RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 02 Kasım 2017, Perşembe 13:36:57 tarihnde eklendi. 1189 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Çifte Vatandaşlık Sorunu

RAUL HADJİMBA, ABHAZYA - RUSYA ÇİFTE VATANDAŞLIK SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ AMACIYLA TOPLANTI DÜZENLEDİ
Çifte Vatandaşlık Sorunu

02/11/2017. Suhum. 31 Ekim. Abhazya – İnform. Çeviri: Fatih Atan (A’tanba - Тванба). Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Raul Hadjimba, “Abhazya Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu Çifte Vatandaşlık Sorunu Çözümü Anlaşması” çerçevesinde bir toplantı düzenledi.

Devlet Başkanı, toplatı açılış konuşmasında, Abhazya Cumhuriyeti’nin Kasım 2002’de, daha önce yürürlükte olan Rusya Federasyonu ile çifte vatandaşlık yasasında tek taraflı olarak değişiklik yapıldığını hatırlattı. Daha sonra, 2005 yılında yeni oluşturulan vatandaşlık hukuku normlarına uygun olarak Rusya ile çifte vatandaşlık konusunda düzenlemeye gidildi. Abhazya Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu arasında 17 Eylül ‘008 Tarihinde imzalanan, Dostluk ve Karşılıklı Yardımlaşma Anlaşması’nın 8. Maddesinde, Abhazya ve Rusya vatandaşlarının çifte vatandaşlık sorununun çözümü için ayrı bir anlaşma yapılması gerektiği belirtiliyor.

Dışişleri Bakanı Daur Kove, toplantı da katılımcılara, çifte vatandaşlık sorunun çözümü amacı ile dışişleri bakanlığı olarak birkaç yıldır bir proje üzerinde çalışma yapıldığı bilgisini verdi. Kove, konu ile ilgili devlet kurumlarına, öneri ve yorumlarda bulunmaları için projenin gönderildiğini sözlerine ekledi.

Devlet Başkanı, ilgili devlet kurumlarının, uzman kuruluşların, dışişleri bakanlığının katılımı ile, anlaşmanın tamamlanması amacı ile geniş bir danışma toplantısı yapılması gerektiğini vurguladı.

Raul Hadjimba “İlgili devlet kurumları, Abhazya Parlamentosu Uluslar arası ve Parlamentolar Arası İlişkiler Komitesi ve Parlamento üyeleri olarak, Rus meslektaşlar ile anlaşmanın görüşülmesine başlamadan önce bu toplantının yapılmasına önceki verilmesi gerekir” dedi.

Devlet Başkanlığı Yönetimi 1. Başkan Yardımcısı Dimitry Şamba yaptığı açıklamada, ilk etap olarak, vatandaşlık sözleşmesinde ulusal yasalardaki koşullar ve yükümlülüklere bağlı kalınması gerektiğini belirtti. Şamba “Bizim vatandaşlık hukukumuz, kamu yararına devlet mekanizmasının korunmasını sağlıyor ve bu yapılacak olan anlaşma, onları değiştirecek biçimde düzenlenmemelidir” dedi.

Toplantıdaki katılımcılar, ayrıca Rusya’da yaşayan Abhazya Cumhuriyeti vatandaşlarının yaşamış oldukları sıkıntılar, Abhazya Cumhuriyeti’nde emlak satın alan Rus vatandaşlarının sorunlarının da bu proje ile çözümlenmesi gerektiği, yasanın Abhazya Cumhuriyeti devlet ve belediye hizmetlerinden karşılıklı yararlanılmasına kolaylık sağlayacağı, emeklilik, sağlık mevzuatlarından yararlanılması konularını gündeme getirdiler.

Abhazya Parlamentosu Uluslar arası ve Parlamentolar Arası komite Başkanı Dimtry Ardzınba, Toplantıda, yasa hakkında komite üyelerinin proje hakkındaki önerilerini gönderdiğini ancak yakında parlamentoda yapılacak olan toplantıda, diğer parlamenterlerin de proje hakkındaki önerilerinin de alınacağını söyledi.

www.abhazyam.com


ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.