RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 14 Ağustos 2017, Pazartesi 17:28:20 tarihnde eklendi. 668 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

14 Ağustos 1992

KAFKAS – ABHAZYA DAYANIŞMA KOMİTESİ “BUGÜN 14 AĞUSTOS… TAKVİMDE YAS, KALBİMİZDE YAS GÜNÜ…”
 14 Ağustos 1992
14/08/2017. Kafkas – Abhazya Dayanışma Komitesi. 14 Ağustos. Bugün, tarihlerden 14 Ağustos. Bundan 25 yıl önce 14 Ağustos 1992 tarihinde, Gürcistan Askeri güçleri Abhazya cumhuriyeti’ni işgal etti ve Abhazya – Gürcistan Savaşı başladı. Savaş 30 Eylül 1993 tarihinde, Abhaz halkı ve Abhazya Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetlerinin zaferi ile sonuçlandı.
 
Kafkas – Abhazya Dayanışma Komitesi (KADK) 14 Ağustosu anma bildirisi yayımladı. Aşağıda KADK bildirisi bulunmaktadır.  
 
"KAFKAS-ABHAZYA DAYANIŞMA KOMİTESİ

Tarih : 14 Ağustos 2017 
Sayı : 2017-013 
Konu : Abhazya Cumhuriyetine Saldırı 

BUGÜN 14 AĞUSTOS… 25 YILDIR 

TAKVİMDE YAZ, KALBİMİZDE YAS GÜNÜ 

14 Ağustos 1992’de Gürcistan Abhazya’yı üçüncü kez ilhak etmeye teşebbüs etti ve bu amaçla Abhazya’ya saldırdı. Gürcü askerleri aynı gün tutukladıkları Abhazlara şöyle diyordu: “Abhazya’nın işi bitmiştir. Kalan Abhazlar da Gürcülerin çizmeleri altında dans edecektir.’’ 

412 gün sonra 30 Eylül 1993’te, Abhazların zaferi ve Abhazya’nın yeniden kurtarılması ile sona eren ve her savaş gibi acı, yıkım getiren bu savaş insanlık tarihine iki önemli dipnot düştü. İlk dipnot, var olmak isteyen ve yurdunu seven bir halkın kendinden sayı ve silah gücü bakımından kat kat üstün bir saldırgana karşı yazdığı direniş destanıdır. İkinci önemli dipnot ise akılcılıktan ayrılmadan birlikte hareket edebilen halkların, ‘süper güç’lerden daha büyük bir güç olacağıdır. 

Abhazya’nın zaferiyle sonuçlanan bu savaş, bunlara tanıklık etti. Tarih boyunca kader birliği içinde bulunan Kuzey Kafkas halkları, bu savaşla birlikte kardeşliklerini bir kez daha pekiştirdiler. Savaşın başlamasından hemen sonra dağ yollarından inerek Abhazların yardımına koşan Adigey’den, Kabardey’den, Çerkesk’ten, Çeçenistan’dan, Osetya’dan, Dağıstan’dan Abhazya’ya gelen gönüllüler, Abhazya direnişinin önemli aktörleri oldular. 

Gürcistan Devlet Başkanı Şevardnedze, tarafından savaşın ilk günlerinde “Kâğıttan bir kaplandır.’’ diye tanımlanan Konfederasyon gönüllüleri ve Abhazya’yı desteklemek üzere ayağa kalkan Kuzey Kafkasya sayesinde Rusya yönetimi, Abhazlarla ilgili tutumlarını değiştirmek zorunda kaldı. 

Bu savaşın bugünden yarına büyük önem taşıyan yanlarından birisi, diasporada yaşayan Abhaz ve Çerkes halklarının anavatanlarıyla bütünleşmesine yol açmasıdır. Savaşla birlikte başta Türkiye olmak üzere Mısır, Suriye, Ürdün, İsrail, çeşitli Avrupa ülkeleri ve ABD’de yaşayan Abhaz ve Çerkes halkları Abhazya için seferber oldu, diasporadan gönüllüler savaşa katıldı. Yüzyılı aşkın bir aradan sonra Abhazya, diasporası ile bütünleşti. 

“Bugün ise bazıları Abhazya Rusya’dır, bazıları da Abhazya Gürcistan’dır diyorlar. Ama ABHAZYA ABHAZYA’DIR. Kendi yüzümüzü, halkımızın yüzünü yitirmek istemiyoruz. Yüzümüzden hoşlanmayanlar olabilir, ama bu bizim yüzümüzdür.’’ 

Yüzümüzü kara çıkarmayan, başımızı dik tutan, öldürüleceğini bile bile “Ben Abhazım’’ diyen, işkence göreceğini bile bile Abhazca konuşan, dağ yollarından inip direnişe katılan, silahsız-miğfersiz tankların önüne dikilen, 

Bizim en namuslularımız, en yiğitlerimiz, en onurlularımız, 

Toprağımız için toprağımıza düşenlerimiz, 

ACI ve SAYGIYLA AZİZ HATIRANIZIN ÖNÜNDE EĞİLİYORUZ. 

Bugün 14 Ağustos… Takvimde yaz, kalbimizde yas günü… 

Saygılarımızla. 

Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi 
Adına Başkan 
Erdeşan Kobaş BGANBA 
İstanbul – TÜRKİYE"
 
Kaynak: info@abhazya.org
 
www.abhazyam.com 

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.