RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 29 Mart 2018, Perşembe 17:04:52 tarihnde eklendi. 467 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Cenevre’de Sonuç yok!

GÜNEY KAFKASYA GÜVENLİK GÖRÜŞMELERİNDE, GÜRCİSTAN SALDIRMAZLIK ANLAŞMASINI BİR KEZ DAHA ENGELLEDİ.
Cenevre’de Sonuç yok!

29/03/2018. Suhum. 29 Mart. Abhazya Dışişleri Bakanlığı. Çeviri: Fatih Atan (Atanba – Тванба). Güney Kafkasya’da güvenliğin sağlanması amacı ile 27 – 28 Mart tarihleri arasında Cenevre’de sürdürülen, BM, AGİT ve AB eş başkanlığında, Abhazya, Gürcistan, Güney Osetya, Rusya Federasyonu ve ABD’nin taraf olarak katıldığı görüşmelerin 43. Turu sona erdi.  

 

Cenevre Görüşmelerinde Abhazya Cumhuriyeti Heyeti, Dışişleri Bakanı Daur Kove başkanlığında, dışişleri bakanlığı yetkilileri: Lasha Avidzba, Arthur Gagulia, Irakli Tujba ve Anna Gamsonia, ayrıca Abhazya Devlet Güvenlik Servisi Başkan Yardımcısı Vladimir Arlan’dan oluştu.

 

Uluslararası Cenevre Görüşmeleri katılımcıları, Kemerova’da ki bir alışveriş merkezinde çıkan yangın sonucunda, trajik bir biçimde yaşamlarını yitiren vatandaşlar nedeni ile Rusya Federasyonu Temsilcilerine başsağlığı dileklerini ilettiler.  

 

Abhazya tarafı, Cenevre görüşmelerinin 43. Turu sırasında ana şart olarak Gürcistan ve Abhazya ile Gürcistan ve Güney Osetya arasında kuvvet kullanımının yasaklanmasını yasal koşula bağlayacak olan bir anlaşmanın imzalanması yönünde önemli bir adım atılması ve bu konuda ortak sözlü açıklama yapılması gerektiği görüşünü belirtti. Fakat ABD tarafınca hazırlanan kuvvet kullanılmaması hakkındaki taslak, bir kez daha 2008 olayları hakkında belirtmiş olduğu eski tezlere dayanılarak, kabul edilemez tanımlamalarla hazırlandığı için, tüm taraflarca kabul göremedi.

 

Gürcü Heyeti görüşmelerde, Gürcistan vatandaşı A. Tatunashvili’nin ölümü olayını merkez konumuna koymaya çalıştı, olaydaki sorumluluğu, sadece Güney Osetya’ya değil aynı zamanda Rusya tarafına da yüklemeye çalışarak, görüşmelerin temel sorununun tartışılmasını engellemeye çalıştı. Ve ayrıca, Abhazya hakkında ısrarlı bir biçimde “İşgal Altındaki Topraklar” deyimini kullandılar ve çatışmada taraf olmadığını yinelediler ve güç kullanılmaması konusunda taraf olarak Rusya’nın olması gerektiğini belirttiler.

 

Abhazya Dışişleri Bakanı Daur Kove, Abhazya toprakları içerisinde bulunan Rus Askeri Kuvvetlerinin varlığı hakkında bilgi verirken, şunda var olan durum içerisinde taraflar arasında dahi kuvvet kullanılmaması konusunda ortak bir sözlü anlaşma bile kabul edilemezken ve Gürcü tarafının uzun vadeli plan dahilinde NATO’ya girmek için büyük bir çaba gösterdiği bilinirken Rusya ile askeri işbirliğinin süreceğini söyledi. Daur Kove “Abhazya’nın, uluslararası hukuka ait tüm normlara bağlı olarak yapmış olduğu ikili anlaşmalarla, Rusya Federasyonu ile etkin işbirliğini sürdürmesi aslında şaşırtıcı olmamalıdır ve bu ülke güvenliğimizin sağlanmasındaki tek müttefikimizdir” vurgulamasında bulundu.

 

Görüşmeler sırasında, ayrıca Abhazya Cumhuriyeti devlet sınırının bulunduğu İngur nehri üzerinden yasadışı yollardan geçişi konuları da ele alındı. Dışişleri bakanı, konuşmasında, Gürcistan devlet yönetimi ve bazı uluslararası kuruluşların, Gürcistan’ın Abhazya ile olan sınır bölgesinde yaşayan Gürcistan vatandaşlarının devlet sınır kapısından hangi koşullara ve prosedürlere bağlı olarak geçebileceği konusunda bilgilendirilmesi gerektiğini eş başkanların dikkatine sundu. Kove “Bu, yabancı ülke vatandaşlarının, gelecekte, devlet sınırlarını yasadışı yollardan geçme olaylarını engellenmesi için bir fırsat yaratacaktır” dedi.

 

Daur Kove, ayrıca Cenevre görüşmeleri eş başkanlarına, raporlar oluşturulurken, kullanılan dil ve kısaltmalar hakkında daha sorumlu bir tutum içerisinde bulunmaları çağrısında bulundu. Kove “İngur nehri üzerinde idari bir sınır bulunmamaktadır. Devlet Sınırı bulunmaktadır” dedi.

 

Abhazya Devlet güvenlik Servisi Başkan Yardımcısı Vladimir Arlan, Cenevre görüşmesi katılımcılarına, Beşli Çalışma Mekanizması (MPRI) ve güvenlik ile ilgili bazı konular hakkında bilgilendirmede bulundu. Özellikle, devlet sınırlarında yaşanan verimli çalışmalar sayesinde güvenlik konusunda olumlu gelişmeler sağlanacağını söyledi. Arlan “Eğer devlet sınırlarının korunması amacı ile 9 yıl içerisinde görev yapan, Rusya Federal Güvenlik Servisi Sınır Birliği’nin çalışmalarının istatiksel sonuçlarına bakacak olursak, adam kaçırma, soygun ve terör eylemlerinde ciddi bir azalma olduğu görülecektir” dedi.

 

Sosyal konuları içeren ikinci gurup toplantısında, çevre güvenliği, kültürel mirasın korunması ve kayıp kişilerin bulunması, yanı sıra eğitim alanlarındaki bir dizi konu görüşüldü.

 

Cenevre görüşmelerinin bir sonraki toplantısının, Haziran 2018’de yapılması planlandı.                      

 

Kaynak: http://mfaapsny.org/ru/allnews/news/othernews/o-43-m-raunde-zhenevskikh-diskussiy/

 

www.abhazyam.com


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.