkiye temsilciliği 1 Mart 1994 tarihinde açıldı. Temsilciliğin ilk yetkilisi Vladimir Avidzba ve ikinci yetkili ise İnar Gitsba idi. İki temsilci, Sputnik’e geçen zaman ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.  
 
Temsilciliğin kuruluşunun amacı ne idi?
 
Vladimir Avidzba, 1994 – 2014 yılları arasında Abhazya Cumhuriyeti’nin Türkiye Cumhuriyeti Genel Temsilcisi olarak görev yaptı. Hatırladığına göre, temsilcilik ofisi açmanın büyük zorlukları bulunuyordu.  
 
Avidzba, "Diasporanın temsilcileri, tarihi vatanlarıyla temas kurmak ve bir temsilci ofisinin kurulmasına yardım etmek için çok şey yaptı. Yirmi yıldan fazla bir süredir, Diasporanın Abhazya hakkında daha fazla bilgi sahibi olmasını sağladık" dedi.
 
Eski temsilci, Diasporayı bilgilendirme çalışmalarının önemli alanlarından birisi olduğunu belirtiyor.
 
Avidzba “Bizler, onlara tarihsel atavatanlarında Abhazların kendi dillerini konuştuklarını, kendi kültürlerinin olduğunu, onlarında dillerini unutmamaları gerktiğini anlattık. Daha önceleri onlara Türk dendiğini, birçoğu Abhazya hakkında hiçbir bilgiye sahip değillerdi”vurgulamasında bulundu. 
 
Avidzba “Türkiye’de temsilcilik ofisinin açılması sonrasında birçok Abhaz, Abhazya’ya gitmeye başladı, aralarında tarihsel atavatanlarında kalmaya karar verenlerde vardı. “Onlara, Abhazya’da Abhaz dilinde yayın yapan televizyon olduğunu, üniversite ve çok daha fazla kurumun bulunduğunu, en önemlisi kendi ana dillerine ve kültürlerine sahip çıktıklarını, her gün için bu özelliklerini koruduklarını anlattık” dedi. 
 
Vladimir Avidzba, Türkiye'ye gittiğindeki yaşantısını, duygularını ve beklentilerini anlattı.
 
Avidzba “Türkiye’ye gitmeden önce iyi tanıdığım Yüz’e yakın Abhaz Diasporası insanı ile yazışmalarda bulundum. Neler yapacağımı, Abhazya’daki durumun ne olduğunu vb. konuları görüştüm. Geldiğimde ise, kardeşlerimin sıcaklığını ve yakın ilgisini gördüm” dedi. 
 
Abhazya eski temsilcisi, ileride yayınlamak amacı ile, Türkiye’de kaldığı süre boyunca yaşadığı anılarını yazdı. Avidzba “Türkiye’de kalmış olduğum 20 yıl boyunca, orada gördüklerimin ve hissettiklerimin yansıtılmasını istiyorum” dedi.  
 
Vladimir Avidzba, Türkiye'deki Abhazların 150 yıldan fazla bir süredir dışarıda yaşadığı gerçeğine rağmen, örneğin konukseverlik gibi, insanlar için önemli bir değeri olan birçok önemli niteliği koruduklarını belirtti.
 
İlk Temsilci “Eğer, Abhazlar Türkiye’ye misafir gelirler ise, onun için bir adak hayvanı kesiyorlar, komşuları çağırıyorlar, mümkün olan her türlü özeni gösteriyorlar. Yaşlılara saygı gösteriyorlar. “Apsuara” "Апсуара" geleneklerini sürdürüyorlar, hatta Türkler bile Abhazların ahklaki özelliklerini övüyorlar” dedi. 
 
Çalışmaları Abhaz halkının kimliğini ve vatan ile bağlarını güçlendirme gereğini kabul etmeyi amaçladığı için Türkiye'deki Abhazya ofisinin daha önce açılması gerektiğine inanıyor.
 
Avidzba, Türkiye’deki Abhazya temsilciliğinin daha önce açılmış olması gerektiğini belirtiyor, çünkü yapılacak olan çalışmanın Abhaz halkının kimliğinin ve anavatanları ile bağlarının güçlendirilmesi gerçeğini amaçlaması gerektiğini söylüyor.
 
Vladimir Avidzba “Ben 1968 yılında, bilim insanları Georgi Dzidaria, Shalva İnal-ipa, Vianor Pacholia ile Türkiye’ye gittim. Abhaz köylerini ziyaret ettik. Birçok kişi, kendi tiyatromuz, enstitümüz olduğunu duyunca şaşırdı, kimse onlara bizden söz etmemiş” dedi.

Gemiden Balo’ya!    
 
Vladimir Avidzba'nın temsilcilik görevinin tamamlanmasından sonra, İnar Gitsba 2014 yazında bu göreve atandı. Onun itirafına göre, bu olay kariyerinde heyecan verici ve yeni bir aşamaydı.
 
İnar Gitsba "Türkiye'de ki Diaspora yapımızı bilen bir kişi olarak, genç bir diplomatın üzerine düşen sorumluluğun yükünü omuzlarımda hissettim. Eski yetkili temsilci Vladimir Avidzba'nın yararlı çalışmalarına vurgu yapmakta fayda var. Temsilcilik çalışmaları onunla başladı. Tabii ki bizler, görevlerimizi, Dışişleri Bakanlığı'ndaki çalışma çerçevesinde yürüttük. Türkiye’de Diaspora örgütleriyle birlikte dış politika girişimlerini yaşama geçirdik ve etkileşimin varlığının gücünü gördük”dedi.
 
Gitsba’nın hatırlatmasına göre, yeni temsilcinin ilk görevlerinden biri, Ağustos 2014’te Abhazya Devlet Başkanlığı seçimi için oy kullanma yerlerinin kurulmasına yardım etmekti. 
 
Gitsba, "Bu çok heyecan verici bir işti. Merkez Seçim Komisyonu sandık merkezinin kurulması için karar verdi. Çalışmaların yürütülmesinde mümkün olan her türlü yardımı sağlamak amacı ile bir komisyon kuruldu." Dedi. 
 
“Temsilcilik çalışanları, yasal dayanakları belirlemek ve bunun orada yaşayan vatandaşları için sorun yaratıp yaratmayacağını bulmak amacı ile parlamentodaki Abhaz etnik kökenli milletvekillerine ve orada yaşayan uluslararası deneyimi olan avukatlara başvurdu.”
 
Gitsba “Herşeyden önce bizler öncelikli olarak vatandaşlarımızın çıkarlarına öncelik verdik, çünkü orası, onların yaşamış olduğu bir ülke. Sonuç olarak, Türk mevzuatında bu konunun hiçbir biçimde yer almadığını belirten bir kaç çözümlenmiş sonuçla karşılaştık. Bunun için bir fırsat olabilirdi” dedi.  
 
Daha sonra ortaya çıktığına göre, Gürcistan Büyükelçiliği bu süreci aksatmaya ve Türk makamlara, Abhaz temsilcilerini ihbar etmeye çalıştı.
 
Gitsba “Abhaz Kültür Derneklerinin merkezi olan Federasyon bnasında oy verme işlemi sürerken, devlet memurları, ellerinde bir İstanbul Mahkemesi’nden almış oldukları kararını göstererek, bu olayın resmi bir uygulama olmadığını belirterek, oy pusulalarının, tüm belge ve malzemelerin kendilerine teslim edilmesini istediler” dedi. 
 
Olaylar sırasında o anda oy kullanma merkezinde bulunan Türkiye Parlamentosunda milletvekili olara bulnan Engin Papba (Engin Özkoç “Papba” şu an da da Cumhuriyet Halk Partisi Sakarya Milletvekili olrak görev yapıyor – Abhazyam.com), dokunulmazlık hakkının olduğunu söyleyerek oy sandığını görevlilere vermedi ve uzun süre oy sandığı ile birlikte oturdu. 
 
Gitsba “Şunu vurgulamak istiyorum ki, bütün bu olaylar gerçekleştiği sırada, aralarında ntelikli avukatların bulunduğu vatandaşlarımız, bu konu hakkında mahkemeye itirazda bulundular ve bir başka yüksek mahkemeden yetkililerin böyle bir eylemde bulunamayacaklarına dair bir karar çıkarttılar” dedi.  
 
Bu etkinlik, aktif olarak ilk günden itibaren işe başlayan yeni temsilcinin gelecekteki çalışmalarının tonunu belirledi ve aynı koşulda diplomatların statüsünde çalıştı.
 
Temsilcilik Ofisinin Çalışma Yöntemleri! 
 
Temsilcilik ofisinin temel görevleri, Diaspora ve Diaspora örgütleriyle ilişkilerin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi, Diaspora ile tarihi vatan arasında güçlü etkileşim kanallarının kurulması, Geriye Dönüş Bakanlığı ile ortak projelerin uygulanmasıdır.
 
İnar Gitsba “İkinci görev - Abhazya'nın bulunduğu ülkedeki olumlu imajını güçlendirmek, çeşitli düzeylerde diplomatik temasların geliştirilmesine yardımcı olmaktır. Bu süre zarfında, pek çok şey yapıldı ve bunun hakkında kamuoyunda görüşme ve bilgilendirme çalışmalarında bulunduk, ancak bu çalışmalarımız karşısında Abhazya'nın müttefiklerinden daha fazla destek vermeyen olduğu için, çalışmalarımız sessiz bir karakter edindi "dedi 
 
Gitsba’nın belirttiğine göre, rahatsız edici olaylarda yaşandı, örneğin “Abaza” "Абаза" Halk Oyunları ekibinin, Gürcistan Büyükelçiliği’nin baskıları nedeni ile uluslararası festival programından çıkarılması gibi.
 
İnar Gitsba “Türkiye’deki bölgelerle çok düzeyli ilişkiler kurduk. Türkiye’nin çeşitli şehirleri ile kardeşlik ilişkileri kuruldu.Spor takımlarımız, spor karşılaşmalarına etkin olarak katıldılar. Tıp alanlarında anlaşmalar yapıldı, bu saygın sorumluluk duyduğum alanlardan biridir. Bu anlaşma, yardıma muhtaç çocuklarımızın Türkiye’de maddi karşılık alınmadan tedavi edilmesidir” vurgulamasında bulundu. 
 
Bu anlaşmaya göre, uçuş ve çocuk ile beraberindekilerin tüm masrafların ödenmesi karşılanmıştır. Tüm. maliyetler, Türkiye Sağlık Bakanlığınca ödenmiştir.

Diaspora İlişkileri!
 
Inar Gitsba'ya göre, Diaspora ile ilişkiler çok iyi düzeyde.
 
Gitsba “Tabii ki iletişimimizin güçlendirilmesini istiyorum ve bunun temel faktörü doğrudan deniz ulaşımının açılması olacaktır, çünkü Diaspora temsilcilerinin bizleri ziyaret etmeleri zor ve pahalı oluyor” dedi.
 
Türkiye'deki eski Abhazya temsilcisine göre, insanları atavatanlarına geri döndürme sürecindeki yaklaşımın yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor.
 
İnar Gitsba “Sonuçta, Geriye Dönüş bakanlığı öncesinde bir plan belirleyemedik. Bizler 2018 yılı içerisinde 543 kişinin Abhazya vatandaşlığı aldığını biliyoruz, tabii ki bunlar sadece Türkiye’den değil, eğer yanlış söylemiyorsam onların sayısı 18 – 20 kişi” dedi. 
 
Ona göre, dünya finans piyasalarındaki küresel durgunluk, bu süreç üzerinde büyük bir erkiye sahip bulunuyor.  
 
Gitsba “Genellikle insanlar, tarihi vatanlarını sevmelerine rağmen, biraz daha kötüsü için daha iyi koşulları değiştirmeye hazır değil” diyor.
 
İnar Gitsba'nın düşüncesine göre, diğer ülkelerin etkin deneyimlerine dayanarak geriye dönüşlerin en rahat koşullarını oluşturmak için yapılması gereken çok iş var, bu koşullar Abhazya'da uyarlayabilir ve etkin olarak kullanabilir.
 
17 Temmuz 2017'den itibaren Vadim Harazia, Abhazya Cumhuriyeti'nin Türkiye Cumhuriyeti'nin Genel Temsilcisi olarak görev yapıyor.
 
Kaynak: http://sputnik-abkhazia.ru
 
www.abhazyam.com

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.