RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 18 Şubat 2018, Pazar 18:59:52 tarihnde eklendi. 768 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Karadeniz Montreux Satranç Oyunu

ABD ALTINCI FİLO “ROSS” VE “CARNEY” SAVAŞ GEMİLERİ, İSTANBUL BOĞAZINI GEÇEREK KARADENİZ’DE ASKERİ TATBİKATA KATILDI
 Karadeniz Montreux Satranç Oyunu
18/02/2018. Moskova. RT. Russian.rt – Anastasia İvanova, Marianna Cgursina. Çeviri: Fatih Atan (Atanba - Тванба). ABD Deniz Kuvvetleri Altıncı Filo Basın Servisi tarafından verilen bilgiye göre, ABD Donanmasına ait ikinci füze destroyeri olan “Carney” (İstanbul Boğazını geçerek – Abhazyam.com) Karadeniz’e girdi.
 
Bildiride, Carney savaş gemisinin, Karadeniz’de düzenlenen askeri tatbikata katılmak için daha önce Karadeniz’e gelen Ross Destroyerinin güvenliğine destek sağlamak amacında olduğu açıklandı. 
 
Basın Servisi açıklamasında “ABD Deniz Kuvvetlerine bağlı ikinci savaş gemisinin Karadeniz’e girmesi, ABD Deniz Kuvvetleri’nin bölgedeki operasyonel varlığına izin veren takvim çerçevesinde gerçekleştiriliyor” bilgisine yer verildi.
 
ABD Deniz Kuvvetleri Altıncı Filo Donanma Komutanı Amiral Christopher Grady’e göre, Karadeniz’e ikinci bir geminin gönderilmesi kararının herhangi bir şeye yanıt anlamına gelmiyor. 
 
Grady konuşmasında “Bizler açısından stratejik öneme sahip olan bu bölgede, belirlediğimiz zaman ve tempo içerisinde çalışıyoruz. Gemilerimiz, doğal yapıları itibari ile esnek ve harketli konuma sahipler ve Deniz Kuvvetlerimiz, dünya içerisindeki çıkarlarımızı korumak, sağlamak için eşsiz bir konumda bulunmaktadır” eklemesinde bulundu.
 
Grady, destroyerlerin Karadeniz’e gelmesinin bölgedeki istikrar ortamının artırılması ve NATO Müttefiklerinin korunması amacını taşıdığını söyledi.
 
Bir gün önce Karadeniz’e giren ABD’nin Ross Destroyeri, 2017 yılında Suriye hava üssüne düzenlenen bombardımana katılmıştı. 
 
Bilindiği üzere, 7 Nisan 2017 Tarihinde, ABD tarafından Suriye’nin Shairat hava üssüne büyük bir Tomahawk füze saldırısı düzenlenmişti. Tomahawk füzeleri, Ross ve Porter destroyerlerinden fırlatılmış ve toplamda 59 füze fırlatılmıştı.
 
ABD Deniz Kuvvetleri Basın Servisi açıklamasında, 16 Şubat’ta Karadeniz’e giren “Scott” destroyeri, deniz alanlarında güvenliğin sağlanması amacı ile operasyonların düzenlenmesini sağlamak ve bunun yanısıra “Bölgesel istikrarın artırılması ve NATO ülkeleri ve müttefiklerimizin savaşa hazır duruma getirilmesi ve kapasitelerinin artımı hedefleniyor” denildi.
 
Basın Servisi açıklamasında gemi komutanı Brian Gallo “Bizler, Karadeniz bölgesinde, barış ve istikrarın sağlanması için, gerekli olan güçlü bağları kurmaya kararlıyız. Bizlerin buradaki varlığı, müttefiklerimize, bölgede güvenliğin sağlanması için vermiş olduğumuz güvencelere bağlılığımızı göstermektir” dedi.
 
“Ross” Destroyeri “Aegis” muharebe bilgi – kontrol sistemi ile donatılmıştır; Tomahawk Cruise füze rampaları RIM-156 SM-2 ya da RUM-139 VL-Ascor tipi anti denizaltı füzeleri; ayrıca farklı tipte makinalı tüfek ve toplar bulunuyor. Gemi üzerinde Skorsky SH-60 Hawk tipi helicopter taşıyabiliyor. 
 
“Carney Destroyeri” “Aegis” maharebe bilgi – kontrol sistemi ile donatılmış, “Tomahawk” ve “Harpoon” tipi füzeler bulunuyor, ayrıca hava savunma sistemleri ve su altı cisimleri algılama ve saldırı sistemleri ile donatılmıştır. Üzerinde 2 adet Skorsky SX-60 Hawk sistemi saldırı helikopterleri bulunabiliyor. Uzunluğu 154 metre ve 9 bin ton ağırlığında. Destroyer 1996 tarihinde hizmete girdi. 
 
Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı, sürekli olarak ABD savaş gemilerinin Karadeniz’e girmelerine karşılık olarak önlemlerin alınabileceği açıklamalarında bulunuyor.                           
 
"Moskova'ya karşı düşmanca sinyal"
 
Rusya Devlet Duması Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkan Yardımcısı Yuri Shvytkin, ABD’nin bu provokatif eylemleri ile yanıt vermesi için Rusya’yı tahrik etmeye çalıştığını söyledi.
 
Shvytkin, RT ile yaptığı söyleşide “ABD, düzenlemiş olduğu kışkırtıcı eylemleri ile Amerikalı ve müttefiklerinin daha ciddi eylemleri gerçekleştirebilmeleri için, bahane oluşturabilecekleri bir yanıt istiyor. Her durumda, bölgede gerilimler gündeme gelecektir. Güvence altına alma bahanesi altında (Amerikalılar – RT) kesinlikle bu duruma sıcak bakıyorlar” dedi.
 
Shvytkin’in belirttiğine göre, ABD tarafı “Carney”in varlığının “Deniz Güvenlik Operasyonlarının yürütülmesi” için gerekli olduğunu savunuyor, ama bu tür açıklamalar birçok soruyu gündeme getiriyor.
 
Milletvekili “Kimlere karşı, kimi koruyacaklar? Bu su alanında zaten iki adet Amerikan destroyer bulunuyor. Elbette ki gerçekleşen olaylar alarm niteliği taşımaz. Gelişen duruma bağlı olarak şu ana kadar herhangi bir misillemede bulunmamız gerekmiyor. Ancak, olası provokasyonlara karşı onları uyarmak için gerekli olan güç ve araçlara sahibiz” dedi.
 
Rusya Savunma Bakanlığı Kamu Konseyi Üyesi ve “Ulusal Savunma” Gazetesi Baş Editörü İgor Korotchenko’ya göre, “ABD Donanma Bayrağının sıradaki gösterisi” bunun arkasında, kalıcı olmayan bir biçimde savaş gemilerini yerleştirme arzusu temeli kaynaklanıyor.
 
Uzman “Montrö anlaşmasına göre, bu gemiler orada sürekli olarak kalamazlar, düşünüldüğünde onlar her durumda geri dönmek zorundalar, Karadeniz sularında “Tomahawk füzesi taşıyorlar. Bu eylem, askeri – siyasi varlığın bir biçimidir ve Moskova’ya karşı düşmanca bir sinyal gönderildi. Her koşulda bu silahların Karadeniz havzasına gönderilmesi – tehlikeli bir gelişmedir. Elbetteki bunlar, keşif uçakları ve elektronik sistemlerle izlenmektedir. Bizim hava savunma sistemlerimiz her zaman savaşa karşı hazır durumdalar, özellikle de S – 400 sistemi her an için savaşa hazır durumda, şimdilik acil bir durum bulunmuyor” açıklamasında bulundu.
 
ABD’nin Karadeniz’deki Askeri Eylemleri

NATO ülkelerine ait olan savaş gemileri, Karadeniz havzasında kıskanılacak bir biçimde düzenli olarak tatbikat yapıyorlar. Bu nedenle, NATO kuvvetlerine ait iki savaş gemisi 31 Ocak 2018’de Karadeniz sularına girdi – İngiliz Kraliyet Donanmasına ait (45 Tip) Roket Sistemi bulunan “Duncan” Destroyeri ve Türk Donanmasına ait “Gaziantep” fırkateyni.
 
Bu gemiler, Karadeniz’de düzenlenecek olan ortak askeri tatbikatların ayrıntılarını görüşmek üzere Köstence limanına gittiler ve daha sonra İngiliz, Türk ve Romen savaş gemileri, NATO savaş gemilerinin kalıcı birleşik komuta merkezi altında birlikte çalışabilirliği geliştirmek amacı ile ortak tatbikata katıldılar.
 
5 Ocak’ta Ukrayna Deniz Kuvvetleri ile Ortak Hava Savunma sistemine katılmak amacı ile Odessa limanına ABD Füze Destroyeri “Carney” geldi.                       
 
Destroyerin, Ukrayna limanına geliş amacı, “Denizde güvenkiğin sağlanması ve NATO ülkeleri ile müttefikleri arasında ortak mücadelenin sağlanmasi ve donanma mücadele yeteneklerinin güçlenditilmesi” olarak belirtildi. “Carney” bir hafta sonra Karadeniz’i terk etti.
 
ABD Deniz Kuvvetleri 6. Filo’suna bağlı savaş gemileri, 2017 yılı içerisinde, Karadeniz’de düzenlenen “Bahar Fırtınası” (13 – 21 Mart), “Deniz Kalkanı” (1 – 10 Şubat) ve “Deniz Melteni” (10 – 20 Mart) üç askeri tatbikata katıldı.
 
“Deniz Kalkanı – 2017” Askeri – Deniz Tatbikatı Ukrayna’da gerçekleşti. 16 ülke temsilcileri katıldı, 3.500 askeri personel, 30’a yakın savaş ve destek gemileri, hava teknik araçları ve 100 zırhlı ve destek aracı katıldı.
 
“Bahar Fırtınası – 2017” Rusya Sınırında bulunan Estonya’nın kuzey doğu bölgesinde gerçekleşti ve tatbikata yaklaşık olarak 9 Bin asker katıldı.    
 
“Deniz Kalkanı – 2017” Karadenizin 80 Bin Kilometrekarelik bir alanında, Bulgaristan, Kanada, Yunanistan, Romanya, İspanya, ABD, Türkiye ve Ukrayna’ya ait 2800 askeri personel, 16 savaş gemisi, 1 adet denizaltı ve 10 uçağın katılımı ile gerçekleşti.
 
1936 yılında imzalanan Montreux anlaşmasına göre, Karadeniz’de kıyısı bulunmayan ülkelerin savaş gemilerinin bulunması konusunda önemli kısıtlamalar bulunuyor. Bu tür gemilerin toplam tonajı 30 Bin tonu geçmemelidir ve Karadeniz suları içerisindeki kalış süreleri de 21 gün ile sınırlıdır.   

ABD'nin Rusya Federasyonu sınırları yakınında ki keşif uçuşları
 
ABD savaş uçaklarının, Rusya sınırı yakınlarındaki keşif uçuşlarında artış yaşanıyor.
 
29 Ocak’ta Rus Su – 27 savaş uçağı, Karadeniz’de ABD EP-3 Aries tipi Keşif uçağına müdahale etti. Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı, Pentagon’u Kırım yakınlarında keşif uçuşu yapmaktan vazgeçmesi çağrısında bulundu, ABD savunma Bakanlığı ise, Rusya sınırları yakınlarında yapmış oldukları keşif uçuşlarından vazgeçmeyecekleri yanıtını verdi.
 
2 Şubat’ta ABD keşif uçakları yeniden Rusya sınırlarında görülmeye başlandı. Bu sefer, uçaklar, Rusya’nın Baltık ülkeleri ile olan sınır bölgelerinde uçuş yaptılar. 
 
Uçaklar, İngiltere’nin Mildenall üssünden kalktılar. Operasyon’a ABD Hava Kuvvetleri’nin Boeing RC-135W tipi savaş uçağı ve Anti Denizaltı Uçağı P-8A Poseidon katıldı.
 
13 Şubat’ta bir ABD keşif uçağı daha Rus sınırı yakınlarında uçtu. Boeing RC-135W tipi 62-4134 No.lu uçak yine Baltık ülkeleri sınırında bu uçuşu gerçekleştirdi.
 
7 Ocak'ta, ABD Donanması Hava Kuvvetlerine bağlı, Boeing P-8A Poseidon ve stratejik UAV RQ-4 Global Hawk adlı bir keşif uçağı, Karadeniz üzerindeki hava sahasında görüldü.
 
Poseidon uçağı, Kırım’ın güney kıyısında bulunan uluslararası hava koridorunu kullanarak, Novorossiysk sınırında uçtu. Uçuşun ardından keşif uçağı, Sevastopol’un batısından ve Chernomoskoye köyü yakınlarında uçtu. 
 
Aynı gün, Stratejik Keşif Dronu (İnsansız keşif uçağı – abhazyam.com) RQ-4 Global Hawk, Ukrayna toprakları üzerinde ve bağımsızlıklarını ilan eden Donbas Cumhuriyeti sınırı yakınlarında uzun bir uçuş yaptı.  
 
Kaynak: https://russian.rt.com/world/article/483316-chyornoe-more-vtoroi-esminec-ssha
 
www.abhazyam.com 

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.