RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 12 Mart 2017, Pazar 13:26:14 tarihnde eklendi. 6636 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Abhaz Diasporası Uyuma

ABHAZYA’NIN DÜNYACA ÜNLÜ HALK DANSLARI TOPLULUĞU SHARATIN, İSTANBUL’DAKİ FESTİVALE GÜRCİSTAN BAYRAĞI ALTINDA KATILMAYA ZORLANDI
Abhaz Diasporası Uyuma
12/03/2017. Suhum. 7 Mart. Sputnik, Badrak Avidzba. Çeviri: Fatih Atan (A’tanba - Тванба). Abhazya Devleti “Sharatın "Шаратын" Halk Dansları Topluluğu” Sanat Yönetmeni Ruslan Bebiya, Türkiye’de 07 Temmuz’dan – 8 Ağustos 2017’e kadar sürecek olan uluslararası halk dansları festivaline katılmama kararı almalarının nedenlerini açıkladı.
 
Ruslan Bebiya, Şubat ayı içerisinde festival organizatörlerinden, kültürel etkinliğe katılmaları için davetiye gönderildiğini söyledi.
 
Ruslan Bebiya “Ekibimiz Türkiye’de çok iyi tanındığı için, organizatörler, gelmeyeceğimiz düşüncesi ile korktular. Festival, dünyaca çok iyi tanınıyor, Hindistan, Fransa ve Makedonya’ya kadar 30 ülke katılıyor” dedi. Baş yönetmen, tüm ekip olarak festivale katılmak için istekli olduklarını sözlerine ekledi.
 
Bebiya “1 ay sonra organizatörler tarafından, özürlerini belirten ve ekibimizin festivale ancak Gürcistan bayrağı alltında katılabileceğini belirten bir mektup aldık” dedi. Ruslan Bebiya, mektuba hemen yanıt vermediklerini ve Dışişleri Bakanlığına konuyu ilettiklerini belirtti. 
 
Bebiya “Dışişleri Bakanlığı, konu ile ilgili olarak herkes ile görüştü. Abhaz Diasporası temsilcileri, İstanbul’daki Belediye ve Türk Dışişleri’ne konu ile ilgili olarak başvuruda bulundular, ancak üzülerek belirtmek isterim ki sonucun değişimine karşı hiçbir etkisi olmadı” dedi.
 
“Sharatın” "Шаратын" Sanat Baş Yönetmeni, ekip oyuncularının, ülke dışındaki performanslarının profesyonel gelişimine katkısının bulunduğunu vurguladı.
 
Gürcistan’ın bu engellemelerinin, dünyanın farklı ülkelerinde ve yıllarında birçok kez yapılıyor. 
 
Ruslan Bebiya, ülke dışarısından yapılan bu tür engellemelerin, ekibin çalışmalarına zarar verdiğini belirtti. 
 
“Sharatın” "Шаратын" Ekip Baş Yönetmeni, kültürün gelişimine daha fazla önem verilmesi gerektiğini söyledi. O örnek olarak, sanatçıların, uluslararası deneyimleri olmadan sanatsal performanslarının gelişiminin eksik kalacağını sözlerine ekledi. 
 
*****
 
(Not: Gürcistan tarafından 1996 yılından bu yana Abhazya Cumhuriyeti’ne özellikle Türkiye Cumhuriyeti Hükümetlerinin de desteği ile siyasal, kültürel ve ulaşım ambargosu uygulanmaktadır. Geçmiş olduğumuz yıllarda (Uluslararası Antalya Tiyatro Festivali, 23 Nisan Çocuk Festivali, Kartal Festivali vb.) Türkiye’de düzenlenen birçok kültürel etkinlikte Gürcistan tarafından engelleme çıkarılmakta ve ne yazık ki bu engellemeler TC Hükümetleri ve yerel yönetimleri tarafından uygulanmaktadır. 

Abhaz Diasporası ve Atavatan Abhazya arasındaki ulaşım engeli TC Hükümetleri tarafından 1996 yılından bu yana sürekli olarak uygulanmaktadır. Abhaz Diasporası insanlarının çekmiş olduğu sıkıntılar, kaleme dökülmüş olsa birçok gerçek öykü yazılır. 

Dünyaca ünlü “Sharatın” "Шаратын" Halk Dansları Topluluğu, Türkiye’de daha önceleri Abhazya Cumhuriyeti adı altında, çeşitli festivallerde gösterilerde bulunmuş ve büyük beğeniler toplamıştır. Gürcistan’ın bu tür engellemeleri başka ülkeler tarafından kabul edilmemekte ve gösteriler özgürce sunulabilmektedir. Ancak görüldüğü üzere, Türkiye’deki Abhaz – Kafkas Diasporası, TC Yönetimlerine vermiş oldukları destek kadar, tepki gösteremedikleri için Gürcistan her zaman etkili olabilmektedir.

Bu engellemelerin son örneğini Abhazya Cumhuriyeti’nin Türkiye Temsilcisi İnar Gitsba’nın yurt dışı edilmesinde gördük. Abhaz – Kafkas Diasporası, kuru kınama bildirileri ile konuyu geçiştirdiler.     

Abhazyam.com olarak, Gürcistan’ın Abhazya Cumhuriyeti vatandaşlarına karşı uygulamış olduğu ulaşım, eğitim, kültür ve siyasal ambargosuna karşı özellikle Türkiye’de yaşayan Abhaz – Kafkas Diasporasının etkin bir mücadele vermesine, mevcut ülke yönetimlerine, Diaspora olarak  bu konular hakkında duyarlı olduğumuzu daha etkin bir biçimde belirtmemiz gerektiğine inanıyoruz. 

Saygılarımızla. 

Abhazyam.com Genel Yayın Sorumlusu 

 Fatih Atan “A’tanba – Тванба”)  
 
Kaynak: http://m.sputnik-abkhazia.ru/Abkhazia/20170307/1020559811/ansambl-sharatyn-ne-vystupit-na-letnem-festivale-v-turcii.html
 
www.abhazyam.com  

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.