RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 12 Mayıs 2017, Cuma 16:31:13 tarihnde eklendi. 715 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Bagrat Shinkuba Anıldı

DÜNYACA ÜNLÜ ABHAZ ŞAİR VE YAZAR BAGRAT SHİNKUBA, 100. DOĞUM GÜNÜ’NDE ANILDI
Bagrat Shinkuba Anıldı
12/05/2017. Suhum. 12 Mayıs. Abhazya – İnform. Çeviri: Fatih Atan (A’tanba - Тванба). Bugün, Abhazya Devleti 1. Derecede “Akhdz – Apsha”  “Ахьдз-Апша“ Ödülü, Dimitri Gulia Devlet Nişanı sahibi, Kabardey – Balkar ve Adıge Ulusal Yazarları Üyesi, Abhaz Halk şairi ve yazarı Bagrat Shinkuba’nın 100. Doğum yıldönümü. (1917 – 2017)
 
Bagrat Shinkuba’yı anmak için, Devlet Yöneticileri, Parlamento üyeleri, hükümet yetkilileri, yakınları, yazar arkasaşları, Abhazya Yazarlar Birliği ve Abhazya Sosyal Yazarlar Birliği üyeleri, öğrenciler ve halk yazarın Suhum’da adının verildiği parkta bulunan anıt mezarı önünde saygı duruşunda bulundular ve anıta çiçek bıraktılar. 
 
Tören sırasında öğrenciler B. V. Shinkuba’nın şiirlerini okudular.  
 
*****
 
Bagrat sHinkuba – Yazar ve şair, Abhazya’nın tanınmasını uzaklara kadar taşıdı. Eserlerinin en çarpıcı olanı ve birçok dile çevrilen tarihsel ve felsefi romanı “Son Ölen” oldu. (Türkçe’ye “Son Ubıh” olarak çevrildi – Abhazyam.com)

Bu roman – Abhaz halkının büyük çoğunluğunun trajik bir biçimde topraklarından sürülüşünü - Muhacırları anlatmaktadır. “Vatanını Kaybedenler – Her Şeyini Kaybeder” sözü ile başlayan bu roman birçok dile çevrilmiştir.

XIX. Yüzyılın ikinci yarısında, Kafkas Savaşı sonrasında Abhazların büyük çoğunluğu ülkelerinden çıkarıldı. Gudauta ve Oçamçıra bölgelerinin haricinde diğer bütün bölgeler tamamen boşaltıldı. Bugün için yaklaşık olarak yarım milyon Abhaz Türkiye’de yaşıyor.

Bagrat sHinkuba 1917 yılında doğdu, 2004 yılında 88 yaşında yaşamını yitirdi. Mezarı, Suhum Şehri’nde ki Muhacır Parkında bulunuyor. Mezarının yanında, Bagrat sHinkuba’nın 2010 yılında inşa edilen ve granit bir kaide üzerinde ki üç metre yüksekliğinde ki heykeli bulunuyor. Anıt, tasarımını yapan heykeltıraş Tsira Ahba yönetiminde mimarlar Beslan Kaslandziya ve Svetlana Şamenkova tarafından gerçekleştirildi.

Bagrat sHinkuba’nın doğduğu Chlou köyünde ki evi müze olarak kullanılıyor.

Kaynak: www.abkhazinform.com
 
www.abhazyam.com

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.