RSS / XML
Foto Galeri
Video Galeri
Bu haber 04 Mart 2017, Cumartesi 09:48:04 tarihnde eklendi. 495 kez okundu.
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Vladislav Ardzınba’nın 7. Ölüm Yıldönümü

ABHAZYA CUMHURİYETİ 1. DEVLET BAŞKANI VLADİSLAV ARDZINBA 7. ÖLÜM YILDÖNÜMÜNDE ANILIYOR
Vladislav Ardzınba’nın 7. Ölüm Yıldönümü
04/03/2017. Abhazyam.com 4 Mart. Fatih Atan (A’tanba - Тванба). 1992 - 1993 Abhazya Cumhuriyeti Kurtuluş Savaşı Zaferi Başkomutanı, 1. Devlet Başkanı Vladislav Ardzınba ölümünün 7. Yıldönümünde Suhum – Aşağı Eshera’da bulunan anıt mezarı önünde anılıyor. 
 
Abhazyam.com olarak SSCB sonrası, Abhaz halkının, Gürcistan’a karşı vermis olduğu bağımsızlık savaşını zafere ulaştıran, Abhazya Cumhuriyeti’nin bağımsızlığık sürecinin taşlarını döşeyen, 1. Devlet Başkanı Vladislav Ardzınba’yı saygı ve ölemle anıyor. Mücadelesinin yeni Abhaz nesillere örnek olmasını diliyoruz. 
  
Vladislav Ardzınba – (14/05/1945 – 04/03/2010). Suhum aşağı Eshera Köyü’nde 14 Mayıs 1945 yılında doğdu. Çocukluk ve okul yıllarını köyünde geçirdi. 1966 yılında Suhum Devlet Pedagoji Enstitüsü tarih Fakültesi’nden mezun oldu. Daha sonra SSCB Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü’nden mezun oldu.

V. Ardzınba, Küçük asya, öncelikle Hutti ve Hitit antik toplumunun kültür ve din eğitimleri üzerine 1969 – 1988 yılları arasında çalışma yaptı. 1985 yılında doktora tezini sundu ve 1987 yılında Şarkiyat Enstitüsü ve Eski Şark Kültürü ve İdeolojisi Bölüm Başkanlığı görevine getirildi. V. Ardzınba’nın 40’dan fazla bilimsel makalesi bulunmaktadır.

V. Ardzınba, 1988 yılında D. Gulia Abbhaz Dili ve Araştırma Enstitüsü, Tarih ve Edebiyat Fakültesi Müdürlüğü görevine getirildi. 1989 yılında SSCB Yüksek Sovyeti’ne seçildi. Aynı yıl SSCB Özerk Cumhuriyetlerin Yasal Konumları Alt Komite Başkanlığı ve SSCB Başkanlık Konseyi üyeliği görevine getirildi.

V. Ardzınba, Abhazya tarihinin en zor döneminlerinden birisinde siyaset yaşamına girdi. Siyasi yaşamını Abhazya halkının hakları için mücadeleye adadı. Onun rehberliği altında SSCB’de halkların eşit gelişimi için yeni bir yasanın çıkarılmasında öncülük etti ve bu yasların yanı sıra SSCB Anayasasında eski özerk cumhuriyetlerin egemen devlet statüsü içerisinde kabul edilmesi için değişiklik yapılarak kabul edilmesine katkı sağladı.

V. Ardzınba, 1990 yılında Abhazya Yüksek Konseyi Başkanlığı ve Üyeliği görevine seçildi. Abhazya Cumhuriyeti Konsey Başkanı olarak Abhazya halkının kendi kaderini tayin hakkının vazgeçilmez olduğunu ve bunun gerçekleştirilmesi için çalışmalarını sürdürdü. Ağustos 1992’den itibaren Gürcistan Silahlı kuvvetlerinin, Abhazya’yı işgaline karşı Abhazya Devlet Savunma Komitesi Başkanı olarak Abhazya halkının ulusal kurtuluş savaşına başkanlık etti. Abhazya Cumhuriyeti onunu önderliğinde 30 Eylül 1993’de bu acımasız savaşı kazanarak bağımsızlığını kazandı.

26 Kasım 1994’de Vladislav Ardzınba Abhazya Cumhuriyeti’nin ilk devlet başkanı olarak göreve geldi. 2005 yılına kadar görevini sürdürdü.

Vladislav Ardzınba, Tarih bilimleri Doktoru, akademisyen, Abhazya Bilimler Akademisi Üyesi, Uluslar arası Adıge Bilim Akademisi 1995 yılı Uluslar arası Kandurovsky Ödülü sahibi.

Vladislav Ardzınba, Abhazya Halkının Savaş Kahramanı, Anavatanını savunması sırasında göstermiş olduğu üstün devlet adamlığı, halkın ve devletin kaderini belirleyen, kurtuluş savaşı sırasında göstermiş olduğu üstün askeri liderliği ile savaşın zafer ile sonuçlanmasını sağladığı için Abhaz Halkının üstün başarı ödülü olan  «Ахьдз-апша» (Şeref ve Namus) Nişanı verildi.
 
www.abhazyam.com 

ETİKETLER :
Facebook Facebook Digg Digg Google Google Del.icio.us Del.icio.us
Bütün Yorumları görmek için tıklayınız!
Hava Durumu
ANKET
Aleksandr Ankvab'ın Siyasete Dönüşünü Onaylıyormusunuz
Diger anketlerimiz için tıklayın...
Yol Durumu

©
Copyright 2011 Abhazyam.com Her hakkı saklıdır.