RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 23 Mart 2018, Cuma 16:00:22 tarihnde eklendi. 734 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Abhaz Geriye Dönüş Komitesi

ABHAZYA CUMHURİYETİ “DEVLET GERİYE DÖNÜŞ KOMİTESİ” 25 YAŞINDA!
Abhaz Geriye Dönüş Komitesi

23/03/2018. Suhum. 23 Mart. Abhazya – İnform. Çeviri: Fatih Atan (Atanba – Тванба). (Abhazyam.com olarak, Dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan Abhazların, atavatanları Abhazya’ya geri dönmeleri amacı ile kurulan ve bugüne kadar geçen 25 yıl içerisinde başarılı bir biçimde görev sürdüren Abhazya Cumhuriyeti Geriye Dönüş Komitesi’nin 25. Kuruluş yıldönümünü kutluyor. Daha nice 25 yıllar görevini sürdürmesini diliyoruz – Abhazyam.com Genel Yayın Sorumlusu Fatih Atan (Atanba – Тванба).

 

Abhazya Cumhuriyeti Devlet Geriye Dönüş Komitesi, bugün 25 yaşında. Komite, Abhaz Halkının Kurtuluş Savaşı sırasında 23 Mart 1993 Tarihinde, Abhazya ile Abhaz (Abaza) Diasporası arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi amacı ile kuruldu. Abhazların, tarihi vatanlarına geriye sönüş süreci, Abhazya Devleti Geriye Dönüş Komitesi’nin kurulması ile daha etkin bir duruma geldi.

 

Abhazya Cumhuriyeti “Geriye Dönüş” Yasası gereğince, ataları XIX. Yüzyıl içerisinde yaşanan trajik olaylar nedeni ile tarihsel ata vatanlarını terk eden soydaşların geriye dönmeleri sonucunda beş yıl süre ile göçmen durumunda bulunuyorlar.

 

Abhazya Devleti Geriye Dönüş Komitesi bu beş yıl içerisinde, göçmenlere parasal destek sağlarken, aynı zamanda konut ve arazi temini, sağlık yardımı, anaokulları ve eğitim harcamalarını ödüyor, yüksek öğrenim harcamalarına da kısmen destek veriyor.

 

Abhazya Cumhuriyeti Devlet Geriye Dönüş Komitesi: Kayıt ve vatandaşlık, Uluslararası İlişkiler (iki alanda olmak üzere Türkiye ve Arap Ülkeleri), konut ve tesisler, yasal ilişkiler gibi bölümlerden oluşuyor.

 

1998 yılında Devlet Geriye Dönüş Programı’na finans desteği sağlamak amacı ile devlet bütçesi içerisinde bir fon oluşturuldu. 199 tarihinden bugüne, Abhazya’ya 4.500’den fazla insan göç etti. Farklı ülkelerde yaşayan Abhaz (Türkiye, Suriye, Ürdün, Avrupa ülkeleri, ABD, Rusya’daki Kuzey Kafkasya Cumhuriyetleri ve ayrıca Acaristan/Gürcistan) Abhazya Cumhuriyeti vatandaşlığı hakkını elde etti.

 

Atavatana geriye dönenlerin çoğunluğunu Türkiye’de yaşayan Abhazlar oluşturuyor. Suriye’de yaşanan savaş nedeni ile 2012 – 2013 yılları arasında Abhazya’da sürekli olarak yaşamak amacı ile Suriye’den birkaç yüz Abhaz geldi. Devlet Geriye Dönüş Komitesi’nin 2018 yılı bütçesi 156 Milyon Ruble olarak belirlendi

 

Abhazya Cumhuriyeti Devlet Geriye Dönüş Komitesi’ne kurulduğundan günümüze kadar başkanlık eden yetkililer: Nugzar Ashuba, Feniya Avidzba, Givi Dopua, Apollon Shinkuba, Anzor mukba, Zurab Adleyba, Vadim Harazia ve bugün başkanlık görevini sürdüren Beslan Dbar.


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.