RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 13 Şubat 2019, Çarşamba 20:31:57 tarihnde eklendi. 641 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

“Abısta” İstanbul Sahnesinde!

İSTANBUL ABHAZ KÜLTÜR DERNEĞİ BÜNYESİNDE KURULAN ABISTA GENÇLİK TİYATRO TOPLULUĞU, 3 YAŞINDA!
“Abısta” İstanbul Sahnesinde!
13/02/2019. Suhum. 09 Şubat. Sputnik. Saida Ajiba. Çeviri: Fatih Atan (A’tanba - Тванба). “Abısta” Tiyatrosunun senarist-yönetmeni Nazlı Şıbzakh (Başaran), İstanbul Abhaz Kültür Derneği bünyesi içerisinde kurulan “Abısta” Gençlik Tiyatrosu, nasıl kuruldu, hangi oyunları sahneliyorlar, oyuncular ileriye dönül olarak neler düşünüyorlar, bu konuları bizlere anlatıyor. 
 
Üç yıl önce, genç Adıge kızı, senarist ve yönetmen Şibzah Nazlı, İstanbul Abhaz Derneği bünyesinde, tiyatro oluşturulması için davet aldı. Meslekleri sanat ve sanata yakın olan gençleri bir araya toplayarak tiyatro gurubu oluşturdu. Nazlı Şibzah, Kısa bir süre içerisinde iki oyun senaryosu yazdı ve sahneye koydu. 
 
Şaşırtıcı olan ise tiyatronun adı, butün oyuncuların birlikte almış oldukları karar ile, anavatanın kokusunu aldıkları yemeğin adı olarak “Abısta” ismini verdiler. 
 
“Abısta”nın ilk oyunu olan “Yuva”, zaman içerisinde kara dönem olarak anımsanan “Muhacır” olaylarını yansıtıyor. Senarist ve oyuncu Nazlı Şibzah “Bizler, bugün Türkiye’de yaşayan Abhaz, Adıge ve diğer Kafkas ulusların geçirmiş oldukları olayları unutmuyoruz. Ancak, onun için büyük işlerin yapılması gerekir. Bizler tiyatrodaki oyunlarımızla, tarihimizi anlatıyoruz” dedi. 
 
Abısta Tiyatrosu’nda çocuklarda oyun içerisinde yer alıyorlar. Oyuncular, ulusumuzun geçirmiş olduğu ağır koşullardaki yolları, çocuklarımız tarafından unutulmamasını ve gözlerinden uzak kalmamasını istiyorlar. 
 
Oyunun başrollerinden birisini canlandıran genç aktrist Khibla Tanıpha’ya göre, YUVA oyununda oynamak onun için büyük bir anlam taşıyor. 
 
Khibla Tanıpha “Oyunda, canlandırmış olduğum rolü oynarken duymuş olduğum hisleri anlatmak oldukça zor. Canlandırmış olduğum role büyük sevgi ve acılar eşlik ediyor. Oynadığım roldeki genç kızın sevdiği genç adam, Rus – Kafkas savaşı sırasında yaşamını yitiriyor, kendisi yabancı bir toprağa gitmek zorunda kalıyor. Genç kızın kalbi, ikiye ayrılıyor, yaşamına eşlik eden güzellikler ve tatlı anılar, sonsuza kadar sönüyor” dedi.       
 
Oyun, yeni zamana uyum ile tamamlanıyor. Yüz yıl önce ayrıldıkları anavatanlarının kapıları açılıyor. 
 
“Abısta” Tiyatro’nun ikinci oyunu, “ÖTEKİLER”, 1992 – 1993 Abhazya Kurtuluş Savaşını anlatıyor. Nazlı Şıbzah, bu oyunda Abhazları “Gül” olarak gösteriyor, onlara karşı savaşmaya gelenleri ise, o gülleri kesenler olarak gösteriyor. Bu oyunun prömiyerinin ise Nisan ayı içerisinde gerçekleştirilmesi planlanıyor. 
 
Oyuncular ilk oyunun bir buçuk yıl süren hazırlığı sonrasında büyük sahneye çıktılar. Tiyatro, İstanbul’da iki kez ve İzmit’te bir kez sahne aldı. Yakın zaman içerisinde İzmir şehrinde sahne alacaklar. 
 
Gençlerin, hisleri ile oynamış oldukları bu oyunu, gözyaşı dökmeden izlemek mümkün değil. Sanatçıların yetenekleri, yüzlerce tiyatroseverin gönüllerini fethediyor. 
 
Nazlı Şibzah, sanatçıların, oyunlarının Abhazya’da Kuzay Kafkasya’da ve Rusya’nın şehirlerinde gösterilmesi konusunda büyük bir isteklerinin olduğunu söyledi. 
 
Nazlı Şibzah “İki oyunumuzu, Abhaz ve Rus diline çevirilerek olarak oynamak istiyoruz. Gönlümüzde var olan Abhazya, Kuzey Kafkasya ve Moskova’da yaşayan vatandaşlarımızı oyunlarımızı göstermek bulunuyor” vurgulamasında bulundu. 
 
“Abısta” Tiyatro gurubunun provalarına, Türkiye’de tanınmış bir sanatçı ve tiyatro oyuncusu, sanat yönetmeni olan Ayla Algan yardımcı oluyor. 
 
Nazlı Şibzah, Oyunlarda elde edilen gelirin, Türkiye’de bulunan Abhaz köylerindeki okullara yardımcı olacaklarını söyledi.
 
Abısta Tiyatyro Gurubu Oyuncuları, aşağıdaki isimlerden oluşuyor: Erdem - Anıl Açüyba, Pelin – Ergül Miray Aşıpha, Khibla Tanıpha, Burak Humsaç, Ender Ardzınba, Ekuaj Atakan, Tağan Sercan, Benan Çüyupha.         
 
Kaynak: https://sputnik-abkhazia.info/culture/20190209/1026582380/Abysa-Samylti-astsenay.html
 
www.abhazyam.com 

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.